ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Знаковна реторика Миљане Раденковић у  Галерији модерне уметности: СНАЖНА ВИЗУЕЛНА ФОРМА  

Scan-140702-0001У Галерији модерне уметности Народног музеја у Смедеревској Паланци отворена је изложба Миљане Раденковић из Беле Паланке под називом „Знаковна реторика“, која представља њено виђење друштва у коме живи. Кроз облик и боју, путем знакова и симбола, приказани су, кроз неколико целина, различите емоције,  типови личности, друштвени феномени и проблеми.

Опажања и осећања транспортована су у једноставну, али снажну визуелну форму с циљем  да она изрази тренутну препознатљивост и емотивну повезаност са оним што приказује. Стилизујући опште појмове и приказујући их на питак и истовремено промишљен начин, млада уметница је успела да кроз лични уметнички израз, који  је заснован на знаку као најуниверзалнијем средству комуникације, пошаље јасне и препознатљиве поруке.

Миљана Раденковић је рођена у Нишу 1989. године. Дипломирала је на Факултету уметности у Нишу, а  прошле године је одбранила мастер академских студија. Те године уписала је и докторске студије на Факултету примењених уметности у Београду.

Остварила је низ занимљивих пројеката и добитник је престижних награда за дела примењене уметности и  дизајн. Излагала је на више колективних изложби у земљи и иностранству. Наводимо Лисабон, Загреб, Београд, Ниш, Шабац… Добитник је Даровнице нишке Градске општине Медијана за пројекат „17 чесама за 17 векова Миланског едикта.“ Добитник је прве награде за дизајн модела унифоме за службенике  у градској општини Пантелеј. Прва награда јој је додељена за идејно решење плаката „60 година Уметничке школе у Нишу“. Носилац је  још неколико награда и признања.

Од прошле године је сарадник у настави за предмет графичке комуникације на одсеку примењене уметности Факултета уметности у Нишу.

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *