Znakovna retorika Miljane Radenković u  Galeriji moderne umetnosti: SNAŽNA VIZUELNA FORMA  

Scan-140702-0001U Galeriji moderne umetnosti Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci otvorena je izložba Miljane Radenković iz Bele Palanke pod nazivom „Znakovna retorika“, koja predstavlja njeno viđenje društva u kome živi. Kroz oblik i boju, putem znakova i simbola, prikazani su, kroz nekoliko celina, različite emocije,  tipovi ličnosti, društveni fenomeni i problemi.

Opažanja i osećanja transportovana su u jednostavnu, ali snažnu vizuelnu formu s ciljem  da ona izrazi trenutnu prepoznatljivost i emotivnu povezanost sa onim što prikazuje. Stilizujući opšte pojmove i prikazujući ih na pitak i istovremeno promišljen način, mlada umetnica je uspela da kroz lični umetnički izraz, koji  je zasnovan na znaku kao najuniverzalnijem sredstvu komunikacije, pošalje jasne i prepoznatljive poruke.

Miljana Radenković je rođena u Nišu 1989. godine. Diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu, a  prošle godine je odbranila master akademskih studija. Te godine upisala je i doktorske studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ostvarila je niz zanimljivih projekata i dobitnik je prestižnih nagrada za dela primenjene umetnosti i  dizajn. Izlagala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Navodimo Lisabon, Zagreb, Beograd, Niš, Šabac… Dobitnik je Darovnice niške Gradske opštine Medijana za projekat „17 česama za 17 vekova Milanskog edikta.“ Dobitnik je prve nagrade za dizajn modela unifome za službenike  u gradskoj opštini Pantelej. Prva nagrada joj je dodeljena za idejno rešenje plakata „60 godina Umetničke škole u Nišu“. Nosilac je  još nekoliko nagrada i priznanja.

Od prošle godine je saradnik u nastavi za predmet grafičke komunikacije na odseku primenjene umetnosti Fakulteta umetnosti u Nišu.

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.