ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

Конференција за штампу у најстаријој основној школи у Паланци: „ОЛГА“ У ОБРАЗОВНИМ ПРОЈЕКТИМА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Основна школа „Олга Милошевић“ прва  ће у нашој општини и региону прећи на коришћење електронског дневника. Од првог семптембра школске 2017/2018. године, стари, „папирни“ дневник више се неће примењивати у овој школи (осим у првом разреду и у продуженом боравку). „Олга Милошевић“ је једна од 40 образовних установа  (међу 1800 школа у Србији) у којима, као пилот-програм, стартује електронска евиденција образовног-васпитног рада:

– Реч је о државном пројекту и, државном интересу. Ова школа је то препознала и прва је у нашем региону која ће увести ову значајну новину – рекао је директор школе, професор Дарко Димитријевић.

Према речима професорице Катарине Башчаревић, координатора пројекта увођења електронског дневника, ова новина допринеће јавности рада и бољој сараднји ученика, родитеља и просветних радника, јер ће сви подаци  – оцене, изостанци, напомене – као и информације о реализацији образовно-васпитних задатака, бити стално доступни на одређеној интернет страници, којој ће родитељи и ученици моћи слободно да приступе.

У оквиру пројекта Европске уније „Еразмус плус“, ОШ „Ога Милошевић“ добила је средтва у износу од 7.200 евра, за реализацију пројеката мобилности наставника. Овим програмом, којим координира  професорица енглеског језика у овој школи, Јасмина Милићевић, предвиђено је да два наставника Школе бораве на едукативном семинару на Малти, као и радни  боравак једног наставника у основној школи на територије Европске уније, који ће, кроз  наставу, бити упознат са педагошком праксом ЕУ:

– Поносни смо, јер је наша школа међу првима добила средства за реализацију пројекта мобилности наставника, каже проф. Јасмина Милићевић, и додаје да је тема курса на Малти спречавање осипања из система образовања:

– То је оно што смо ми препознали као кључно питање у нашој школи, пружање подршке деци из депривираних породица.

У „Олги“ ће, такође, средствима Министарства, бити финансирано десетомесечно ангажовање једног наставника физичког васпитања, који ће имати задатак да у Школи спроведе програм афирмације спорта (у оквиру пројекта Министарства просвете и спорта „Спорт у школе“).

Ученици ОШ „Олга Милошевић“ учествоваће и у програму регионалне сарадње, заједно са ученицима из Хрватске, Босне и Словеније. У оквиру програма „Шта су руке наших бака знала“ они ће друговима из поменутих суседних земаља представити етно-традицију свога народа  – што ће бити крунисано великом заједничком изложбом у Словенији.

В.Ђ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *