Obaveštenje roditeljima i učenicima SŠ „Žikica Damnjanović“

Direktor Srednje Škole „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci, Željko Poštić, objavio je obaveštenje roditeljima i učenicima ove škole:

Poštovani učenici, poštovani roditelji, obraćam vam se evo još jednom, ne bi li napravili presek dosadašnjih aktivnosti, a verujem i dobrih rezultata. Do mene redovno stižu izveštaji vaših nastavnika i odeljenjskih starešina o aktivnostima i vašem odzivu na zahteve online nastave. ŽELIM DA ISTAKNEM I JAVNO POHVALIM VELIKI BROJ ODELjENjA I POJEDINACA ZA KOJE NASTAVNICI LISTOM IMAJU SAMO REČI HVALE, u smislu odgovornog ponašanja, redovnog praćenja nastave, ali i odgovora na zahteve koji se pred njih postavljaju.

Ipak, jedan deo učenika je posle prvobitnog uključenja u grupe ostao pasivan, ili je to postao posle izvesnog vremena. Čini se da ovaj period svog školovanja doživljavaju kao VELIKI ODMOR, a većina njih je takav odnos prema školskim obavezama imala i tokom redovne nastave.

Verujte da ovakav odnos nikako nije dobar. Na ovaj način, neodgovornim ponašanjem će sebe dovesti u veoma tešku situaciju i strašno teško ili svakako na teži način privesti školsku godinu kraju sa pozitivnim uspehom.

Podsećam i učenike i njihove roditelje da će se po povratku u školu vršiti sumiranje dosadašnjih aktivnosti, utvrđivanje, testiranje… Na ovaj način će nastavnici doći do ocena koje možemo svesti u zaključnu ocenu. Takođe, napominjem da se zaključna ocena dobija kao prosečna ocena svih upisanih ocena iz predmeta tokom cele školske godine. Nema mogućnosti popravljanja „proseka“ davanjem više zaključne ocene, jer bi to bilo u suprotnosti sa Zakonom i Pravilnikom o ocenjivanju.

Apelujem na roditelje da podstiču svoju decu da se uključe u rad svojih drugova i njihovih nastavnika. Imao sam prilike da razgovaram sa nekolicinom. Zahvaljujem se onima koji su razumeli moj poziv kao molbu i podsticaj da svi zajedno iz ove nedaće izađemo sa najboljim mogućim rezultatom.
Upozoravam one koji neće da se jave ni na telefonski poziv na brojeve koje su dostavili u Es-dnevnik, da na taj način izbegavaju deo svojih obaveza i direktno podstiču pasivnost svoje dece, a naših učenika.

Teško je u ovom zlom vremenu svima, svima na isti ili pak svima na sasvim različit način, ali to ne sme i ne može da bude izgovor za nečinjenje onoga što se mora i treba činiti – roditelji da budu roditelji, a učenici da se ponašaju kao učenici.

Nastavnici su sa svoje strane odgovorili na nove zahteve daleko spremnije nego što se iko nadao. Prilagođavanje u hodu, u jednoj potpuno novoj situaciji i uslovima kakve nikada do sada nismo imali, nije bio nimalo lak zadatak ni za one najspremnije. Korišćenje alata koje većina u ranijem svom radu nije imala prilike ni da proba je i za njih velika novost neistraženih mogućnosti i stranputica.

Pa ipak, ako se potrudimo da jedni druge razumemo bolje, da jedni drugima izađemo u susret i da se nađemo u onoj tački preseka gde se sreću uloga, rad i trud nastavnika i zalaganje, aktivnost i odgovornost učenika, svi zajedno ćemo postići rezultat kakav ni najveći optimisti nisu očekivali, a svakako ćemo premašiti sva pesimistička gledanja na ovu situaciju.
Nadam se da ćemo se sresti u junu, da zajedno privedemo i ovu školsku godinu kraju i svi skupa proslavimo njen završetak.

Ostajte u zdravlju, u zdravlju se vidimo.

U Smederevskoj Palanci
aprila 2020. godine

direktor
Željko Poštić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *