ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

ОШ „Олга Милошевић“: ОДРЖАН ЧАС О ПЧЕЛИЊИМ ПРОИЗВОДИМА И КВАЛИТЕТУ МЕДА

ОШ ,,Олга Милошевић“ је у току ове школске године узела учешће у још једном значајном eTwinning пројекту „Медена прича“. Реализацијом овог пројекта ученици ће кроз различите активности и радионице имати прилику да се упознају са пчеларством, животом пчела, производњом меда и на тај начин обогате своја знања из ове области. Овај пројекат је истовремено обухвата учешће пет школа и то из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Чешке и Србије.

Наставник хемије Ненад Марковић је ученицима VII разреда одржао час о пчелињим производима и квалитету меда.

Ученици су на часовима биологије и при обиласку пчелињака сазнали нешто више о животу пчела и о њиховом значају за човека.

Овај час је био прилика да ученици сазнају више о супстанцама које се налазе у меду, као и о другим пчелињим производима као што су прополис,  полен, восак и пчелињи отров. Поред хемијског састава ових производа ученици су сазнали и о њиховој примени у подизању имунолошког система и лечењу људи.

Пошто је на тржишту Србије све више меда који није чист природни производ пчела, ученици су информисани о начинима фалсификовања меда, али и о евентуалним начинима како такав мед да препознају.

Ученици су у групама испитали неколико узорака меда. Са узорцима меда су извели неколико простијих проба које се саветују потрошачима како би препознали природан мед. Резултате су табеларно приказали, па су заједно са наставником проценили поузданост тих метода у процењивању квалитета меда. Најбоље оцењене узорке меда ученици су појели!

Наставница биологије, Марина Миладиновић,  одржала час посвећен пчели и њеном животу за ученике који похађају дневни боравак, у томе јој је помогла учитељица Снежа Николић. Час је био занимљив, креативан и кроз различите методе и облике рада ученици су проширили своја знања и стекли нова. Ученици су били заинтересовани, пажљиви, и спремни да активно учествују y реализацији свих активности.

 

Основна школа „Олга Милошевић“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *