OŠ „Olga Milošević“: ODRŽAN ČAS O PČELINJIM PROIZVODIMA I KVALITETU MEDA

OŠ ,,Olga Milošević“ je u toku ove školske godine uzela učešće u još jednom značajnom eTwinning projektu „Medena priča“. Realizacijom ovog projekta učenici će kroz različite aktivnosti i radionice imati priliku da se upoznaju sa pčelarstvom, životom pčela, proizvodnjom meda i na taj način obogate svoja znanja iz ove oblasti. Ovaj projekat je istovremeno obuhvata učešće pet škola i to iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Srbije.

Nastavnik hemije Nenad Marković je učenicima VII razreda održao čas o pčelinjim proizvodima i kvalitetu meda.

Učenici su na časovima biologije i pri obilasku pčelinjaka saznali nešto više o životu pčela i o njihovom značaju za čoveka.

Ovaj čas je bio prilika da učenici saznaju više o supstancama koje se nalaze u medu, kao i o drugim pčelinjim proizvodima kao što su propolis,  polen, vosak i pčelinji otrov. Pored hemijskog sastava ovih proizvoda učenici su saznali i o njihovoj primeni u podizanju imunološkog sistema i lečenju ljudi.

Pošto je na tržištu Srbije sve više meda koji nije čist prirodni proizvod pčela, učenici su informisani o načinima falsifikovanja meda, ali i o eventualnim načinima kako takav med da prepoznaju.

Učenici su u grupama ispitali nekoliko uzoraka meda. Sa uzorcima meda su izveli nekoliko prostijih proba koje se savetuju potrošačima kako bi prepoznali prirodan med. Rezultate su tabelarno prikazali, pa su zajedno sa nastavnikom procenili pouzdanost tih metoda u procenjivanju kvaliteta meda. Najbolje ocenjene uzorke meda učenici su pojeli!

Nastavnica biologije, Marina Miladinović,  održala čas posvećen pčeli i njenom životu za učenike koji pohađaju dnevni boravak, u tome joj je pomogla učiteljica Sneža Nikolić. Čas je bio zanimljiv, kreativan i kroz različite metode i oblike rada učenici su proširili svoja znanja i stekli nova. Učenici su bili zainteresovani, pažljivi, i spremni da aktivno učestvuju y realizaciji svih aktivnosti.

 

Osnovna škola „Olga Milošević“

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.