OŠ ”Olga Milošević”: OTVOREN FUTURISTIČKI KABINET ZA INFORMATIKU

Kada je zvezdobrojac s idvorskih pašnjaka snio svoje snove zagledan u nebo i njegove tajne, bilo mu je dovoljno tek da prisloni uvo na zemlju i čuje šta mu priroda govori. One teže, komplikovanije zadatke, morao je da rešava u praškim i njujorškim učionicama, opremljenim tako da zadovolje potrebe ne znatiželjnih, koliko već formiranih naučnika i pronalazača. Učionica koju danas otvaramo i duh u kojem to činimo, slika je naše bolje i sigurnije budućnosti, budućnosti naše dece, Osnovne škole „Olga Milošević“, ali i naše Opštine i naše Srbije. Ona je naš Prag i Njujork u Palanci, prozor prema evropskim vrednostima koje deci „Olge“ i njihovim roditeljima želimo da približimo, već ovde, na samom početku njihovog obrazovanja.

Razvoj digitalnih kompetencija kao jedan od primarnih ciljeva srpskog obrazovnog sistema, ali i obrazovnih sistema najrazvijenijih zemalja sveta, u ovoj učionici postaće realnost koju smo i sanjali. Kao svojevrsna oaza za razvijanje digitalnih i operativnih sposobnosti u pomalo futurističkom konceptu kabineta, učionica je zamišljena da nastavnom osoblju i đacima sugeriše univerzalne vrednosti – znanje kao moć s jedne, i privilegiju kao zaslugu za prethodni trud i iscrpni rad, s druge strane.

Verujući da budućnost ne predstavlja samo moderno opremljen prostor učionice, već i dostojanstven život i obrazovanje vredno svakog evropskog đaka, OŠ „Olga Milošević“ je ovaj projekat razvila u okviru projekta „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji 2019-2022.“ sa našim sjajnim partnerima iz Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada, koja se svojom donacijom trajno upisala u stranice bogate istorije, ali i savremene sadašnjosti ove obrazovne ustanove.

Ekumenska humanitarna organizacija prepoznala je naš dosadašnji trud, entuzijazam i dobru nameru da obrazovanje u ovoj školi bude u duhu tendencija modernih nastavnih programa, a mi sa druge strane, prepoznali smo njihovo veliko srce i podršku koju pružaju velikom broju đaka iz osetljivih kategorija, poželeli smo da postanemo deo njihove agende i partneri u njihovoj humanoj misiji koju sprovode u svim delovima naše države. Nadamo se da ćemo ostati zajedno na istom putu i u vremenima koja dolaze.

Veliku zahvalnost dugujemo i predsedniku opštine gospodinu Nikoli Vučenu, koji je uvek, ma kakve okolnosti bile, nedvosmisleno pomagao i podržavao naš rad, znajući da je on zajednički i da rezultate i plodove ubiraju đaci, njihovi roditelji, kao i svi stanovnici naše Palanke.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.