Proslava Školske slave Sveti Sava u Azanji

2 (24)Dan Svetoga Save u Azanji je obeležen na način koji priliči veličini našeg prvog arhiepiskopa, učitelja i prosvetitelja.

Sveta Liturgija, u mesnom hramu Sv. besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana, je okupila veliki broj dece, njihovih roditelja i nastavnika. Na Svetoj Liturgiji su bili prisutni učenici OŠ „Radomir Lazić“ kao i deca iz vrtića sa svojim nastavnicima, učiteljima i vaspitačima.

Po završenoj Liturgiji članovi Dečjeg hora Sv. Vrači otpojali su nekoliko prigodnih pesama posvećenih Svetom Savi. Nakon toga su svoj deci koja su prisustvovala Svetoj Liturgiji uručeni prigodni pokloni, dar Crkvene opštine Azanja (oko 250 paketića).

Proslavljanje je, prirodno, nastavljeno u prostorijama azanjske škole gde je obavljeno i slavskog kolača.

Prisutnima se obratio prigodnim rečima prota Dragiša čestitajući svenarodnu slavu Svetog Savu i istakao njegove zasluge za srpski narod, njegovu veru i kulturu. Između 2 (6)ostalog prota je zahvalio svoj deci koja su uložila veliki trud u pripremanju Akademije i time pokazali svima kako su dostojni naslednici svojih predaka i pravi SVETOSAVCI.

Usledila je svečana Svetosavska akademija koju su pripremili učenici Osnovne škole „Radomir Lazić“ sa svojim veroučiteljem. U samoj akademiji je učestvovalo oko 40 učenika svih razreda. Ovogodišnja tema Svetosavske akademije bila su putovanja Svetog Save u Svetu zemlju. Po završenoj Akademiji učenici su sve prisutne poslužili slavskim kolačem i žitom, poželevši svima da se ostvare reči svetosavske himne: „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi…“

 

 

 

You may also like...

1 Response

  1. 28 januara, 2016

    […] Sajt Palanačke varoške novine. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *