ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

Прослављање Савиндана у Азањи

„Чујте браћо! Волите се!

У том нам је снага права.

Слажите се! То је наук,

Што нам даде Свети Сава.“

 

Празник Светог Саве је, као и свуда где Срби живе, и у Азањи свечано прослављен. Прослављање је започело у азањском храму Светом литургијом, коју је служио Дејан Ненадовић, јереј. На Светом богослужењу је певао Дечји црквени хор „Свети врачеви“, предвођен својим вероучитељем. Ни атмосферских -12 на Савинданско јутро није спречило наше најмлађе да испуне храм заједно са својим родитељима. Након, прочитане посланице, Његовог преосвештенства епископа шумадијског господина Јована и Светог причешћа, пререзан је славски колач са присутнима. Потом су подељени светосавски пакетићи свој деци, дар Црквене општине Азања.

Прослављање је, природно, настављено у просторијама азањске школе где је свештеник принео Свевишњем Богу и школском заштитнику СветомСави молитве за све ученике и раднике ове просветне установи, а затим смо пререзали славски колач. Свима присутнима се са неколико бираних речи обратио директор Дамир С. Живковић честитајући празник нагласивши значај и величину Светог Саве за све ђаке, наставнике и васколики православни род српски истакавши да деловање Светог Саве треба да буде образац по којем би сви требало да живимо.

Уследила је свечана „Светосавска академија“ коју су припремили ученици школе са својим вероучитељем Бојаном Стојадиновићем уз помоћ учитељице Сузане Јанчић. Имали смо прилике да чујемо значајан број песмица о животу и делу Светог Саве, а све је било прожето надалеко препознатљивом беседом Светог Николаја Велимировића о Светом Сави. И нисмо о животу Светог Саве слушали само на нашем, српском, језику, већ смо имали прилике да чујемо и речи о њему на енглеском и француском језику. Захваљујући нашим новопридошлим ученицама Владлени и Анастасији имали смо прилике да чујемо и како то звучи када се о Светом Сави говори на руском језику. У „Свечаној академији“ је учествовало преко 40 ученика свих разреда.

 

Б. С.

One thought on “Прослављање Савиндана у Азањи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *