Proslavljanje Savindana u Azanji

„Čujte braćo! Volite se!

U tom nam je snaga prava.

Slažite se! To je nauk,

Što nam dade Sveti Sava.“

 

Praznik Svetog Save je, kao i svuda gde Srbi žive, i u Azanji svečano proslavljen. Proslavljanje je započelo u azanjskom hramu Svetom liturgijom, koju je služio Dejan Nenadović, jerej. Na Svetom bogosluženju je pevao Dečji crkveni hor „Sveti vračevi“, predvođen svojim veroučiteljem. Ni atmosferskih -12 na Savindansko jutro nije sprečilo naše najmlađe da ispune hram zajedno sa svojim roditeljima. Nakon, pročitane poslanice, Njegovog preosveštenstva episkopa šumadijskog gospodina Jovana i Svetog pričešća, prerezan je slavski kolač sa prisutnima. Potom su podeljeni svetosavski paketići svoj deci, dar Crkvene opštine Azanja.

Proslavljanje je, prirodno, nastavljeno u prostorijama azanjske škole gde je sveštenik prineo Svevišnjem Bogu i školskom zaštitniku SvetomSavi molitve za sve učenike i radnike ove prosvetne ustanovi, a zatim smo prerezali slavski kolač. Svima prisutnima se sa nekoliko biranih reči obratio direktor Damir S. Živković čestitajući praznik naglasivši značaj i veličinu Svetog Save za sve đake, nastavnike i vaskoliki pravoslavni rod srpski istakavši da delovanje Svetog Save treba da bude obrazac po kojem bi svi trebalo da živimo.

Usledila je svečana „Svetosavska akademija“ koju su pripremili učenici škole sa svojim veroučiteljem Bojanom Stojadinovićem uz pomoć učiteljice Suzane Jančić. Imali smo prilike da čujemo značajan broj pesmica o životu i delu Svetog Save, a sve je bilo prožeto nadaleko prepoznatljivom besedom Svetog Nikolaja Velimirovića o Svetom Savi. I nismo o životu Svetog Save slušali samo na našem, srpskom, jeziku, već smo imali prilike da čujemo i reči o njemu na engleskom i francuskom jeziku. Zahvaljujući našim novopridošlim učenicama Vladleni i Anastasiji imali smo prilike da čujemo i kako to zvuči kada se o Svetom Savi govori na ruskom jeziku. U „Svečanoj akademiji“ je učestvovalo preko 40 učenika svih razreda.

 

B. S.

You may also like...

1 Response

  1. 30 januara, 2017

    […] Palanačke varoške novine […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.