36. sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka

2 (Custom)Najznačajnije tačke 36. zasedanja Skupštine opštine Smederevska Palanka ticale su se predloga utvrđenih na 79. sednici Opštinskog veća, u vezi sa zaduživanjem Opštine Smederevska Palanka putem emisije dugoročnih hartija od vrednosti (municipalnih obveznica), radi finansiranja prioritetnih projekata u gradu i selima. S tim u vezi, pred odbornicima se našao i Predlog Odluke  o rabalansu budžeta Opštine Smederevska Palanka za 2015. godinu, Predlog izmene  i dopune Godišnjeg programa poslovanja JP „Palanka“ za 2015. godinu, i Predlog Programa uređivanja građevinskog zemljišta, izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u opštini, sa finansijskim planom za 2015. godinu.

Tokom rasprave postignuta je saglasnost u vezi sa potrebom uređivanja putne infrastrukture, zamenom azbestnih cevi i revitalizacijom cevovoda, dovršenjem fekalnog kolektora kod škole „Heroj Ivan Muker“, izgradnjom novog puta prema Novom palanačkom groblju i drugim infrastrukturnim radovima na koje bi bila utrošena sredstva u iznosu od 150 miliona dinara. Predstavnici opozicije zahtevali su precizniji plan, a predlagač odluke o zaduživanju objasnio je da se radi o veoma komlikovanoj proceduri realizacije, da je odluka o kojoj se glasa samo inicijalna (jer tek treba dobiti saglasnost ministarstva) i da se detaljniji plan radova nalazi u Predlogu izmene Godišnjeg programa poslovanja JP „Palanka“ za 2015. i Predlogu Programa uređivanja građevinskog zemljišta, igradnje i održavanja komunalne infrastrukture (koje su na dnevnom redu 36. sednice SO).

Predlagač Odluke takođe je izneo predlog da se na narednoj sednici SO formira  nadzorni odbor, za zadatkom da prati sve aktivnosti u vezi sa sprovođenjem procedure, raspoređivanjem i usmeravanjem sredstava dobijenih putem municipalnih obveznica – u čijem bi sastavu učestvovali predsednici svih odborničkih grupa. Predlagač je zato pozvao sve odbornike da glasaju za pomenutu odluku, tim pre što na sednici nije osporena potreba obavljanja predloženih radova, koji su od vitalnog značaja za funkcionisanje Opštine.

Većinom glasova 32 „za“ i šest „uzdržanih“ doneta je odluka o zaduživanju Opštine Smederevska Palanka putem emisija dugoročnih hartija od vrednosti, kao i odluke pomenute na početku teksta, koje su u neposrednoj vezi sa ovom odlukom. Reč je o inicijalnim odlukama koje mora da odobri nadležno ministarstvo u Vladi Srbije.

1 (Custom)– Videli ste da su i odbornici vladajuće koalicije i opozicije, direktno ili indirektno podržali ovaj predlog, jer na ovaj način želimo da dođemo do svežih sredstava, kako bismo rešili probleme od vitalnog značaja ne samo grada nego i cele opštine – rekao je po završetku sednice predsednik SO, Slavoljub Đurić, napominjući da će rešavanje problema sredstvima dobijenim od emisije minicipalnih obveznica biti dugoročno.

Na zahtev sindikata Srednje škole „Žikica Damnjanović“ odbornici su doneli odluku da Zaključkom SO podrže zahtev ove škole da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dopusti formiranje odeljenja za zanimanja – „tehničar grafičke dorade“ i „prehrambeni tehničar“, iako u ovim odeljenjima ima manje od 15 upisanih učenika.

Odbornici su doneli rešenje o razrešenju Nebojše Stablovića članstva u Upravnom odboru Narodnog muzeja, dok je za novog člana, predstavnika lokalne samouprave, imenovana Natalija Kocić.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.