ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Демократска странка прославила Ђурђевдан

2014-05-06-1282У просторијама Општинског одбора у Смедеревској Паланци пригодно је обележена слава Демократске странке – Ђурђевдан. У присуству свештеника пререзан је славски колач, а потом је уприличен коктел за бројне госте, чланове ДС-а, као и представнике других странака.  Овогодишњи колачар био је Раденко Руменић из Ратара, а наредне године домаћин ће бити Никола Урошевић, председник Извршног одбора ОО ДС.

Радослав Милојичић Кена, председник Општинског одбора Демократске странке у Смедеревској Паланци, најпре је свим суграђанима који данас славе Ђурђевдан пожелео срећну крсну славу, а затим је, одговарајући на питања новинара, између осталог рекао:

– Демократска странка 24 године не одустаје од  традиције и обичаја – истакао је Милојичић. – Како смо данас прославили славу, тако ћемо славити и у будућности. Као што не одустајемо од тих обичаја, од традиције, тако не одустајемо ни од борбе за слободу медија, за слободу говора. Не одустајемо од борбе против тираније коју спроводи Александар Вучић, од борбе против смањења помоћи породиљама (које су смањене на пола), против смањења пензија (што је такође најављено). Све у овој држави поприма тонове деведесетих, када је уништена тадашња Југославија, а потом и Србија. Надамо се да се то неће поновити. Демократска странка је  била брана од свих тих лоших ствари. Демократска странка је са Социјалистичком партијом, од 2008. до 2012. могла, такође, да спроведе све те тешке мере. Али, народ није изабрао Александра Вучића да спроводи тешке реформе и тешке мере, и на крају крајева, тај народ који га изабрао он ће му и судити, и њему и свима осталима, и нама, на изборима. Што се тиче ситуације у Општини Смедеревска Паланка, она је наравно тешка. 2014-05-06-1281Влада Републике Србије и Александар Вучић су нам узели 78 милиона, на годишњем нивоу. У 2014. грађанима Смедеревске Паланке је одузето 78 милиона! И ето одговора на питање где су средства. Како чујемо, поново ће нам смањити трансфер. Сигурно да ни једна локална самоуправа, па ни наша, неће моћи да се бори са толико смањеним средствима. Знамо да су дажбине велике, и да се у дану мора измиривати све оно што се дугује. Ја заиста немам друге речи, осим да кажем да је катастрофа ово што се дешава, првих четири-пет дана Владе коју је саставио Александар Вучић. Ово је трећа Влада коју он саставља. Саставио је владу 2012. па је реконструисао ту исту Владу, а сада је он премијер. Видимо да нема ништа ни од „Мерцедеса“, нема ништа од „Београда на води“, видимо да од свих тих пројеката нема ништа. Али, померио је радно време за пола сата. Заиста му треба честитати на том велелепном успеху. Не знам само како се тога сетио, са свим својим страним посматрачима и саветницима, да тако регулише радно време. Видим да ће он постати неки контролор шофера, да ће сваки министар морати њему да доноси на потпис путни налог. Питам се, ако он буде потписивао путне налоге, ко ће се бавити озбиљним стварима? Дуг Србије је деведесетих година био мањи него што је данас. Влада, односно Александар Вучић, задужили су нас пет милијарди, за две  године. Колико ће нас задужити за још четири године? Ко ће то морати да враћа (он то сигурно неће морати)? Ако се народ не буде освестио, што пре, и не буде видео какво нас зло чека. Надам се да ће ова Влада трајати веома кратко, зато што су већ првих дана ударили на труднице и пензионере, на најосетљивији слој нашег друштва. То ни једна Влада пре њих није радила.

5DSУпитан од  новинара да ли Демократска странка, заједно са коалиционим партнерима, има снагу да политичку ситуацију у Смедеревској Паланци и надаље чини стабилном, председник ОО ДС је рекао да политички капацитет постоји.

-Ја сам се надао да ће расписати локалне изборе за септембар ове године, али видим да се нешто не мили Српској напредној странци да распише изборе, јер знају да би изгубили, како у Смедеревској Паланци, тако и на другим бирачким местима у Србији – рекао је Милојичић. – Како чујем, локалних избора ће бити за две године. Наравно да ова коалаиција има капацитет, Демократска странка са Социјалистичком партијом Србије, Српским покретом обнове и Уједињеним регионима Србије, да води локалну самоуправу. Наравно, времена су много тешка. Претходних година полазило нам је за руком да Ромима обезбедимо по неки динар за Ђурђевдан. То смо успели и јуче, и прекјуче, а некима ћемо и данас успети да уплатимо, по две хиљаде, по три, колико коме будемо могли, јер заиста немамо финансијских средстава да свима изађемо у сусрет. И тако, као што су забранили РТС-у да снима седницу Скупштине на којој се бира нова Влада, тако влада диктатура у свим медијима. Нико не сме да проговори против његовог височанства Александра Вучића. То се није дешавало никада, ни у Титово време. Надам се да ће то престати и да ће се коначно узети памети и довести инвеститоре у ову земљу. Свако је могао да отпусти 60.000 запослених, или да ускрати социјална давања. Али, нама не треба ускраћивање социјалних давања, Србија и Срби живе скромно већ дуго. Нама треба неко ко ће поспешити производњу, ко ће довести инвеститоре, било стране, било домаће. Да народ боље живи. То је оно што је потребно Србији, а не стезање каиша. Јер, тај каиш је на нули, и он више не може да се затегне.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *