NAJČITANIJE NA SAJTU, FEJSBUKU I TVITERU „PALANAČKIH“ U 2014. GODINI (2. MESTO) – U ime naroda: POSLANIK ZACRNEO PALANKU

dr_nektarijevic (1)-Uzrok mraka u većini palanačkih ulica, kao i blokade računa Predškolske ustanove «Čika Jova Zmaj» i  «Vodovoda»,  što značajno otežava poslovanje ovih preduzeća, je politička kratkovidost jednog čoveka – lidera palanačkih Naprednjaka i narodnog poslanika Dejana Nektarijevića

 

 

 

Priča o dugu za struju Opštine Smederevska Palanka, zbog koga, pored ostalog, već mesecima ne funkcioniše ulična rasveta u većem delu grada, u poslednje vreme je toliko ispolitizovana, za skupštinskom govornicom i na društvenim mrežama, da je za mnoge gotovo neproziran objektivni splet okolnosti.

Najpre, mnogi zaboravljaju da je novčani iznos koji Opština treba da izmiri nastajao godinama.

-Taj dug je stvaran još od devedesetih godina. Svaka vlast ga je po malo stvarala, u teškim vremenima. Smatram da EPS to nije smeo da nam uradi, odnosno da ovo učini građanima naše opštine – objasnio je nedavno Petar Jelić, zamenik predsednika Opštine, podsetivši da su, nepotpisivanjem reprograma od strane „Elektrodistribucije“, više od pet meseci blokirani računi Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“ i „Vodovoda“.

Sa druge strane, kako se moglo čuti za skupštinskom govornicom na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta u izjavi predsednika Opštine, Radoslava Milojičića Kene, dug za poslednje dve godine iznosi oko 60 miliona dinara, a aktuelno rukovodstvo je uplatilo čak 10 miliona više od toga, što, ako ništa drugo, pokazuje jasnu nameru da se preostali dug, iz ranijeg vremena, postupno namiri.

Malo je poznato i to da je rukovodstvo Opštine Smederevska Palanka pristalo na sve verzije „Sporazuma o načinu izmirivanja duga“, koje je EPS slao na njenu adresu u avgustu i septembru tekuće godine. I to, kao i prethodni podatak, pokazuju da aktuelno opštinsko rukovodstvo ima nameru da i u ovako teškim finansijskim okolnostima servisira zaostale dugove. Ipak, iako je EPS, u dopisu upućenom Opštini početkom septembra praktično pristao na reprogram duga, do potpisivanja ovog sporazuma ipak nije došlo. Drugim rečima, Opština je prihvatila Sporazum koji je sastavio EPS, a onda je EPS odbio da isti taj sporazum potpiše.

Postavlja se pitanje, šta je to promenilo rešenost EPS-a, da pristupi rešenju koje bi mu donelo izmaklu dobit? Jer, bez potpisanog reprograma, EPS ne može da bude siguran da će ikada doći do izmakle dobiti (iznos je isuviše velik da bi mogao da bude odjednom plaćen), pa se postavlja pitanje – da li je u interesu „Elektrodistribucije“ da reprogram ne potpiše.

Mnogi koji za isključivanje ulične rasvete optužju opštinsko rukovodstvo takođe zaboravljaju da se i Opštini itekako duguje. Građani ne plaćaju poreze, firmarine, utrošak vode…

Imajući u vidu imovno stanje građana, Opština sa zadrškom, uzimajući u obzir materijalno stanje dužnika, oprezno pristupa naplati.

U jednom trenutku, početkom septembra, izgledalo je da će reprogram, koji je opštinsko rukovodstvo prihvatilo, biti potpisan i od strane EPS-a.

Na konferenciji za štampu, posle 59. sednice Opštinskog veća, predsednik Opštine je to prokomentarisao na sledeći način.

-Mi smo morali da pristanemo na potpisivanje reprograma – naglasio je Milojičić. –  Ne stoje priče da su dugovi zastareli, i druge priče, koje se namerno puštaju od strane nekih političkih organizacija. Mi poslednja dva meseca prosto ne dižemo glavu, ni danju ni noću, kako bismo izašli iz ovog problema, koji je problem svih građana Smederevske Palanke. Nije to problem koji je nastao juče, i nije to problem koji će biti rešavan u naredne dve ili tri godine, to je višedecenijski problem, i gledano unazad, i gledano u budućnost. Reprogram podrazumeva 120 mesečnih rata, odnosno deset godina. To će iziskivati značajna finansijska sredstva lokalne samouprave. Sa tekućom potrošnjom i sa dugovima za reprogram to će iznositi nekih 13 miliona na mesečnom nivou. To su ogromna sredstva. Rebalans budžeta je dakle rađen zbog toga. Mi smo ispunili sve ono što smo obećali «Elektrodistribuciji», i čekamo samo njihov potpis, kako bi nam računi bili odblokirani.

EPS do sada nije potpisao sporazum o reprogramu.

Kako se moglo čuti u izjavama predsednika, i zamenika predsednika, Opštine, u sve se umešala politika, ili bolje rečeno – jedan političar. Reč je o narodnom poslaniku Srpske napredne stranke Dejanu Nektarijeviću koji predstavlja Palančane u parlamentu Srbije.

Prema rečima Milojičića , narodni poslanik vrši permanentan pritisak na poslovodstvo EPS-a, da ne odobri reprogram duga, kako ulična rasveta i u buduće ne bi funkcionisala.

-Narodni poslanik Dejan Nektarijević vrši stalan pritisak na EPS da ne prihvate naš reprogram. On je direktno odgovoran za ovo stanje – komentarisao je Radoslav Milojičić i na poslednjoj sednici Skupštine opštine.

Sa druge strane Nektarijević je u jednoj od nedavnih izjava demantovao ovakve tvrdnje.

-Adresa na koju treba da se obratite u vezi sa uličnom rasvetom je Opština, a ne ja – rekao je poslanik.

Kakvi bi mogli biti motivi izabranog poslanika Srpske napredne stranke, Dejana Nektarijevića, za ovakvo ponašanje? Zašto bi građane Smederevske Palanke mesecima držao u mraku?

Pa, pomenuti predstavnik naroda jednostavno smatra da će na taj način srušiti legalno izabranu opštinsku vlast. Iz redova nekolicine njemu bliskih članova rukovodstva Srpske napredne stranke u Smederevskoj Palanci, „cure“ priče da bi odmah po uspostavljanju njihove vlasti „bilo upaljeno ulično svetlo“.

Ako je to tačno, u gradu na Jasenici zloupotrebljava se politički uticaj, i sprovodi se teror nad građanima, koji će to umeti da prepoznaju (podsećamo: ovde je Milošević pao još 1996. godine).

Poslanik SNS-a, sa čijim se „metodama“, kako saznajemo, ne slaže ni većina članova njegove stranke u Smederevskoj Palanci, može da sprovodi ovaj vid „političke borbe“, iz prostog razloga što ne stanuje na teritoriji naše opštine. Poznato je da pomenuti poslanik živi u Beogradu, da u Palanku samo povremeno dolazi, a da se njegov stan nalazi u osvetljenom delu grada.

Svoj „politički interes“ Nektarijević je očigledno uspeo da nametne i odbornicima Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Smederevska Palanka, koji nisu glasali za odluku kojom se palanačkoj opštini omogućuje da od EPS-a i drugih korisnika naplati zauzeće javne površine, za stubove, trafostanice i slično – što donosi oko 10 miliona dinara mesečnog priliva u budžet – i tako u mnogome olakšava isplatu pomenutih dugova. Ova odluka je ipak izglasana, i bez Naprednjaka.

Sve u svemu, uzrok mraka u većini palanačkih ulica, kao i blokade računa Predškolske ustanove «Čika Jova Zmaj» i  «Vodovoda»,  što značajno otežava poslovanje ovih preduzeća, je politička kratkovidost jednog čoveka – narodnog poslanika Dejana Nektarijevića.

Pitanje koje na kraju moramo da postavimo, međutim, nije usmereno na procenu njegove savesti. Treba se zapitati, kakva je to politička partija, koja dopušta ovakvu bahatost jednog svog člana. Ovo je i pitanje za predsednika te partije i aktuelnog premijera Srbije, od koga veliki broj građana očekuje «svetlo na kraju tunela», a ne ovaj naručeni palanački mrak.

Sve dok u bolnicama savetnici budu oni koji se u toj ustanovi ne leče, sve dok ministri finansija budu ljudi koji su u Srbiji tek na «privremenom radu», sve dok predstavnici naroda u Skupštini Srbije budu oni koji ne žive u sredini koja ih je izabrala, pojave poput ove o kojoj smo govorili biće redovna praksa.

Ostaje da se zapitamo – čime smo sve to zaslužili?

 

P. N.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.