ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Одржана 29. седница Скупштине општине Смедеревска Паланка

DSC07767На 29. седници Скупштине општине одборници су се, углавном, изјашњавали о предлогу одлука утврђених на 66. седници Општинског већа. Тако је усвојена Одлука о буџету Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину, који је пројектован на 999.550.881,00 динара. Значајна средства планирана су за основно и средње образовање, око 90 милиона динара, као и за рад Предшколске установе, 130 милиона динара, тако да ни убудуће неће бити листа чекања.

Одборници су усвојили и Одлуку о изменама Статута Општине Смедеревска Паланка, и, са тим у вези,  Одлуку о Општинском правобранилаштву Општине Смедеревска Паланка, усаглашену са новим законом. Сходно новим законским решењима, уместо Општинског јавног правобраниоца, који је биран на четири године, убудуће ће, на мандат од пет година, бити биран Општински правобранилац.

Посебно значајна одлука, коју су већином гласова усвојили одборници на 29. заседању Скупштине општине тиче се измена и допуна Одлуке о локалним комуналним таксама, која, између осталог, подразумева да се за сваки започети квадратни метар површине – репетитора за телекомуникацију, телефонских говорница, скела и друге монтажне грађевинске опреме, телевизијских репетитора, али и трафо-станица, електричних нисконапонских, телефонских, КДС стубова, стубова за пренос каблова и опреме кабловске телевизије и телекомуникационих уређаја, стубова и далековода, наплаћује локална комунална такса. Овим је омогућен прилив од 10 милиона динара у општински буџет, а таксу ће морати да плати и Електродистрибуција, која до сада није плаћала заузеће јавних површина на подручју наше општине. Председник Општине, Радослав Милојичић Кена, замерио је одборницима опозиције због тога што нису гласали за усвајање ове одлуке, која доноси средства у општински буџет, и омогућује сервисирање дугова, од којих неки датирају из времена пре двехиљадите године, већ су ставили страначке интересе изнад заједничких интереса свих житеља наше општине.

Иначе, данас усвојена Одлука о буџету Општине Смедеревска Паланка за 2015. годину, Одлука о изменама Статута Општине Смедеревска Паланка, као и одлуке о општинским административним таксама и изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама, прошле су процедуру јавне расправе, у складу са одредбама Закона о локалној самоуправи.

На овом заседању пред одборницима су се нашле и две додатне тачке, Предлог одлуке о приступању изради стратегије етно и сеоског туризма на подручју наше општине, и Предлог о измени одлуке о покретању процеса ликвидације у ЈКП „Паланка сервис“, а поменуте одлуке одборници су усвојили већином гласова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *