Održana 32. sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka

1Glavna tačka dnevnog reda 32. sednice Skupštine opštine Smederevska Palanka bila je posvećena razmatranju izveštaja, koji je pripremio predsednik Opštine Radoslav Milojičić Kena, po zahtevu Državne revizorske institucije.

Predsednik Opštine obrazložio je, po tačkama, zamerke Državne revizorke institucije, ukazujući, kako je rekao, na političku pozadinu dopisa DRI, obrazloživši kako su neke zamerke formalne prirode, dok su druge politički intonirane ili besmislene.

– Prva tačka kaže da je na dan 7. 10. prošle godine opština ušla u blokadu, i da je tokom protekle godine platila 127 miliona dinara. Dakle, prekršaj je što smo ušli u blokadu, a prekršaj i što smo tu blokadu platili. Sledeća tačka tiče se obaveza koje je opština – sram nas bilo, a i sve građane Naselja što su u poplavi izgubili svoje kuće, nameštaj i sve ostalo – preuzela i plaćala po stavkama koje nisu u budžetu. Pa naravno da smo plaćali, kao što smo i prošle nedelje morali da uzmemo 1.000 litara goriva da bi pumpe za izbacivanje vode iz Naselja radile. To nismo imali u budžetu. Kao što smo morali da plaćamo poljoprivrednim proizvođačima, za korišćenje traktora i ostale mehanizacije, radi spasavanja ljudi u Naselju. To nismo imali u budžetu – rekao je predsednik, dodavši da niko ne može da predvidi i planira poplavu, pa samim tim ni sredstva u budžetu za saniranje posledica.

Prema rečima predsednika Milojičića opština je, postupajući po zahtevima revizora, uradila popis imovine, kao i tačan spisak igrača u Fudbalskom klubu „Jasenica 1911“.

Milojičić je posebno komentarisao zamerku da opštinsko rukovodstvo putem žiro-računa sindikata zaposlenih u JKP „Vodovod“ isplaćuje zarade zaposlenima, zbog toga što je račun ovog preduzeća u višemesečnoj blokadi.

Da je ovo jedini način da zaposleni dobiju deo naknada za svoj rad, i jedini način da „Vodovod“ u našoj opštini uopšte funkcioniše, potvrdio je i odbornik Slobodan Gajić, inače radnik ovog preduzeća.

Govoreći o ovoj zamerki revizora, predsednik Opštine je između ostalog rekao:

– Nadalje, mi treba da odgovaramo zbog toga što radnicima „Vodovoda“ isplaćujemo plate, proteklih šest meseci, zato što na jedini mogući način radnicima vodovoda isplaćujemo, i to ne potpune plate. Dakle, rukovodstvo opštine treba da odgovara zbog toga što „Vodovod“ funkcioniše rekao je Milojičić.

Predsednik je prokomentarisao i zamerku DRI, da je opština odgovorna zbog toga što Centar za razvoj sporta nije obavio javnu nabavku za sve sportske klubove. Centar je, naime, odgovorio, a i nadležno ministarstvo je to uvažilo, da ne može da obavi javnu nabavku, zato, što su, na primer, bokserskom klubu, potrebne rukavice, fudbalskom klubu kopačke, i slično. Imajući u vidu mnoštvo različitih artikala koji treba da budu nabavljeni, u malim količinama, nemoguće je napraviti javnu nabavku. Slično je i sa zamerkom da je opština obezbedila prevoz za učenike izvan procedure javne nabavke, koja nije mogla da bude sprovedena iz razloga što su računi škola u tom trenutku bili u blokadi (a tada ne može da se sprovede javna nabavka).

– Mi smo napravili strašnu grešku, obezbedili smo prevoz učenicima, osnovnih i srednjih škola, preko računa opštine. Zato što, na primer, škola „Olga Milošević“ nije mogla da raspiše tender za prevoz učenika. Mi smo učinili strašan kriminal zato što „Lasti“ plaćamo prevoz učenika umesto njih – objasnio je predsednik Opštine. – Sledeća zamerka je da nismo bili kompatibilni, odnosno da nismo usaglasili finansiranje političkih partija sa republičkim propisima. Moja stranka nije dobila ni dinar iz ovog budžeta, a verujem ni ostale, tako da tu nikakav prekršaj nismo napravili.

Napominjući da su sve formalne neusaglašenosti ispravljene, Milojičić je prokomentarisao i poslednju zamerku revizora:

2– Mi smo prema revizorima pogrešili, zato što naplate parkiranja, održavanja, pijace, zelenila ili čistoće nisu regulisana ugovorom sa opštinom. Trebalo je da ta sredstva oni prebace nama, a onda mi na osnovu ugovora njima vratimo ta sredstva – naveo je Milojičić i objasnio da je tu sve urađeno prema primedbama revizora, iako je reč samo o formalnosti, jer su do sada ta sredstva ostajala direktno na računima javnih preduzeća.

Predsednik Opštine je naveo da je sve što je moglo da bude ispravljeno, urađeno prema primedbama revizora.

– Na žalost, nismo mogli da Opštinu Smederevska Palanka izvedemo iz blokade. Naravno da smo prekršili zakon zato što smo preuzeli obaveze plaćanja Elektroprivredi Srbije. Imali smo i drugu mogućnost, da ne preuzmemo te obaveze i da budemo i dalje u mraku. Što je nekima, a uglavnom onima koji nisu u ovoj sali, bio glavni cilj. Onima koji ne žive u Smederevskoj Palanci, nego u Beogradu, i koji dolaze samo da bi očerupali naše građane – rekao je Milojičić.

On se na kraju svog obraćanja odbornicima zahvalio svima koji su pomogli građanima tokom majske poplave, kao i protekle nedelje, kada je pretila opasnost od novih izlivanja reka.

– Građani znaju ko je i ovoga puta spasao Smederevsku Palanku, a to je ovo rukovodstvo. Kao što znaju da postoji poslanik u Skupštini Srbije koji nije ni došao u naselje, nije pozvao telefonom, a nije se ni odazivao na telefonske pozive – naglasio je Milojičić.

Predsednik Opštine je dodao da su, zahvaljujući kontaktima sa Majklom Devenportom, obezbeđena sredstva za revitalizaciju bunara i vodovodne mreže, kao i novac za dogradnju sistema za odbranu od poplava, koji će anulirati opasnosti od velikih voda, i doprineti da stanovnici poplavljenih naselja ubuduće žive bez straha od novih izlivanja – i da je to učinjeno uprkos nastojanjima onih koji ne misle na dobrobit Smederevske Palanke, i koji su se potrudili da pomenute investicije ne zažive.

– Ja nemam problem sa zakonom. Ovde ne postoji ni jedna jedina tačka, da je neko nešto platio više, uzeo pare i odneo kući – rekao je na kraju Radoslav Milojičić Kena, obrazloživši da je sve što je činjeno urađeno radi funkcionisanja opštine, da bi grad imao vodu, da bi đacima bio plaćen prevoz.

Milojičić je svoje obraćanje odbornicima završio rekavši da se politikom bavi iz srca, ne kalkulišući šta je bolje za njegovu političku karijeru.

Odbornici Skupštine opštine su usvojili predsednikov izveštaj, koji je dostavljen kao odgovor Državnoj revizorskoj instituciji u zakonom propisanom roku.

Na ovoj sednici nije data saglasnot na zahtev UO JKP „Vodovod“ da se poveća cena vode, odvođenja otpadnih voda i drugih usluga iz delatnosti ovog preduzeća, koji je obrazložen najavom poskupljenja struje, odnosno, odbornici su odlučili da do korekcije cene može da dođe kada struja i zvanično poskupi.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.