ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Одржана 32. седница Скупштине општине Смедеревска Паланка

1Главна тачка дневног реда 32. седнице Скупштине општине Смедеревска Паланка била је посвећена разматрању извештаја, који је припремио председник Општине Радослав Милојичић Кена, по захтеву Државне ревизорске институције.

Председник Општине образложио је, по тачкама, замерке Државне ревизорке институције, указујући, како је рекао, на политичку позадину дописа ДРИ, образложивши како су неке замерке формалне природе, док су друге политички интониране или бесмислене.

– Прва тачка каже да је на дан 7. 10. прошле године општина ушла у блокаду, и да је током протекле године платила 127 милиона динара. Дакле, прекршај је што смо ушли у блокаду, а прекршај и што смо ту блокаду платили. Следећа тачка тиче се обавеза које је општина – срам нас било, а и све грађане Насеља што су у поплави изгубили своје куће, намештај и све остало – преузела и плаћала по ставкама које нису у буџету. Па наравно да смо плаћали, као што смо и прошле недеље морали да узмемо 1.000 литара горива да би пумпе за избацивање воде из Насеља радиле. То нисмо имали у буџету. Као што смо морали да плаћамо пољопривредним произвођачима, за коришћење трактора и остале механизације, ради спасавања људи у Насељу. То нисмо имали у буџету – рекао је председник, додавши да нико не може да предвиди и планира поплаву, па самим тим ни средства у буџету за санирање последица.

Према речима председника Милојичића општина је, поступајући по захтевима ревизора, урадила попис имовине, као и тачан списак играча у Фудбалском клубу „Јасеница 1911“.

Милојичић је посебно коментарисао замерку да општинско руководство путем жиро-рачуна синдиката запослених у ЈКП „Водовод“ исплаћује зараде запосленима, због тога што је рачун овог предузећа у вишемесечној блокади.

Да је ово једини начин да запослени добију део накнада за свој рад, и једини начин да „Водовод“ у нашој општини уопште функционише, потврдио је и одборник Слободан Гајић, иначе радник овог предузећа.

Говорећи о овој замерки ревизора, председник Општине је између осталог рекао:

– Надаље, ми треба да одговарамо због тога што радницима „Водовода“ исплаћујемо плате, протеклих шест месеци, зато што на једини могући начин радницима водовода исплаћујемо, и то не потпуне платe. Дакле, руководство општине треба да одговара због тога што „Водовод“ функционише рекао је Милојичић.

Председник је прокоментарисао и замерку ДРИ, да је општина одговорна због тога што Центар за развој спорта није обавио јавну набавку за све спортске клубове. Центар је, наиме, одговорио, а и надлежно министарство је то уважило, да не може да обави јавну набавку, зато, што су, на пример, боксерском клубу, потребне рукавице, фудбалском клубу копачке, и слично. Имајући у виду мноштво различитих артикала који треба да буду набављени, у малим количинама, немогуће је направити јавну набавку. Слично је и са замерком да је општина обезбедила превоз за ученике изван процедуре јавне набавке, која није могла да буде спроведена из разлога што су рачуни школа у том тренутку били у блокади (а тада не може да се спроведе јавна набавка).

– Ми смо направили страшну грешку, обезбедили смо превоз ученицима, основних и средњих школа, преко рачуна општине. Зато што, на пример, школа „Олга Милошевић“ није могла да распише тендер за превоз ученика. Ми смо учинили страшан криминал зато што „Ласти“ плаћамо превоз ученика уместо њих – објаснио је председник Општине. – Следећа замерка је да нисмо били компатибилни, односно да нисмо усагласили финансирање политичких партија са републичким прописима. Моја странка није добила ни динар из овог буџета, а верујем ни остале, тако да ту никакав прекршај нисмо направили.

Напомињући да су све формалне неусаглашености исправљене, Милојичић је прокоментарисао и последњу замерку ревизора:

2– Ми смо према ревизорима погрешили, зато што наплате паркирања, одржавања, пијаце, зеленила или чистоће нису регулисана уговором са општином. Требало је да та средства они пребаце нама, а онда ми на основу уговора њима вратимо та средства – навео је Милојичић и објаснио да је ту све урађено према примедбама ревизора, иако је реч само о формалности, јер су до сада та средства остајала директно на рачунима јавних предузећа.

Председник Општине је навео да је све што је могло да буде исправљено, урађено према примедбама ревизора.

– На жалост, нисмо могли да Општину Смедеревска Паланка изведемо из блокаде. Наравно да смо прекршили закон зато што смо преузели обавезе плаћања Електропривреди Србије. Имали смо и другу могућност, да не преузмемо те обавезе и да будемо и даље у мраку. Што је некима, а углавном онима који нису у овој сали, био главни циљ. Онима који не живе у Смедеревској Паланци, него у Београду, и који долазе само да би очерупали наше грађане – рекао је Милојичић.

Он се на крају свог обраћања одборницима захвалио свима који су помогли грађанима током мајске поплаве, као и протекле недеље, када је претила опасност од нових изливања река.

– Грађани знају ко је и овога пута спасао Смедеревску Паланку, а то је ово руководство. Као што знају да постоји посланик у Скупштини Србије који није ни дошао у насеље, није позвао телефоном, а није се ни одазивао на телефонске позиве – нагласио је Милојичић.

Председник Општине је додао да су, захваљујући контактима са Мајклом Девенпортом, обезбеђена средства за ревитализацију бунара и водоводне мреже, као и новац за доградњу система за одбрану од поплава, који ће анулирати опасности од великих вода, и допринети да становници поплављених насеља убудуће живе без страха од нових изливања – и да је то учињено упркос настојањима оних који не мисле на добробит Смедеревске Паланке, и који су се потрудили да поменуте инвестиције не заживе.

– Ја немам проблем са законом. Овде не постоји ни једна једина тачка, да је неко нешто платио више, узео паре и однео кући – рекао је на крају Радослав Милојичић Кена, образложивши да је све што је чињено урађено ради функционисања општине, да би град имао воду, да би ђацима био плаћен превоз.

Милојичић је своје обраћање одборницима завршио рекавши да се политиком бави из срца, не калкулишући шта је боље за његову политичку каријеру.

Одборници Скупштине општине су усвојили председников извештај, који је достављен као одговор Државној ревизорској институцији у законом прописаном року.

На овој седници није дата сагласнот на захтев УО ЈКП „Водовод“ да се повећа цена воде, одвођења отпадних вода и других услуга из делатности овог предузећа, који је образложен најавом поскупљења струје, односно, одборници су одлучили да до корекције цене може да дође када струја и званично поскупи.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *