ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Политика

Одржана 49. седница Општинског већа

2014-03-07-1097Првих шест тачака 49. седнице Општинског већа било је посвећено темама у вези са заштитом животне средине. Чланови Већа усвојили су предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о санитарно-техничким условима за испуштање отпадних вода у јавну канализацију, усвојили Програм  коришћења средстава буџетског фонда за заштиту и унапређење животне средине Општине Смедеревска Паланка за 2014. годину, а усвојени су и предлози програма контроле и мониторинга квалитета ваздуха и нивоа комуналне буке на територији наше општине.

Ове тачке дневног реда прокоментарисао је, по завршетку седнице председник Општине Радослав Милојичић.

-То су изузетно важне одлуке, зато што морамо да уведемо ред, пре свега када је реч о буци – истакао је Милојичић. – Многи грађани се жале на буку, нарочито у летњем периоду, када баште раде, а са друге стране, не можете ограничити ни кафиће, јер ти људи плаћају закуп. И нама, као локалној самоуправи, и њима, власницима, у интересу је да што више зараде. Донећемо одлуку о мерењу буке, тако да се задовоље потребе власника кафића, а да тиме не буду угрожени други грађани. Пошто смо фонд за заштиту животне средине угасили, мораћемо да оснујемо једно одељење, које би правно уређивало ове ствари. Као и када је реч о испуштању отпадних вода у канализацију, шта се сме, а шта се не сме.

2014-03-07-1104Председник Општине је потом говорио и о потреби мониторинга других видова загађења града, бацања отпадака и смећа изван за то  одређених места.

-Знате како, ја ћу се залагати да ми добијемо сагласност од Републике Србије да оснујемо комуналну полицију, која ће, буквално, казнити сваког ко баци жваку у главној улици – рекао је Милојичић. – Има људи који су политички инспирисани, нарочито сада, уочи избора, који стално нешто сликају.

Као пример, Милојичић је навео фотографије направљене у пет ујутру, само сат времена пошто се завршио Крстовдански вашар, као да је толико отпадака могуће сакупити за тако кратко време.

-Смеће није стајало ни један једини дан, најбрже до сада је то очишћено нагласио је Милојичић. – Али не, неко је фотографисао ујутру у пет сати, и ево, нисмо очистили за сат времена. То је немогуће да се уради.

Он је прокоментарисао и недавну ситуацију у насељу Колонија, где је отпад био бацан надомак празног контејнера.

-И то смо очистили – рекао је председник Општине представницима медија. – Мислим да се то ради намерно, јер је невероватно да су четири контејнера празна, а да је смеће око контејнера. То је нека наша немарност. Зато молим грађане, јер сви ми заједно морамо да у томе узмемо учешће, да имају у виду да ни једна локална самоуправа, ни једно јавно предузеће, не може да све очисти, уколико сви ми будемо загађивали  нашу околину и бацали смеће поред контејнера. Овде живи 60.000 грађана и 20-30 људи који чисте, и то просто није могуће. Ово је град у коме сви ми живимо и зато морамо да водимо рачуна о њему.

Чланови Већа усвојили су предлог Одлуке о усвајању Годишњег плана рада Општинског штаба за ванредне ситуације, као и проблем хуманог уклањања паса луталица и жалбе на решења комуналне инспекције.

Поред, дневним редом, најављених 14 на седници Већа разматрано је још три тачке дневног реда.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *