ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоПолитика

Протест у Смедеревској Паланци због полицијског привођења и тортуре над члановима Демократске странке: НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ПОВРАТАК У ДЕВЕДЕСЕТЕ

DSC05454После јучерашњег привођења активиста Демократске странке у Смедеревској Паланци, због тога што су одлепљивали плакате Српске напредне странке, данас је група од више стотина људи, чланова Демократске странке, директора јавних предузећа и установа, угледних правника и лекара, предвођена председником Oпштине и кандидатом за народног посланика на листи ДС-a, Радославом Милојичићем Кеном, отишла у зграду полиције. Сви су дошли да пријаве да су и они учествовали у одлепљивању плаката СНС-а,  како би полиција и њих могла да приведе.

-Разлог за наше окупљање је тај што се последња два дана врши тортура над члановима Демократске странке и то над клинцима који имају 19-20 година – рекао је, испред зграде полиције Радослав Милојичић Кена. – Активисти Демократске странке се приводе, од стране режима, од стране полиције, зато што лепе наше плакате или одлепљују плакате Српске напредне странке. Демократска странка је 2012. године имала и премијера, већину министара и председника државе, па те ствари нисмо радили. Ми се нећемо сложити са тим да се вратимо у деведесете. Нећемо дозволити да ико малтретира чланове Демократске странке. Дошли смо да се пријавимо, да смо сви одлепљивали плакате, да видимо да ли ће због тога да нас стрељају. Режимској полицији, режимском правосуђу, које служи Александру Вучићу, не смета што су им плате смањене за скоро 20 одсто увођењем солидарног пореза, не смета им што им је плата мања за још шест процената у односу на јануар прошле године, не смета им што је амнестирано три и по хиљаде најокорелијих криминалаца, па грађани Новог Сада, Ниша и Београда не смеју да после пет поподне слободно прошетају својим улицама… Сметају им плакати. Нећемо пристати на то, боримо се за демократију 24 године. Никада на ово нећемо пристати. Упозорио бих и тужилаштво и полицију да буду неутрални, да не облаче дрес Српске напредне странке. То су радили двехиљадите и деведесетих година, па смо видели да су највишу цену тога платили грађани. Ја сам скидао њихове плакате, сви смо скидали њихове плакате, као што су и они скидали наше плакате, само што ми нећемо њих да оптужујемо због тога. То је просто једно надметање, политичко, и нигде у закону не пише да је то забрањено. Они грубо крше изборни процес, чак је јуче један припадник Демократске странке малтретиран у полицији, а данас су још двојицу позвали на саслушање. Ми се са тим нећемо мирити. Хоћемо да се вратимо демократским коренима, свим оним стварима којима нас је научио Драгољуб Мићуновић, а завештање нам оставио Зоран Ђинђић. Не плашимо се никога.

DSC05462Делегација коју је предводио Радослав Милојичић Кена потом је примљена код  командира полиције Саше Обрадовића. После полусатног разговора у канцеларији командира Милојичић се поново обратио присутнима испред зграде.

-Нећемо бити приведени. Полицајци који су наши Паланчани морају да раде по налогу тужилаштва. Госпођу Славицу Ивковић из Велике Плане молим да нас све приведе. Она је дала налог да се људи који су одлепљивали или лепили плакате приведу. Ја обавештавам госпођу Славицу Ивковић да Демократска странка неће дозволити враћање у деведесете, односно враћање у камено доба. Нећемо дозволити полицији и тужилаштву да подлегну притиску, као што су подлегли деведесетих година или двехиљадите године. Морамо имати демократску Србију. Овакве се ствари нису дешавале док је Демократска странка водила Владу Србије и имала председника Републике. Ми нисмо користили истражне органе и тужилаштво у дневнополитичке сврхе, а то што ова садашња корумпирана, најгора власт у спрези са Александром Вучићем ради то је њима на част. Само да знају да док је Демократске странке и Демократа, нећемо им дозволити да униште Србију.

DSC05463 (1)DSC05453

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *