Jubilej Košarkaškog kampa „Basketm2“ u Sokobanji: ŠKOLA ZA NOVE ASOVE  SVETSKE KOŠARKE  

kjKošarkaški kamp „Basketm2“ u Sokobanji ove godine obeležava lep jubilej: deceniju i po postojanja i uspešnog rada. Deluje u hotelu „Zdravljak“ i kroz njega je do sada prošlo skoro 9.000  dece iz zemlje i inostranstva. To je kamp sa internacionalnom dimenzijom i sa licencom Košarkaškog saveza Srbije. Obuku su do  sada prošli mladi košarkaši i njihovi treneri iz Rusije, Izraela, Bugarske, Slovačke, Makedonije, Crne Gore, Švajcarske, Nemačke, Amerike…

jhgOrganizator kampa Milan Milivojević  precizno nabraja klubove čiji su predstavnici bili na obuci u Sokobanji: CSKA i „Pantera“ iz Moskve, „Makabi“ iz Izraela, „Bremerhafen“ iz Bremena,  „Hemofarm“ iz Vršca, „Primorka“ iz Bara, „Radnički“ iz Beograda… Svi  su oni došli sa željom da prođu  obuku prestižne Škole košarke i da zablistaju na parketu košarkaških dvorana. Mnoge je znanje koje su stekli u Sokobanji uvelo u prve timove u svojim sredinama. Neki danas igraju u velikim klubovima sa zvučnim imenima  i ligama „na glasu“ .

Zasluge za to svakako pripadaju organizatoru kampa koji je uspeo da okupi najbolje učitelje košarke. Da ova škola uživa ugled u „košarkaškom svetu“ najbolje potvrđuje činjenica da CSKA iz Moskve već pet godina zaredom šalje svoju decu u velikom broju u Sokobanju. U njoj, nije preterano reći, obučavaju se i vremenom u svojim klubovima stasavaju velike nade svetske košarke.

1212Generalni promoter Kampa je Marko Jarić, a u tajne košarkaške igre mlade upućuju vrhunski stručnjaci. Po njihovim programima se i radi u ovom kampu. Milivojević izdvaja dvojicu: Borivoja Cenića  i Ratka Joksića. Tu su i svetski priznata trenerska imena Svetislav Pešić,  Aca Petrović, Željko Lukajić, kao i Saša Grujić, Nemanja Vidić, Dušan Milivojević … Na obuci je radilo još stotinak trenera u minulih 14 godina.

Kamp radi u šest smena. Svaka traje po deset dana. Sa igračima, uz trenere organizatora kampa, rade i  treneri iz njihovih klubova. Trenira se dva puta dnevno. Svakog dana, u večernjim satima, je pokazni trening pod reflektorima.

bvc-Uz vrhunsku obuku, imamo i bogat program vansportskih aktivnosti – naglašava Milivojević.-Organizujemo posetu Akva parku i izlete po okolini Sokobanje. Svi  učesnici kampa, a to su mladi od sedam do 15 godina starosti, imaju po tri obroka u toku dana i dobijaju svu sportsku opremu od organizatora.

Naš sagovornik podvlači da bi trebalo razmisliti i o tome da se ovakav kamp premesti u naš grad, s obzirom da je, u  ne tako dalekoj prošlosti, bio jak košarkaški centar. Takav potez bi svakako doprineo popularizaciji košarke u našoj sredini. Time bi Smederevska Palanka dospela na košarkašku mapu  Evrope.

 

D. Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.