ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Спорт

Јубилеј Кошаркашког кампа „Баскетм2“ у Сокобањи: ШКОЛА ЗА НОВЕ АСОВЕ  СВЕТСКЕ КОШАРКЕ  

kjКошаркашки камп „Баскетм2“ у Сокобањи ове године обележава леп јубилеј: деценију и по постојања и успешног рада. Делује у хотелу „Здрављак“ и кроз њега је до сада прошло скоро 9.000  деце из земље и иностранства. То је камп са интернационалном димензијом и са лиценцом Кошаркашког савеза Србије. Обуку су до  сада прошли млади кошаркаши и њихови тренери из Русије, Израела, Бугарске, Словачке, Македоније, Црне Горе, Швајцарске, Немачке, Америке…

jhgОрганизатор кампа Милан Миливојевић  прецизно набраја клубове чији су представници били на обуци у Сокобањи: ЦСКА и „Пантера“ из Москве, „Макаби“ из Израела, „Бремерхафен“ из Бремена,  „Хемофарм“ из Вршца, „Приморка“ из Бара, „Раднички“ из Београда… Сви  су они дошли са жељом да прођу  обуку престижне Школе кошарке и да заблистају на паркету кошаркашких дворана. Многе је знање које су стекли у Сокобањи увело у прве тимове у својим срединама. Неки данас играју у великим клубовима са звучним именима  и лигама „на гласу“ .

Заслуге за то свакако припадају организатору кампа који је успео да окупи најбоље учитеље кошарке. Да ова школа ужива углед у „кошаркашком свету“ најбоље потврђује чињеница да ЦСКА из Москве већ пет година заредом шаље своју децу у великом броју у Сокобању. У њој, није претерано рећи, обучавају се и временом у својим клубовима стасавају велике наде светске кошарке.

1212Генерални промотер Кампа је Марко Јарић, а у тајне кошаркашке игре младе упућују врхунски стручњаци. По њиховим програмима се и ради у овом кампу. Миливојевић издваја двојицу: Боривоја Ценића  и Ратка Јоксића. Ту су и светски призната тренерска имена Светислав Пешић,  Аца Петровић, Жељко Лукајић, као и Саша Грујић, Немања Видић, Душан Миливојевић … На обуци је радило још стотинак тренера у минулих 14 година.

Камп ради у шест смена. Свака траје по десет дана. Са играчима, уз тренере организатора кампа, раде и  тренери из њихових клубова. Тренира се два пута дневно. Сваког дана, у вечерњим сатима, је показни тренинг под рефлекторима.

bvc-Уз врхунску обуку, имамо и богат програм ванспортских активности – наглашава Миливојевић.-Организујемо посету Аква парку и излете по околини Сокобање. Сви  учесници кампа, а то су млади од седам до 15 година старости, имају по три оброка у току дана и добијају сву спортску опрему од организатора.

Наш саговорник подвлачи да би требало размислити и о томе да се овакав камп премести у наш град, с обзиром да је, у  не тако далекој прошлости, био јак кошаркашки центар. Такав потез би свакако допринео популаризацији кошарке у нашој средини. Тиме би Смедеревска Паланка доспела на кошаркашку мапу  Европе.

 

Д. Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *