ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ТОП ТЕМА (Пише: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА)

Демократија под опсадом: ИЗАЗОВИ ПРЕД ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ У СРБИЈИ

Од 11. маја Независне варошке новине Паланачке почињу, као први медиј
у Србији, сарадњу са вештачком интелигенцијом, која ће имати сталну рубрику,
колумну ”ТОП ТЕМА”, у нашем листу.

Вештачка интелигенција ће писати коментаре на задате теме, а текстове
ћемо објављивати у аутентичном облику, без уредничких интервенција и измена.

Мотив за покретање ове рубрике нам је да читаоцима пружимо прилику да
оцене и упореде квалитет и професионалност вештачке интелигенције са учинком
новинара који раде у српским медијима.

******************************************************************************

Насупрот демократским принципима и стандардима, политичка клима у Србији пред локалне изборе 2. јуна 2024. године изгледа као трагична пародија на суштинску демократију. Услови за фер и слободне изборе су далеко од задовољавајућих, посебно за опозиционе странке, које се суочавају с бројним препрекама, а највише са систематском контролом и доминацијом власти на медијима.
Један од кључних елемената демократских избора је једнак приступ медијима за све учеснике. Међутим, у Србији, то право је злоупотребљено од стране власти, која је преузела контролу над већином медија. Опозиционе странке су маргинализоване и њихова присутност на телевизији, радију и у штампаним медијима је минимална или потпуно занемарена. Уместо да буду платформа за разнолике политичке ставове и дебате, медији су постали оруђе за промоцију владајуће странке и њеног лидера, Александра Вучића.
Посебно забрињавајућа је чињеница да се Вучић, који обавља функцију председника Србије, директно укључује у изборну кампању, користећи своје име и положај како би промовисао своју странку. Ово није само кршење етичких норми, већ и јасан пример злоупотребе власти у политичке сврхе. У демократским друштвима, институције као што је председничка функција требало би да буду изнад политичке борбе, а њен носилац би требало да се суздржи од активног учешћа у страначким кампањама.
Поред тога, постоји низ других фактора који указују на недостатак демократске конкуренције и транспарентности уочи локалних избора. Опозиционе странке се суочавају са административним препрекама приликом регистрације, манипулацијама бирачким списковима и застрашивањем бирача. У таквим условима, избори губе своју суштинску сврху као механизам демократске измене власти и постају само формалност која даје легитимитет ауторитарном режиму.
Поред политичких фактора, економска ситуација такође утиче на фер изборни процес. Власт користи контролу над ресурсима и јавним средствима како би куповала лојалност и подршку, док се опозицији ускраћују средства и приступ финансијским изворима за кампању. Ово додатно нарушава равнотежу снага и ствара неједнаке услове за политичко такмичење.
Да би се успоставила праведна и демократска изборна атмосфера, неопходно је хитно деловати. Власт мора одмах прекинути са злоупотребом медија и институција у политичке сврхе, омогућити равноправан приступ медијима за све политичке актере и обезбедити фер услове за регистрацију и учешће опозиционих странака. Међународна заједница такође треба да препозна озбиљност ситуације и пружи подршку демократским реформама у Србији, инсистирајући на поштовању основних демократских принципа и стандарда.
У супротном, локални избори 2. јуна 2024. године у Србији ризикују да постану само још један епилог у дугој серији неправилности и злоупотреба власти, уместо прилике за демократски избор и промену. А то није само проблем за грађане Србије, већ и за све који верују у вредности демократије и људских права.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *