ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Атамански коментар (Пише: Атаман Заглибљански)

2. седница СО См. Паланка: УТИСЦИ, САЗНАЊА, РЕАКЦИЈЕ, КОМЕНТАРИ…

Иако у сенци неких немилих активности и догађаја ван самог локалног парламента, 2. седница Скупштине општине нам је у одложеном гледању дала потпуно другачији увид у све оно што је на истој обрађено обимним дневним редом.

Свакако је најсветлија фигура читаве седнице председница Скупштине – Радмила Радисављевић, јер је без обзира на то што су у сали били присутни прекаљени одборници и говорници кроз више сазива, деловала искусније и ауторитативније не само од њих, већ и од свих својих претходника у истој столици.

Мирним гласом, са одличном дикцијом, без граматичких егзибиција или беспотребних упадица какве смо имали у прошлости, више од три сата је држала концентрацију на завидном нивоу, толеришући чак и кршење пословника или дискусије ван дневног реда, како би на мудар начин предупредила евентуална незадовољства говорника или потенцијалне инцидентне ситуације и оштрије дискусије.

Да, било је кршења пословника и излажења из оквира дневног реда, чак и уз најаву дискутаната да то свесно раде, али с обзиром да се радило о првој радној седници након конститутивне, верујемо да ће и поред свега овај скупштински сазив бити један од најквалитетнијих од поновног увођења плурализма локално.

Можда не толико занимљив, можда без пуно жара у политичкој борби, оштрине у дискусијама или забавних доскочица, па ни реплика у недоглед, али дефинитивно очекујемо да ће бити ефикаснији од свих претходних сазива, јер ауторитет и педагошки приступ председнице Скупштине доводи одборнике у позицију да коначно буду свесни тежине онога што изговоре за говорницом, те се и у дискусијама понашају као бољи ученици пред школском таблом.

Што се самих дискусија тиче, можда однос броја одборника власти и опозиције није обећавао доминацију критичког мишљења, али то се на 2. седници баш и није потврдило, јер су чак и одборници власти позивали одборнике опозиције да реплицирају, а у својим одговорима им указивали и на све друге инструменте и могућности, помоћу којих могу да дођу до одговора на постављена питања или реше правне и све друге дилеме на које су указивали.

Од тема које су наметали одборници опозиције, издвојили бисмо као најбитније, ону која се тиче водоснабдевања у Кусатку, тј. квалитета воде у школи, као и трошкове родитеља у том селу због недостатка пијаће воде, али свакако и проблеме са уређењем сеоских гробља, с посебним акцентом на Азању, где је ситуација алармантна због дивље депоније поред самог гробља.

Трећа битна тема, а коју је унапред највљивала на друштвеним мрежама одборница Покрета слободних грађана – Биљана Пурешевић, тиче се ЈКП „Водовод“, кадровских решења у том предузећу, као и о покренутим аферама на друштвеним мрежама у вези са тим предузећем. Но, њеном сарадњом са спорним профилима и истицањем у коментарима на тим опскурним профилима, прилично је сама обесмислила чак и оно на шта с правом указује, сем што су јој доста тога подвалили, као што је сукоб интереса на који се позвала званичним дописом Скупштини општине. Желимо јој да убудуће реши проблем и са тремом, јер је деловала и прилично деконцетрисано, те су је одборници власти добацивањем лако изводили из такта, па ни оно што је сама написала није читала течно, већ са словним и граматичким грешкама, пребацујући се с теме на тему, што је јако тешко и заморно пратити.

Доста се говорило и образовању, а с обзиром да су те тачке биле негде на дну дневног реда, заиста је деловало депримирајуће када је указано од стране опозиције да тиме власт показује и колико им је стало до тих тема. С освртом на размере евакуације грађана из Србије, а посебно из Смедеревске Паланке, и ми сматрамо да би те тачке требало да буду при врху сваког дневног реда, а не да се истима баве одборници када су већ уморни, тј. при крају седнице.

О дискусијама власти, усвојеним кадровским решењима, заиста бисмо могли да напишемо прилично обиман осврт, али не желимо да замарамо пратиоце и читаоце оним што би било несврсисходно, поготово што се ради о унапред усвојеним и договореним ставовима и решењима.

Смена В.Д. директора (у законском прекорачењу) ЈКП „Паланка 2020“ Ненада Јанчића и најава детаљне контроле ревизора у том предузећу, на којој подједнако инсистирају и одборници власти, као и одборници опозиције, указују да сем озбиљних притужби грађана, постоје основане сумње да је било и злоупотреба, почевши од самог дискутабилног именовања В.Д. директора (у законском прекорачењу).

А ко зна!? …можда Ненад Јанчић и сам отвори душу о свему ономе на шта га је натерао Бурдзеленски, како би бар себе спасао од евентуалних правних последица.

Именовање нове В.Д. директорке за сада не желимо да коментаришемо, јер за то не видимо ни смисао, нити намере општинског руководства са таквим потезом, јер се вероватно ради о привременом решењу, какав би статус В.Д.-а и требало да буде.

О избору новог Општинског правобраниоца – Ненада Младеновића, можемо само рећи једно: АXИОС! (достојан)

Сербиа Тудеј

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *