ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Атамански коментар (Пише: Атаман Заглибљански)

#ОсмаБЕСкрајна лансирана с противградне рампе! (анализа)

Можда ће некима ова моја анализа деловати претенциозно, јер коментарисати рад оних које је изабрао народ са аспекта неког ко и не учествује у политичком животу није баш захвално, али бар ћу покушати.

Извињавам се свим актерима унапред, уколико не буде баш по њиховом укусу. Но, пошто се никада нисам ни водио тиме, да пишем оно што би било некоме допадљиво, неће ми ни бити тешко да нашкрабам све оно што сам замислио.

Могао бих све ово да започнем анализирањем тачака, дискусија или резултатима гласања и да себи не оставим простора да се огрешим о било кога, али и то би ми неки замерили, тако да ћу се концентрисати на оно што је ме је лично заинтригирало и што сматрам посебним на овој седници.

ОКРШАЈ КЕНАН – ВУЧЕН

Некако још од смене власти, Кенан као да има пик на сваког председника Скупштине. Сећам се да је смењеног Вуковића вербално уништавао, називао најгорим у историји паланачког парламента, а често му је подругљиво предлагао и да уступи место свом тадашњем заменику, тј. Вучену. Данашњег председника Скупштине не назива најгорим, али верујем да ће свој увредљиви вокабулар појачавати из седнице у седницу. Свачег је данас било; од личних увреда, до помињања мајке, па чак и коментарисања облачења и алузија што се тиче сексуалног опредељења. Ко слабије познаје Кенана, помислио би чак и да је био видно нервозан, али мислим да све има много другачију позадину. Лично не верујем да је уопште узрок икакав анимозитет између једног и другог, већ деструктивни вид политичке борбе, који по Кенановој процени доноси резултате. Искрено, не греши. Не желим да улазим у то, да ли код њега у странци имају некакву обуку и одређену стратегију за наступе у локалним парламентима, али све ово виђено данас ми делује јако добро и циљано осмишљено. Свакако да се поправио и са реториком и са граматиком, које у комбинацији са агресивним наступима потпуно разоружавају политичке противнике. Уосталом, по многима су управо Кенанови наступи у локалној Скупштини и довели до смена 16. децембра, 2016., када је и актуелна власт инсталирана.

ФАКТОР МАЛОВИЋ

Нисам присталица централистичких странака, у којима неке престоничке силеџије малтретирају провинцијалце из личних интереса, али епилог данашње седнице, мерен у гласовима, свакако да оправдава све оно што је претходило. Један од виђенијих политичких актера ме данима убеђивао, да то у Паланци не функционише тако и да ће се део владајуће гарнитуре окренути против руководства Општине, без обзира на притиске из централе, а које спроводи координатор-губернатор. На крају је ипак испао поштен и признао да греши.

Но, да се вратим ономе како сам ја све то видео.

Иако ми ћуд налаже да из локал-патриотских разлога увек будем за оне који се супротстављају престоничким „дахијама“, у неком моменту сам почео да преиспитујем себе и нисам више био тако сигуран ни у своју ћуд, а ни у свој суд. Размишљао сам шта би тиме добили!? Са ексклузивним правом да га назовем лудаком (чешће у негативном, неголи у позитивном контексту) и на основу искустава из неких претходних година, знам да би нас онај А. В. Курјак опасао бодљикавом жицом још горе неголи под Кенаном. Ма шта горе!? Пустио би и струју кроз ту жицу. Вероватно је на то упозорио локалне #наПРДњаке и координатор губернатор, па су и сами слегли, а није им се писало ништа добро. А ни нама свима из несрећног Прљанковила.

Но, ето; прође седница без циркуса са новим сменама, #наПРДњаци делују сложније неголи икада и дижу руке енергичније; некако и са жустрином. Као да су акумулирану међусобну негативну енергију усмерили против неког другог. Са гласовима одборника су се чак и појачали, тако да су дошли данас и до броја 33, што значи да ће имати са чим и координатор-губернатор да се похвали злом А. В. Курјаку, а можда је све то само заслуга новог повереника Дигија, или како га Кенан назваше – Дигића.

СМЕНА ЈАВНОГ ПРАВОБРАНИОЦА

Колико год ова смена деловала реваншистички, чак и годину дана након смене власти 27. маја. 2016., само они који мало озбиљније ослушкују ветрове у општинској згради, знају да није то у питању. Верујем да и оно образложење са седнице, а које се односи на пробијање рокова за достављање извештаја звучи прилично уверљиво. Мени – не. Читаве прошле године, власт у овој општини се суочава са чудним пресудама, чудним доспелим блокадама, почевши од оног фамозног паркинга, преко баште биоскопа, пресуда по тужби радника и неких поверилаца, па до финалног пуштања блокаде од стране банке „Интеза“, која је као гром из ведра неба снашла актуелну власт. Свакако да је у неким процесима јако чудно било и непојављивање, сада већ бившег, Јавног правобраниоца на суђењима или нестручне жалбе и слично што је помињано у више наврата. Овде је такође битно још истаћи, да нови Правобранилац – г.дин Зоран Стојковац, још није ни ушао у канцеларију и утврдио размере грешака свог претходника, а које су углавном биле на штету ове јадне, опљачкане и напаћене Општине. Свакако да ће ту тек бити афера, а надам се и епилогу у виду бољег, одговорнијег и савеснијег рада тог сектора. Што се мене лично тиче, желим јавно да честитам именовање г.дину Зорану Стојковцу, као изузетном суграђанину и човеку који заиста представља елиту локалне адвокатуре.

НАСТУПИ ЗА ГОВОРНИЦОМ ОДБОРНИКА СТАНИМИРОВИЋА

Иако га и сам често поредим са Хомером Симпсоном локалног политиканства, са пратећим и у прошлости заслуженим надимцима као што су: БурдзоПлоХов, Микуљољуб Бурдзосеча итд., све више сам импресиониран његовом ажурношћу и озбиљношћу припреме за сваку седницу. Не знам да ли му неко помаже и колико ће још моћи овим темпом да буде присутан у локалном политикантском животу, али заиста све оно што изговори заслужује пажњу како власти, тако и опозиције. По мени, најквалитетнији опозициони рад се види у његовим наступима, али само у домену конструктивних критика, јер титулу деструктивног опозиционара свакако ће задржати Кенан. Лично ми је више по укусу Станимировић тренутно, тј. од претходне седнице, јер држи пажњу свих одборника без непотребних осцилација у децибелима и увреда, што је за свако поштовање. Оно што није за поштовање, свакако је она демагогија око хероја са Кошара. Не видим никакву географску, а ни другу везу, да се баш овде преименују улице, тргови или установе и то баш сада и баш са тим именом. Ето, предложићу Станимировићу неке, сликовитије хероје, који га боље описују и који су му приближнији:

Жртве СПС-а из ’90-их (тада је био њихов члан),

Жртве Динкићеве транзиције (и са њим је блиско сарађивао),

Жртве Динкићевих приватизација (лично га доводио у Шинска возила),

Жртве УРС-а (као прелаз из #жутаћких у #наПРДњачке пљачке, а и био је на њиховој листи)… итд.,

ако већ не може да се сети заслужних Азањаца за своје „кумовање“.

РЕБАЛАНС ДИСБАЛАНСА

Када сам први пут употребио ову фразу, то се првенствено односило на Милићев режим и онај безуспешни покушај да се буџет прилагоди, тада тек свеже устоличеним #наПРДњацима. Но, критиковати њих који су тада наследили Кенанов план буџета, а данас не критиковати актуелну власт, која је наследила Милићев план буџета и који мора да ребалансира, заиста не би било фер.

Оно што свакако јесте за критику је повећање за 30 милиона, поготово што је и постојећи план био пројектован на нереалним основама и имајући у виду да и даље немамо никакве инвестиције, као и то да се приходна страна буџета, сем редовног трансфера, углавном своди на социјалну помоћ са виших инстанци. Сама прерасподела, заиста делује нешто боље и свакако је за похвалу што је грађанима пројектовани ребаланс био доступан одмах након седнице Већа на којој је и представљен, али мислим да смо и даље далеко од нужне транспарентности у погледу расхода. И даље нема јавно објављених трошкова из претходног периода што се тиче репрезентације (кафанских рачуна), потрошње горива, извештаја о једнократним социјалним давањима социјално (не)угроженим лицима, а и неких чудних уговора за косидбе и уређење, који су поменути на седници. О чувеном рачуну фактурисаном Центру за суноврат спорта је већ депласирано и причати, јер неко упорно одбија да проговори о томе.

ИЗВЕШТАЈИ, ИЗМЕНЕ СТАТУТА ЈКП И ЈП, СМЕНЕ И ИМЕНОВАЊА ШКОЛСКИХ ОДБОРА…

Не сећам се више ни ко, али ми је неко непосредно пред седницу 16.12.2016. написао да се са овим требало позабавити одмах након преузимања власти и да сем кршења закона у домену неусклађивања са новим законским регулативама, одлагање овога изазива и озбиљне проблеме у функционисању. Не желим да упоређујем стручност Милићевог тима, са овим свакако млађим кадровима, али дефинитивно су овим коначно покренули оно што је требало давно да се уради, а за кашњење ће свакако бити и одговорних. Памтим да је и, данас јако конструктивни – Станимировић, то помињао током читаве прошле године, али мислим да га тада нико није узимао за озбиљно, па ни ја. Увек ми се некако мотало у глави да ће овакве измене само бити у служби некаквог реваншизма, изазивати нове тужбе или срљање у нове прекршаје, али сада већ на све гледам другачије. Желим да верујем, да је све ово само увод у Санациони план, који је најављен, а који би према очекивањима коначно нешто и покренуо у овој Општини на боље, бар у домену функционисања ЈКП, ЈП и установа.

Што се тиче школских одбора, и из угла како је Кенан представио, то би заиста могло резултирати сменама директора, нарочито у оним школама где су директори јасно опозиционо опредељени, а и страначки постављени од стране неке друге скупштинске већине. Заиста ни ја не бих био благонаклон према евентуалној смени директора у ОШ „Олга Милошевић“, јер се ради о једном од најбољих директора у региону, ако не и шире, који је својим ученицима обезбедио чак и више гостовања у иностранству, а да не говоримо о разлици у условима рада, поготово имајући у виду да се и просветни радници отимају баш за ту школу. Бољих показатеља о успешности у раду нема, нити би ико требало да их тражи. Слична је ситуација и са Основном школом у Азањи, колико сам упознат, али наравно да и у појединим школама постоје и проблематична руководства. Међу тим негативним примерима нарочито се истиче ОШ „Херој Иван Мукер“, који сем суманутих идеја о измени имена школе, са скандалозним матурским прославама, свађама на родитељским састанцима, аферама са грејањем (Општина чак слала човека – данашњег већника, да контолише потрошњу енергената!?) итд., дан данас служи #црведнаћима као регрутни центар егзистенционално уцењеног просветног кадра. Што се тиче Гимназије, још не могу да се одредим, али сачекајмо још који дан, па ћу моћи да раздвојим шта је афера, а шта политички притисак или појединачни интерес неких ван те елитне просветне установе.

ПОЉОПРИВРЕДА, КОМАСАЦИЈА, ПРОТИВГРАДНЕ РАКЕТЕ…

Уколико бих се базирао само на ономе што је данас за говорницом говорио конструктивни опозиционар Станимировић, већи део ми звучи јако уверљиво.

Туче нас град, па све по селу!

Искрено, храна нам је све скупља, по селима све мање младих, а и путна инфраструктура никаква, те се све некако уротило против сељана. Што је најгоре, свима нам је и све мање доступно оно што производе наши сељани, а мегамаркети ко зна шта нам уваљују и чије. Не морамо сви да се разумемо у пољопривреду, не морамо сви ни да волимо сеоске кадрове који се „јако стручно“ баве водоводом, канализацијом или уређеношћу у градском делу Општине, али ваљда се бар исти ти разумеју у потребе села!?

Сматрам да би требало из године у годину средства за села повећавати. Можда и не знам зашто; можда само имам такав осећај; можда имам и неки лош предосећај; можда и ове грмљавине говоре или најављују нешто. Ко зна!? …ал’ да се ратује са природним непогодама мора! И то ракетама, а не молитвом. Пробали неки сељани – не помаже молитва.

ЗАКЉУЧАК

74 тачке, преко 7 сати дискусија, гласање и на крају конференција за медије не могу ни приближно да грађанима предоче све оно у позадини седнице, припрему, па и оно што је претходило. Знам да многи од вас мисле да ови напирлитани дечаци немају капацитета да ишта промене и да не заслужују ни функције, а ни привилегије, а које су им као са неба пале. Данас (ух, то је већ јуче) су нас све демантовали. Са оволико тачака се нико до сад није изборио у дану, у историји ове Општине, а и опаска да су сами криви за то; важи само делимично.

Нудили су ми чак и комплетан материјал на увид, али ко да чита оно!?

Ако је искусни Живко проценио ту скупштинску енциклопедију као превише обимну, шта ли би тек већина нас требало да каже!? А замислите, они су све то морали да прочитају по више пута, а за нејасно чак да и са Гоцом Костић наново студирају тачку по тачку. Уз све то и тај унутарстраначки рат да воде, па и да им пуца пенале увек расположени центарфор – Кенан… ајој, ајој!

Ма тек их чека „ајој“; чим активирају Санациони план.

Ал’ то је нека друга прича.

И нека друга скупштинска енциклопедија.

Хвала ти Боже за власт,

па да те гађамо противградним ракетама,

јер тако боље прођемо неголи кад користимо камење.

…ми из несрећног Прљанковила.

 

Атаман Заглибљански

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *