ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Писмо смедеревских дописника: ВЕРБАЛНИ НАПАД ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ СМЕДЕРЕВА ЈАСНЕ АВРАМОВИЋ НА НОВИНАРЕ

14212008_881326635305513_4831212475559504387_nШесторо новинара београдских редакција из Смедерева послало је отворено писмо јавности, домаћим и страним институцијама и медијима, “поводом бруталног вербалног напада на новинаре градоначелнице Смедерева, Јасне Аврамовић на седници Скупштине града”. Писмо преносимо у целости.

Поштовани,

ово писмо је једини начин да укажемо на најбруталније вербалне нападе и омаловажавања градоначелнице Смедерева  Јасне Аврамовић, посебно на последњој седници Скупштине града, 22. септембра, упућене смедеревским новинарима републичких редакција и новинских агенција.

Аврамовић је и раније злоупотребљавала скупштинску говорницу, а ван скупштине локалну телевизију (која висе не постоји, захваљујући њеним покушајима да избегне приватизацију), како би нападала новинаре, који, настоје да истинито и благовремено, сходно позиву, а не по диктату градоначелнице извештавају своје редакције и јавност.

На последњој седници смедеревског парламента, мимо дневног реда, дописници (присутни или не) били су главна мета током дванаесточасовног заседања, што је школски пример самовоље, бахатости, кршења кодекса, закона, па и Устава Србије, говор мржње, подстицање на линч, позивања одборника СНС да се ругају дописницима, да их фотографишу и исмевају што је, најблаже речено, грубо ометање људи из медија, и непосредно угрожавање безбедности свакога ко мисли другачије од градоначелнице.

Градоначелница Јасна Аврамовић није пропустила ни један излазак за говорницу (а било их је више од десет, у просечном трајању од по пола сата) да ниподаштава рад дописника, износећи притом низ грубих неистина, неприличних квалификација и увреда. Кроз опсежне, пародичне интерпретације текстова, усудила се да пређе и на терен личног, па је дописнице називала “ несрећним новинаркама које сањају грозоморне снове”, помињући чак и њихову психу у погрдном смислу, што по њеном тумачењу доводи до тема о којима пишу.

Дописнике је назвала “људомрсцима који пишу искључиво ружно о свом граду”, из чега је закључивала да новинари угрожавају долазак инвеститора, те зато од њих мора да крије значајне информације.

(Преузето: УНС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *