ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Телепромптери

PetrovicБраћо и сестре, даме и господо, у нашој странци у последње време примећена је већа количина епохалних будалаштина и ноторних глупости у јавном дискурсу, те сам ја одлучио да за потребе сузбијања ноторних будалаштина и епохалних глупости прибавимо неколико најмодернијих идиота – рекао је лидер СНС на Главном одбору. То је изазвало бурну реакцију присутних – већина је сматрала да најмодернији идиоти неће допринети квалитетнијем раду странке, док су неки набавку најмодернијих идиота доживели као нелојалну конкуренцију.

 

– Јесам ли вам ја рекао да ће да буде реконструкција Главног одбора и да ће уместо нас старих доћи неки модернији – шапутао је Бабић Зоран, Вук Караџић Српске напредне странке, који је два века после Вука увео у српски језик и књижевност нове изразе, попут ваздуплохова. Ваљда је кандидат за место члана УО Ер Србије, па су му рекли да дође са новим идејама везаним за ваздухопловство.

Игор Бечић, потпредседник српског парламента, пак, препознао се у лидеровим речима: „Међу нама изгледа има Матијевићевих плаћеника“ – јер је неколико дана раније италијанског председника Матарелу назвао по дебелој округлој италијанској кобасици, познатијој као мортадела.

– Бечићу, кажи нам, колико си пара добио од Матијевића да му рекламираш ове нове мортаделе? – питао га је лидер.

– Председниче, ја понекад купим виршле код Матијевића, али ја човека ни не познајем… – правдао се Бечић, за кога се раније сумњало да је плаћеник Меркатора, када је тако назвао Меркелову, а и Орбита, када је тако назвао Виктора Орбана.

У динамичној расправи истакао се Марјан Ристичевић, који је подвукао да набавка најмодернијих идиота може изазвати побуну код нешто старијих примерака овог модела.

– Мени су увек дражи стари добри идиоти него модерни идиоти. Ја сам традиционалиста – рекао је Ристичевић.

Онда су у салу ушла три човека носећи три кутије.

– У овим кутијама су, господо, телепромптери. Ко зна шта је то? – питао је лидер.

Одмах се јавио Гашић Братислав: „Знам ја, знам ја… То је оно када сам ја у Крушевцу, па се за минут појавим у Београду!“

– Гашићу, то је телепортовање. Ово су најмодернији телепромптери, у телевизијском жаргону звани идиоти, справице са којих можеш да читаш унапред написан текст, рецимо на телевизији – казао је лидер.

– Аааа, то је, сад схватам! – рекао је усхићено Братислав, коме никада није било јасно зашто у свим емисијама у којима он гостује редитељи кажу водитељкама да гледају у идиота.

Дошао је онда ред да се нова роба проба.

– Бабићу, ти ћеш први. Значи, пажљиво гледаш у идиота… – говорио му је лидер: „Бабићу, не у министра, ти си човек буквалиста, него у телепромптер! Е тако! Ајде сад прочитај текст“

-Вазду…хоп..лов…на…Ваздухопловна! – узвикнуо је Бабић.

– Браво, видиш како помаже. Дакле, ваздухопловна, јер плови по ваздуху. Шта, Бабићу, плови по ваздуху? – питао је лидер строго.

– Пааа, по ваздуху највише плове маце… Ја сам алергичан на њих, знате!

– Какве сад маце, црни Бабићу? И ја сам алергичан на тебе, да знаш – љутито је рекао лидер.

– Знам ја… Знам ја… – јавио се опет Братислав: „По ваздуху плови Маца Дискреција!“

– Е, има да се рокнем једног дана због вас, кеве ми. Какве маце, каква дискреција. По ваздуху плове авиони! – рекао је лидер, који понекад, окружен сарадницима, размишља да изврши самоатентат.

– Па јесте председниче. Реч ваздухопловна је по оној народној: прво скочи, па реци хоп. Отуд ваздуХОПлов! Прво полети па реци хоп… – поентирао је Бабић.

– С којим ја телемопромтерима радим! – ухватио се за главу председник, схвативши да у његовом окружењу има превише класичних телемпромптера. У телевизијском жаргону.

 

Драгољуб Петровић

(преузето: Данас)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *