Teleprompteri

PetrovicBraćo i sestre, dame i gospodo, u našoj stranci u poslednje vreme primećena je veća količina epohalnih budalaština i notornih gluposti u javnom diskursu, te sam ja odlučio da za potrebe suzbijanja notornih budalaština i epohalnih gluposti pribavimo nekoliko najmodernijih idiota – rekao je lider SNS na Glavnom odboru. To je izazvalo burnu reakciju prisutnih – većina je smatrala da najmoderniji idioti neće doprineti kvalitetnijem radu stranke, dok su neki nabavku najmodernijih idiota doživeli kao nelojalnu konkurenciju.

 

– Jesam li vam ja rekao da će da bude rekonstrukcija Glavnog odbora i da će umesto nas starih doći neki moderniji – šaputao je Babić Zoran, Vuk Karadžić Srpske napredne stranke, koji je dva veka posle Vuka uveo u srpski jezik i književnost nove izraze, poput vazduplohova. Valjda je kandidat za mesto člana UO Er Srbije, pa su mu rekli da dođe sa novim idejama vezanim za vazduhoplovstvo.

Igor Bečić, potpredsednik srpskog parlamenta, pak, prepoznao se u liderovim rečima: „Među nama izgleda ima Matijevićevih plaćenika“ – jer je nekoliko dana ranije italijanskog predsednika Matarelu nazvao po debeloj okrugloj italijanskoj kobasici, poznatijoj kao mortadela.

– Bečiću, kaži nam, koliko si para dobio od Matijevića da mu reklamiraš ove nove mortadele? – pitao ga je lider.

– Predsedniče, ja ponekad kupim viršle kod Matijevića, ali ja čoveka ni ne poznajem… – pravdao se Bečić, za koga se ranije sumnjalo da je plaćenik Merkatora, kada je tako nazvao Merkelovu, a i Orbita, kada je tako nazvao Viktora Orbana.

U dinamičnoj raspravi istakao se Marjan Rističević, koji je podvukao da nabavka najmodernijih idiota može izazvati pobunu kod nešto starijih primeraka ovog modela.

– Meni su uvek draži stari dobri idioti nego moderni idioti. Ja sam tradicionalista – rekao je Rističević.

Onda su u salu ušla tri čoveka noseći tri kutije.

– U ovim kutijama su, gospodo, teleprompteri. Ko zna šta je to? – pitao je lider.

Odmah se javio Gašić Bratislav: „Znam ja, znam ja… To je ono kada sam ja u Kruševcu, pa se za minut pojavim u Beogradu!“

– Gašiću, to je teleportovanje. Ovo su najmoderniji teleprompteri, u televizijskom žargonu zvani idioti, spravice sa kojih možeš da čitaš unapred napisan tekst, recimo na televiziji – kazao je lider.

– Aaaa, to je, sad shvatam! – rekao je ushićeno Bratislav, kome nikada nije bilo jasno zašto u svim emisijama u kojima on gostuje reditelji kažu voditeljkama da gledaju u idiota.

Došao je onda red da se nova roba proba.

– Babiću, ti ćeš prvi. Znači, pažljivo gledaš u idiota… – govorio mu je lider: „Babiću, ne u ministra, ti si čovek bukvalista, nego u teleprompter! E tako! Ajde sad pročitaj tekst“

-Vazdu…hop..lov…na…Vazduhoplovna! – uzviknuo je Babić.

– Bravo, vidiš kako pomaže. Dakle, vazduhoplovna, jer plovi po vazduhu. Šta, Babiću, plovi po vazduhu? – pitao je lider strogo.

– Paaa, po vazduhu najviše plove mace… Ja sam alergičan na njih, znate!

– Kakve sad mace, crni Babiću? I ja sam alergičan na tebe, da znaš – ljutito je rekao lider.

– Znam ja… Znam ja… – javio se opet Bratislav: „Po vazduhu plovi Maca Diskrecija!“

– E, ima da se roknem jednog dana zbog vas, keve mi. Kakve mace, kakva diskrecija. Po vazduhu plove avioni! – rekao je lider, koji ponekad, okružen saradnicima, razmišlja da izvrši samoatentat.

– Pa jeste predsedniče. Reč vazduhoplovna je po onoj narodnoj: prvo skoči, pa reci hop. Otud vazduHOPlov! Prvo poleti pa reci hop… – poentirao je Babić.

– S kojim ja telemopromterima radim! – uhvatio se za glavu predsednik, shvativši da u njegovom okruženju ima previše klasičnih telempromptera. U televizijskom žargonu.

 

Dragoljub Petrović

(preuzeto: Danas)

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.