Učenici iz Smederevske Palanke pomažu najstarijima

Nije baka Ružica očekivala goste, jer njenu kapiju retko ko otvara. Pored patronažne sestre, svrati ponekad ćerka, koja je takođe u godinama ili poneki komšija. A ekipa RTS-a je zatekla u dvorištu, dok je skupljala drva.

„Jako je bila sretna kada nas je videla, i pokazala je tu dozu zadovoljstva kada je videla da mlada lica ipak misle na nju“, kaže Zlata Žabarac, učenica.

Učenici srednje škole „Žikica Damjanović“ iz Smederevske Palanke, sa smera medicinski tehničar, pisali su RTS-u o svojoj humanitarnoj akciji na Fejsbuk profilu emisije „Ovo je Srbija“. Oni su mladi, puni entuzijazma i pomažu starijima s ljubavlju, a tako se i zove njihova akcija.

Na jednom od časova dok je trajao ledeni talas u Srbiji, pričali su o svom pozivu i shvatili da moraju nešto da urade.

„Nadam se da se stariji osećaju podjednako lepo kao i mi dok se trudimo da im pomognemo“, kaže Anastasija Jančić, učenica.

„Pogotovo mi je drago što radim dok sam učenik, jer kada porastem to ću da radim svakog dana“, kaže Stefan Lazarević, učenik.

Nastavnice koje im drže časove zdravstvene nege prva su generacija smera medicinski tehničar iz ove škole i nije im ovo prva akcija kojom motivišu đake, ali svaka ima svoj simbol.

„Oni nisu zamena za stručna lica, za medicinske sestre, već neko ko će pružiti podršku starijim licima da im upute neku lepu reč“, kaže Marija Majstorović, nastavnica zdravstvene nege.

„Pošto je belo srce međunarodni znak sestrinstva, a u sklopu akcije s ljubavlju, pa smo to objedinjili u jedno“, kaže Jelena Urošević, nastavnica zdravstvene nege.

Srednja škola „Žikica Damjanović“ osnovana je 1919. godine, a danas u njoj uči 549 đaka u tri područja rada. Pre 16 godina otpočeli su sa smerom zdravstvo i socijalna zaštita, jer se za taj smer ukazala potreba.

„Na tržištu rada imamo ukupno 45 nezaposlenih, znači da su svi završili ili su našli neko svoje uhlebljenje“, kaže Sonja Perović Matić, direktorka srednje škole „Žikica Damjanović“.

„Projekat je naišao na fantastičan odziv, mislim da je ovo zaista lepa priča za naš grad“, kaže dr Ivana Đurđević Starović, direktorka Doma zdravlja.

Iako uče u skromnim uslovima, jer je škola dotrajala, uz ovakav rad na terenu stiču prave vrednosti. Teško da će moći da zaborave osmeh baka Ruže i svoj osećaj dok su joj pomagali.

 

(Preuzeto: RTS

Pripremili: Biljana Jović i Aleksandar Todorović)

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *