ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

УНС: ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ДА РАСПИШУ КОНКУРСЕ ЗА ПРОЈЕКТНО СУФИНАНСИРАЊЕ МЕДИЈА

imageУдружење новинара Србије (УНС) позива локалне самоуправе које то до сада нису урадиле да распишу конкурсе за суфинансирање медијских пројеката и, како то Закон о јавном информисању и медијима предвиђа, спроведу фер расподелу средстава. УНС истиче да велики број локалних самоуправа то до сада није урадио. Неке од општина и градова, као што су Крагујевац и Смедеревска Паланка конкурсе за пројектно суфинансирање медија не расписују већ две године.

УНС позива локалне самоуправе да за медије не издвајају симболичне износе и да буџетима за идућу годину предвиде најмање 2 одсто за пројектно суфинансирање локалних медија. Издвајање за локалне медије у градовима већим од 300.000 становника требало би да износи од 0.5 до 1 одсто буџета.

Усвајањем и поштовањем ове препоруке локалне власти показале би доследност у спровођењу основних циљева прописаних сетом медијских закона о подстицању медијског плурализма и слободе изражавања.

УНС истиче да је на располагању свим локалним самоуправама којима је неопходна стручна помоћ при расписивању конкурса и спровођењу конкурса, као у тумачењу закона и подзаконских аката.

 

(Преузето: УНС)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *