Zabrinjavajuće stanje u medijima u Srbiji

epa04049186 Tanja Fajon, the European Parliament's rapporteur on visa-free regime for Republic of Moldova gestures at joint press-conference with the Prime-Minister of Moldova Iurie Leanca (not seen) at the government building in Chisinau, Moldova on 31 January 2014. Tanja Fajon said that Moldova has met most of the conditions for visa liberalization. EPA/DUMITRU DORU

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je danas na tribini o medijima u Srbiji da je stanje u toj oblasti veoma zabrinjavajuće i da bi vlasti morale više da rade da se to popravi.

„Novinari se suočavaju sa pretnjama, nasiljem i političkim i ekonomskim pritiscima“, rekla je Fajon na tribini „Nevidljiva ruka autocenzure“ koja je danas održana u sedištu EP u Briselu i dodala da su pravi vlasnici mnogih medija nepoznati, kao i način na koji se oni finansiraju.

Predstavnici medija i nevladinih organizacija iz Srbije požalili su se na preosetljivost vlasti na svaku vrstu kritike, kao i na poplavu „botova“ u komentarima i na društvenim mrežama, čime se obeshrabruje otvorena diskusija o političkim pitanjima.

Maja Vasić-Nikolić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije je ukazala da je paket medijskih zakona, koji je Skupština u načelu usvojila prošle godine, u skladu sa evropskim standardima, ali da se oni sporo i nedosledno primenjuju dok se u praksi gotovo ništa ne menja.

U sličnom tonu je govorio i Goran Miletić iz organizacije „Branioci ljudskih prava“, koji je konstatovao da se situacija u medijima razvija po principu „jedan korak napred – dva nazad“, dok se Svetlana Vučinić Mesarović u ime portala „Peščanik“ požalila da još nisu otkriveni hakeri koji uporno napadaju taj sajt.

Fajon je izrazila žaljenje što su srpski ministar kulture Ivan Tasovac i visoki predstavnici Evropske komisije u poslednji čas otkazali učešće na tribini, zbog čega je diskusija izgubila važnu dimenziju.

„Imam utisak da mi kojima je stalo do ljudskih prava u regionu vodimo usamljenu bitku i previše razgovaramo sami sa sobom“, rekla je slovenačka poslanica, koja je i sama niz godina bila novinarka.

 

Izvor: EPA/Dumitru Doru

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.