ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДРУГИ ПИШУ

Забрињавајуће стање у медијима у Србији

epa04049186 Tanja Fajon, the European Parliament's rapporteur on visa-free regime for Republic of Moldova gestures at joint press-conference with the Prime-Minister of Moldova Iurie Leanca (not seen) at the government building in Chisinau, Moldova on 31 January 2014. Tanja Fajon said that Moldova has met most of the conditions for visa liberalization.  EPA/DUMITRU DORU

Посланица Европског парламента Тања Фајон изјавила је данас на трибини о медијима у Србији да је стање у тој области веома забрињавајуће и да би власти морале више да раде да се то поправи.

„Новинари се суочавају са претњама, насиљем и политичким и економским притисцима“, рекла је Фајон на трибини „Невидљива рука аутоцензуре“ која је данас одржана у седишту ЕП у Бриселу и додала да су прави власници многих медија непознати, као и начин на који се они финансирају.

Представници медија и невладиних организација из Србије пожалили су се на преосетљивост власти на сваку врсту критике, као и на поплаву „ботова“ у коментарима и на друштвеним мрежама, чиме се обесхрабрује отворена дискусија о политичким питањима.

Маја Васић-Николић из Независног удружења новинара Србије је указала да је пакет медијских закона, који је Скупштина у начелу усвојила прошле године, у складу са европским стандардима, али да се они споро и недоследно примењују док се у пракси готово ништа не мења.

У сличном тону је говорио и Горан Милетић из организације „Браниоци људских права“, који је констатовао да се ситуација у медијима развија по принципу „један корак напред – два назад“, док се Светлана Вучинић Месаровић у име портала „Пешчаник“ пожалила да још нису откривени хакери који упорно нападају тај сајт.

Фајон је изразила жаљење што су српски министар културе Иван Тасовац и високи представници Европске комисије у последњи час отказали учешће на трибини, због чега је дискусија изгубила важну димензију.

„Имам утисак да ми којима је стало до људских права у региону водимо усамљену битку и превише разговарамо сами са собом“, рекла је словеначка посланица, која је и сама низ година била новинарка.

 

Извор: ЕПА/Думитру Дору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *