ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Инжењер из Велике Плане предводи  акције прикупљања хуманитарне помоћи за српске  светиње на Косову и Метохији: НА ВЕЛИКОМ ПАТРИОТСКОМ ЗАДАТКУ

Scan-160111-0001

-Осим намирница за људску употребу, манастирским братствима и сесtринствима, неопходна је и храна за стоку – предочава Момчило Златковић

 

Момчило Златковић, дипломирани инжењер из Велике Плане, припада реду људи добре воље. Предводник је више хуманитарних акција у склопу којих је сакупљана помоћ за српске светиње на Косову и Метохији. Управо је укњижио још једну хуману мисију када је претпоследњег дана минуле године  допремио помоћ манастирима Високи Дечани, Пећка патријаршија и Свети Архангели.

-С благодарношћу потврђујемо да је 30.  децембра 2015. године господин Момчило Златковић донео у манастир Високи Дечани више од осам тона помоћи у намирницама и сточној храни ( око четири тоне кукуруза, близу две тоне сточног брашна, скоро 800 килограма брашна за људску употребу и нешто средстава за хигијену) за манастире Високи Дечани, Пећка патријаршија и Свети архангели код Призрена – потврдио је јеромонах Петар (Ројевић) у име управе царске лавре Високи Дечани.

Помоћ у сточној и људској храни као и средства за личну хигијену даривали су Млин „Матић“ из Радинца, „Шумадијско зрно“ из Вучића, „Миладиновић“ из Свилајнца, „Млинар“ из Глоговца, „Нипс“ из Гроцке, организације Црвеног крста из Смедеревске Паланке, Ћуприје и Петровца на Млави као и појединци Игор Матковић, Рајко Ускоковић, Игор Стевановић, Рајко Марковић, Предраг Богићевић, Владан Миљковић, Мија Чекрлић, Рајко Чекрлић, Душан Димитријевић, Славиша Ђуричић, Бајо Јоцић, Миле Ђуричић, Радојица Бојовић, Зоран Лалић,  Радојица Шмигић, Љубиша Димитријевић, Милоје Димитријевић, Радослав Радосављевић, Жика Павловић и породица Божиновић. За ускладиштење и претовар робе и пратећу документацију побринули су се Књиговодствена агенција „Ментор“, Спортски клуб „Стршљени“ и породица Сих из Велике Плане.

-Нека би свим добротворима милостиви Господ молитвама нашег заштитника, Светог краља Стефана Дечанског за ово добро дело  сваким добром узвратио –  написао је у име управе манастира, јероманах Петар.

Ово је била само једна у низу хуманитарних акција коју је, уз помоћ добрих људи,организовао Момчило Златковић, некадашњи директор Фабрике „Звезда“ у Великој План, а трећа испорука поменутим манастирима на Косову и Метохију. Примат је дат сточној храни с обзиром да манастирска братства и сестринства имају проблема са исхраном стоке пошто су им, из добро познатих разлога, недоступна сопствена имања.

IMG_1865-Ови манастири имају прилично оваца, коза и крава музара – износи Момчило Златковић.- Примера ради, манастир Високи Дечани поседује 30 крава, сто оваца и исти толики број коза. Пећка патријаршија има двадесетак крава па им је потребна већа количина сточне хране. Зато је трећа хуманитарна акција углавном била усмерена на храну за манастирску стоку. Највише је обезбеђено кукуруза, јечма и сточног брашна. Управама српских манастира на Косову и Метохији концем прошле године допремљено је и скоро две тоне намирница  за људску исхрану. Целокупна количина била је намењена монасима и монахињама.

Момчило Златковић се заузео да најдаље у наредна три месеца припреми и испоручи још једну пошиљку хуманитарне помоћи Високим Дечанима, Пећкој партијаршији и Светим архангелима.

-Циљ ове акције, према мојој замисли је, да у границама сопствених могућности, на делу покажемо да смо за очување Косова и Метохије у границама Србије – наглашава Момчило Златковић.-  Други циљ је да се све ово публикује, не да бих се ја рекламирао, јер ми то није потребно, већ да се анимирају и други људи и ова акција значајније прошири. То, поред осталог, треба да буде и патриотски задатак свих нас. Уколико буде још људи, који су спремни да све ово подрже, вољан сам да обезбедим превоз хуманитарне помоћи и пратеће папире. То је нешто што је, такође, важно за ову причу, с обзиром да је добијање одређених папира врло компликовано, а што се превоза тиче, ситуација је нешто повољнија, али и то кошта.

Златковић напомиње да се сва роба намењена српским светињама и нашем народу на Косову и Метохији, може складиштити у Великој Плани, и што је посебно битно, за све се може добити „црна на бело“ да је роба примљена у складиште, односно да је отпремљена ономе коме је од стране дародаваца и намењена.

-Мене је јако пријатно изненадило то што сам, посећујући појединце и организације, наишао на један више него људски одзив – предочава Златковић.- Већина нема дилему да ли да се одазове хуманитарној акцији или не, али постоји сумња да ли ће та помоћ стићи онима којима је и намењена. То је једино што наш народ „мучи“, али се и поред тога радо одазивају и помажу. У манастиру Високи Дечани били су веома дирнути гестом људи добре воље из Велике Плане и ближе и даље околине. За њих је веома битно да знају да постоје неки људи који на њих мисле и да нису сами. Монаси су, иначе, врло скромни људи па су ме приликом недавне посете Високим Дечанима, замолили да пренесем најсрдачније речи захвалности и апел за чешће колективне посете светињама на Косову и Метохији.

Момчило Златковић је дубоко дирнут ситуацијом каква је сада у манастиру Светих архангела код Призрена у коме обитава само један монах с породицом: женом и децом. Та српска светиња је страдала у време кад су горели многи манастири и цркве широм Косова и Метохије. Али, захваљујући добрим људима, Свети архангели се сада обнављају.

-Како не помоћи оцу Михаилу да подухват обнове доведе до краја, ако се зна да је за нови сјај Светих архангела заложио највише што је могао – подвлачи Момчило Златковић.-Био сам тамо и оно што сада чини овај Божји слуга нешто је што се готово не може испричати. Треба доживети сусрет с њим и на лицу места се уверити да су границе људског оптимизма просто несагледиве, а понекад, и  недокучиве. Мени управо пример оца Михаила улива снагу да у овим хуманитарним мисијама истрајем до краја.

Д. Јанојлић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *