14 godina od 5. oktobra: DA LI JE REVOLUCIJA POJELA SVOJU DECU ILI…

637686568524f3874cfcee058652502_640x413Na današnji dan, tačno pre 14 godina, 5. oktobra 2000., srušen je režim Slobodana Miloševića.

Posle izborne krađe i nepriznavanja pobede Vojislava Koštunice na predsedničkim izborima koji su održani 24. septembra 2000. godine u čitavoj Srbiji organizovani su mitinzi nezadovoljnih građana, koje su predvodili lideri DOS-a i Otpora.

Kulminacija opštenarodnog nezadovoljstva dogodila se 5. oktobra u Beogradu, u koji je, raznim prevoznim sredstvima, došlo nekoliko stotina hiljada građana iz čitave Srbije.

Pred kraj tog istorijskog dana Slobodan Milošević i njegova koalicija, koju su činili SPS, JUL i SRS, priznala je poraz na predsedničkim izborima i to je praktično bio kraj režima koji je Srbiji doneo iscrpljujuće sankcije i uveo je u rat protiv celog sveta.

49994555506e0c70948b7446263888_v4 bigTokom noći građanima okupljenim ispred Skupštine Grada Beograda i u Pionirskom parku, sa balkona se obratio novi predsednik Vojislav Koštunica, koji je osvojio nešto preko 50 odsto glasova na izborima održanim 24. septembra.

U isto vreme Slobodan Milošević je, preko medija, saopštio građanima Srbije da priznaje rezultate 0,,6070671_4,00predsedničkih izbora, na kojima je osvojio oko 37 odsto glasova.

Da podsetimo, u pomenutim događajima učestvovalo je i oko 2.000 Palančana koji su, organizovano ili u sopstvenoj režiji, stigli u Beograd.

Ranije tog petooktobarskog jutra, policija je pokušala, kod „Lastine“ garaže u Glavaševoj ulici, da spreči izlazak autobusa koji su bili iznajmljeni za prevoz građana do prestonice, pa je došlo do manjeg sukoba u kome se sve završilo bez većih posledica.

Ispostavilo se da je cilj policije bio da uspori polazak u Beograd i „kupi“ vreme, dok ne stignu nova naređenja.

Palančani su se na auto-putu priključili dugačkoj koloni koja je sa juga, u tri ili četiri  trake, išla ka Beogradu.

41U trenutku kada je ogromna grupa Palančana, ulicom Kneza Miloša, pristigla na plato ispred Skupštine, policija je iz zgrade Parlamenta uspela dimnim bombama i suzavcem da odbije prvi pokušaj Čačana da uđu u zgradu.

U drugom pokušaju ulaska u Skupštinu, koji su predvodili naši sugrađani, policija je upotrebila jača hemijska sredstva, tako da je i taj pokušaj zaustavljen. Tom prilikom bilo je nekoliko lakše povređenih koji su odmah vraćeni svojim kućama (sa Palančanima je u Beograd stigla i Jasmina Jovanović iz Miloševca, koja je tog dana nesrećnim slučajem izgubila život).

Kasnije, tokom dana, došlo je do masovnog prelaska policije i vojske na stranu naroda.

Na žalost, odmah po preuzimanju vlasti počeli su sukobi i svađe među liderima DOS-a.

Umesto da iskoriste ogromnu opštenarodnu podršku i energiju, oni su svoje lične i stranačke interese stavili u prvi plan i izneverili očekivanja građana.

Tako je, potpuno neopravdano, bačena senka i na stotine hiljada iskrenih, običnih ljudi koji su direktno uložili sebe zarad boljeg života i prosperiteta, kao i na milione onih koji su to učinili indirektno, na izborima.

Srbija je, još jednom, uspela da „prevari“ samu sebe.

Da li je i ova „revolucija pojela svoju decu“?

Biće, ipak, da su „pojedina deca pojela i ovu revoluciju“!

Elem, nije teško danas biti „general posle bitke“ i napadati ili osuđivati tekovine 5. oktobra 2000. godine.

Trebalo je, onda, u onakvoj Srbiji, imati hrabrosti i biti u toj koloni.

 

 

Dejan Crnomarković

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.