ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Семинар о перспективама младих и села: ПОЉОПРИВРЕДА НИЈЕ БАУК

IMG_0115У Смедеревској Паланци одржан је семинар о развоју и перспективама пољопривреде. О пројекту „4Х за развој младих у руралним срединама“ до сада се разговарало у Панчеву, Футогу, Љигу, Врању и Руском Селу. Циљ је да се млади задрже на селу и пољопривреди, а овакви семинари треба да промене угао њиховог гледања на ову грану привреде.

Јована Раичковић, координатор и лидер пројекта, наглашава да се на овај начин указује и на широке могућности пољопривредне производње, па и на то да рад у тој области не треба гледати као нешто назадно и последње чиме би се млад човек могао бавити.
Овај амерички пројекат спроводи се у 40 земаља и показује се као врло делотворан. Штавише, препознаје се као врло перспективан, али и као ослонац развоја. У његовој реализацији интерес треба да пронађу и млади и држава.
IMG_0116-Пољопривреда није баук – казао је отварајући овај семинар Бобан Маторкић, члан Општинског већа задужен за ову област.
Учествујући у дебати млади су, а највише их је било студената Високе пољопривредне школе, указали на чињеницу да је пољопривреда дуги низ година запостављања, али и на то да њу, у погледу бављења ратарском и воћарско-виноградарском производњом, па и сточарством, не треба гледати као на нешто назадно. Од пољопривреде може да се живи, само јој у државним и другим плановима треба дати одговарајуће место, и наравно, с речи прећи на дела.

IMG_0113IMG_0112

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *