Seminar o perspektivama mladih i sela: POLJOPRIVREDA NIJE BAUK

IMG_0115U Smederevskoj Palanci održan je seminar o razvoju i perspektivama poljoprivrede. O projektu „4H za razvoj mladih u ruralnim sredinama“ do sada se razgovaralo u Pančevu, Futogu, Ljigu, Vranju i Ruskom Selu. Cilj je da se mladi zadrže na selu i poljoprivredi, a ovakvi seminari treba da promene ugao njihovog gledanja na ovu granu privrede.

Jovana Raičković, koordinator i lider projekta, naglašava da se na ovaj način ukazuje i na široke mogućnosti poljoprivredne proizvodnje, pa i na to da rad u toj oblasti ne treba gledati kao nešto nazadno i poslednje čime bi se mlad čovek mogao baviti.
Ovaj američki projekat sprovodi se u 40 zemalja i pokazuje se kao vrlo delotvoran. Štaviše, prepoznaje se kao vrlo perspektivan, ali i kao oslonac razvoja. U njegovoj realizaciji interes treba da pronađu i mladi i država.
IMG_0116-Poljoprivreda nije bauk – kazao je otvarajući ovaj seminar Boban Matorkić, član Opštinskog veća zadužen za ovu oblast.
Učestvujući u debati mladi su, a najviše ih je bilo studenata Visoke poljoprivredne škole, ukazali na činjenicu da je poljoprivreda dugi niz godina zapostavljanja, ali i na to da nju, u pogledu bavljenja ratarskom i voćarsko-vinogradarskom proizvodnjom, pa i stočarstvom, ne treba gledati kao na nešto nazadno. Od poljoprivrede može da se živi, samo joj u državnim i drugim planovima treba dati odgovarajuće mesto, i naravno, s reči preći na dela.

IMG_0113IMG_0112

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.