ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

18. саветовање пчелара у Смедеревској Паланци

IMG_1019МЕД ЗА ПРОБИРЉИВЕ КУПЦЕ

 

Државни секретар у Министарству пољопривреде Жељко Радошевић, учествујући у раду 18. саветовања пчелара у Смедеревској Паланци, позвао је све пољопривреднике и пчеларе да до краја марта региструју своја домаћинства, како би стекли услов да и у овој години користе стимулативна средства из државног буџета. Истакао је да је 2013. у историју српске пољопривреде уписана златним словима, јер је држава први пут препознала велики значај пчеларске производње и издвојила значајна средства  за њено субвенционисање.

IMG_1016-Ангажовали смо се да  највећи број примљених захтева, а њих је преко 6,5 хиљада, обрадимо и процесуирамо – додао је Радошевић. – Већина пчелара добила је стимулативна средства током 2013. године, која да је потрајала још само двадесетак дана, убеђен сам да бисмо измирили све обавезе. Наши пчелари  треба  да знају да смо буџетом за 2014. годину предвидели 30 милиона више, дакле 230 милиона што значи да можемо субвенционисати сваку кошницу, која се налази у нашем ветеринарском регистру.

Радошевић је најавио да ће се кроз повољне кредитне линије пружити прилика пчеларима да обнове своју опрему и подигну ниво конкурентности. Циљ је да се што више меда из Србије нађе на захтевном европском и тржиштима других земаља. Сада се више од половине меда из Србије пласира у  извозу. Постоје добри предуслови да се развија та мала, али веома атрактивна пољопривредна производња.

Помоћник председника Општине Смедеревска Паланка, Добрица Јозић, изнео је да је Пчеларско удружење „Јасеница“ једно од  бољих у Србији иако од локалне заједнице не добија адекватну помоћ. Она помаже у границама могућности, као што је учинила и кад је реч о овом саветовању. Руководство пчеларске организације са своје стране труди се да обезбеди квалитетне предаваче што је учинило и за ову прилику. Одзив пчелара је прилично велики, јер су и теме актуелне: болести пчела и њихово угинуће у зимском периоду и двојно пчеларство.

IMG_1018-Последњих неколико година пчеларство је у експанзији – констатовао је председник ПД „Јасеница“ Горан Станојевић. – Имамо прилично младих људи који себе виде у овом послу јер од пчела може лепо да се живи и приходује. Ово саветовање управо има за циљ едукацију младих, односно, почетника у пчеларењу. Од прошле године организујемо и дебатне клубове који се одржавају у зимском периоду и то сваког петка. То је време када нема радова у пчелињаку и када се можемо посветити преношењу искустава млађима. Организујемо и посете значајнијим пчелињацима где, такође, млади имају прилику да стекну драгоцена искуства о пчеларској производњи.

 

Драгољуб Јанојлић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *