18. savetovanje pčelara u Smederevskoj Palanci

IMG_1019MED ZA PROBIRLJIVE KUPCE

 

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević, učestvujući u radu 18. savetovanja pčelara u Smederevskoj Palanci, pozvao je sve poljoprivrednike i pčelare da do kraja marta registruju svoja domaćinstva, kako bi stekli uslov da i u ovoj godini koriste stimulativna sredstva iz državnog budžeta. Istakao je da je 2013. u istoriju srpske poljoprivrede upisana zlatnim slovima, jer je država prvi put prepoznala veliki značaj pčelarske proizvodnje i izdvojila značajna sredstva  za njeno subvencionisanje.

IMG_1016-Angažovali smo se da  najveći broj primljenih zahteva, a njih je preko 6,5 hiljada, obradimo i procesuiramo – dodao je Radošević. – Većina pčelara dobila je stimulativna sredstva tokom 2013. godine, koja da je potrajala još samo dvadesetak dana, ubeđen sam da bismo izmirili sve obaveze. Naši pčelari  treba  da znaju da smo budžetom za 2014. godinu predvideli 30 miliona više, dakle 230 miliona što znači da možemo subvencionisati svaku košnicu, koja se nalazi u našem veterinarskom registru.

Radošević je najavio da će se kroz povoljne kreditne linije pružiti prilika pčelarima da obnove svoju opremu i podignu nivo konkurentnosti. Cilj je da se što više meda iz Srbije nađe na zahtevnom evropskom i tržištima drugih zemalja. Sada se više od polovine meda iz Srbije plasira u  izvozu. Postoje dobri preduslovi da se razvija ta mala, ali veoma atraktivna poljoprivredna proizvodnja.

Pomoćnik predsednika Opštine Smederevska Palanka, Dobrica Jozić, izneo je da je Pčelarsko udruženje „Jasenica“ jedno od  boljih u Srbiji iako od lokalne zajednice ne dobija adekvatnu pomoć. Ona pomaže u granicama mogućnosti, kao što je učinila i kad je reč o ovom savetovanju. Rukovodstvo pčelarske organizacije sa svoje strane trudi se da obezbedi kvalitetne predavače što je učinilo i za ovu priliku. Odziv pčelara je prilično veliki, jer su i teme aktuelne: bolesti pčela i njihovo uginuće u zimskom periodu i dvojno pčelarstvo.

IMG_1018-Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo je u ekspanziji – konstatovao je predsednik PD „Jasenica“ Goran Stanojević. – Imamo prilično mladih ljudi koji sebe vide u ovom poslu jer od pčela može lepo da se živi i prihoduje. Ovo savetovanje upravo ima za cilj edukaciju mladih, odnosno, početnika u pčelarenju. Od prošle godine organizujemo i debatne klubove koji se održavaju u zimskom periodu i to svakog petka. To je vreme kada nema radova u pčelinjaku i kada se možemo posvetiti prenošenju iskustava mlađima. Organizujemo i posete značajnijim pčelinjacima gde, takođe, mladi imaju priliku da steknu dragocena iskustva o pčelarskoj proizvodnji.

 

Dragoljub Janojlić

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.