ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

35 година од смрти Јосипа Броза Тита

tito-biggest4. маја 2015. године се навршава 35 година од смрти Јосипа Броза Тита, доживотног председника бивше Социјалистичке федеративне републике Југославије (СФРЈ).

Тито је преминуо 4. маја 1980. године у болници у Љубљани, а четири дана касније на његову сахрану, у Београду, стигло је 700 хиљада људи, од чега 209 владиних делегација из 128 земаља света.

Он се на челу СФРЈ налазио пуних 35 година и спадао је у ред истакнутих лидера с обзиром на то да је био један од оснивача Покрета несврстаних, што је у оквиру тадашње биполарне структуре међународног система било од великог значаја. У унутрашњој политици Тито је оставио неизбрисив траг, али и Устав из 1974. године који се показао као неодржив.

СФРЈ је захваљујући Титовој политици и његовом одбијању Стаљина 1948. године уживала значајну подршку САД које су у периоду биполаризма новчано и политички подржавале државе које су се стављале на њихову страну.

Као вођа Комунистичке партије Југославије предводио је у Другом светском рату Народноослободилачку војску, а из рата изашао као ратни лидер који је најдуже остао на челу државе од завршетка Другог светског рата.

Tito-drzi-govor-3Јосип Броз Тито рођен је у Кумровцу 1892. године у мешовитој хрватско-словенској породици. Датум његовог рођења није познат, али је његовим рођенданом сматран 25. мај који је у бившој држави слављен као Дан младости. Рањен је у Русији 1915. године након чега је заробљен, а у његовим званичним биографијама стоји и да је учествовао у Октобарској револуцији.

У Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се пред крај 1920. године и у том периоду постао је члан Комунистичке партије.

Мишљења о лику и делу Јосипа Броза Тита увек су била подељена, једни га сматрају неприкосновеним лидером, док га други осуђују због тоталитарног начина владања, ограничавања слобода и његовог култа личности.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *