ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Адвокатска комора Србије: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

310233_1Председник Адвокатске  коморе Србије Драгољуб Ђорђевић изјавио је данас да Адвокатска комора Србије помно и са забринутошћу прати развој ситуације у српским затворима.

Поводом излагања директора Управе за извршење кривичних санкција Милана Стевовића данас у Скупштини Србије да у затворима прети побуна, наводно због штрајка адвоката, Драгољуб Ђорђевић подсетио је господина Стевовића да му је Адвокатска комора Србије још 06.11.2014., дакле пре 25 дана, упутила следећи допис:

„Поводом учесталих информација у средствима јавног информисања о угрожавању права притворених лица, обраћамо Вам се са предлогом да се чланови Адвокатска комора Србије и адвокатских комора у њеном саставу, уколико Ви то сматрате за корисним, заједно са Вама у склопу Ваших редовних активности, појаве и одговарају на питања притворених лица у погледу њихових права.

Уколико налазите за сходно и прихватите овај предлог, предлажемо да у непосредном контакту утврдимо динамику остваривања ових посета.”

Са великим жаљењем Адвокатска комора Србије обавештава јавност да господин Стевовић на наше предлоге за састанак ниједном није одговорио, чиме је допринео ситуацији о којој је данас известио Одбор за безбедност Скупштине Србије. Наша намера била је да притвореницима објаснимо да, законски гледано, протест адвоката ни на који начин не крши њихова људска права, јер је за одређивање притвора, његов прекид и продужење, пре свега надлежан суд. Самим тим, адвокати у протесту нису и не могу бити одговорни за трајање притвора, а што се у многим случајевима у протеклих 80 дана, откако траје протест адвоката, и показало.

„Ова ситуација још једном показује неопходност да се држава озбиљно позабави решавањем нагомиланих проблема у правосуђу, усвоји захтеве Адвокатске коморе Србије и створи услове за нормалан рад свих адвоката у земљи.”, рекао је Ђорђевић.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *