Advokatska komora Srbije: SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

310233_1Predsednik Advokatske  komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je danas da Advokatska komora Srbije pomno i sa zabrinutošću prati razvoj situacije u srpskim zatvorima.

Povodom izlaganja direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića danas u Skupštini Srbije da u zatvorima preti pobuna, navodno zbog štrajka advokata, Dragoljub Đorđević podsetio je gospodina Stevovića da mu je Advokatska komora Srbije još 06.11.2014., dakle pre 25 dana, uputila sledeći dopis:

„Povodom učestalih informacija u sredstvima javnog informisanja o ugrožavanju prava pritvorenih lica, obraćamo Vam se sa predlogom da se članovi Advokatska komora Srbije i advokatskih komora u njenom sastavu, ukoliko Vi to smatrate za korisnim, zajedno sa Vama u sklopu Vaših redovnih aktivnosti, pojave i odgovaraju na pitanja pritvorenih lica u pogledu njihovih prava.

Ukoliko nalazite za shodno i prihvatite ovaj predlog, predlažemo da u neposrednom kontaktu utvrdimo dinamiku ostvarivanja ovih poseta.”

Sa velikim žaljenjem Advokatska komora Srbije obaveštava javnost da gospodin Stevović na naše predloge za sastanak nijednom nije odgovorio, čime je doprineo situaciji o kojoj je danas izvestio Odbor za bezbednost Skupštine Srbije. Naša namera bila je da pritvorenicima objasnimo da, zakonski gledano, protest advokata ni na koji način ne krši njihova ljudska prava, jer je za određivanje pritvora, njegov prekid i produženje, pre svega nadležan sud. Samim tim, advokati u protestu nisu i ne mogu biti odgovorni za trajanje pritvora, a što se u mnogim slučajevima u proteklih 80 dana, otkako traje protest advokata, i pokazalo.

„Ova situacija još jednom pokazuje neophodnost da se država ozbiljno pozabavi rešavanjem nagomilanih problema u pravosuđu, usvoji zahteve Advokatske komore Srbije i stvori uslove za normalan rad svih advokata u zemlji.”, rekao je Đorđević.

 

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.