Istraživanje: „STAVOVI GRAĐANA SRBIJE PREMA EU INTEGRACIJAMA“

Srbija-EUVećina građana Srbije podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, opšti stav o EU je generalno pozitivniji a svest građana o pomoći koju EU pruža Srbiji u porastu, najpre zbog većeg prepoznavanja pomoći koju je Unija pružila tokom majskih poplava i u obnovi poplavljenih područja, rezultati su najnovijeg ispitivanja javnog mnjenja „Stavovi građana Srbije prema EU integracijama“.

Istraživanje koje je za potrebe Delegacije EU u Srbiji realizovao TNS Medium Galup od 24. do 30. septembra 2014. godine pokazalo je da 57 odsto građana podržava članstvo Srbije u EU. Najčešći razlozi koje građani navode su ekonomske prirode – bolja budućnost, prosperitet (42 odsto), bolji standard (41 odsto), bolje šanse za zaposlenje (32 odsto). Oni koji su protiv članstva, pored brige o pogoršanju standarda, kao glavne razloge navode pritiske i uslovljavanje, povećanje siromaštva i lošiji standard, kao i gubitak nacionalnog identiteta.

Odnos građana prema Evropskoj uniji je generalno pozitivniji u odnosu na prethodne godine: 47 odsto reklo je da je njihov stav „generalno pozitivan“. U istraživanjima sprovedenim do 2014. godine, takođe za potrebe Delegacije EU, podrška nije prelazila 35 odsto.

Ukoliko bi referendum o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio održan danas, „za“ bi glasalo 53 odsto ispitanika, dok bi „protiv“ bilo 28 odsto. Broj građana koji ne bi izašli na referendum sličan je onom kao u februarskom istraživanju. Očekivanja da će život biti bolji, ali i početak pregovora u januaru 2014, podstakli su građane pa bi 70 odsto njih izašlo na referendum.

Kao uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica Evropske unije, građani najčešće (njih 33 odsto) navode priznavanje nezavisnosti Kosova*. Sledeći na listi uslova za pristupanje su reforme pravosudnog sistema koje navodi 18 odsto građana, sveobuhvatne reforme (17 odsto) i borba protiv korupcije i kriminala koju je navelo 14 odsto građana učesnika istraživanja. Iako 54 odsto građana i dalje očekuje nove uslove u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, u porastu je broj onih koji smatraju da EU neće postaviti nijedan novi uslov i sada iznosi 34 osto (sa 29 odsto u februaru).

58 odsto građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, što je na sličnom nivou kao u februaru ove godine.

Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo i da 51 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU za oko 10 godina ili ranije, dok 22 odsto smatra da se to nikada neće dogoditi.

Građani navode da bi želeli više informacija najpre o uticaju pristupanja na ekonomsku situaciju i životni standard u Srbiji (33 odsto), zatim o životu običnih ljudi u državama članicama EU (31 odsto), a na trećem mestu su informacije o pregovorima Srbije sa EU, što je navelo 28 odsto građana.

Poljoprivreda je po mišljenju 62 odsto građana prva na listi prioriteta za pomoć Evropske unije, a slede zdravstvo (42 odsto) i razvoj siromašnih regiona što je navelo 40 odsto građana.

Među građanima Srbije je porasla svest o programima pomoći Evropske unije, najpre zbog prepoznavanja podrške koju je EU uputila Srbiji tokom poplava u maju ove godine. Više od trećine građana – 38 odsto – navelo je da je EU međunarodni partner koji je najviše pomogao Srbiji u borbi protiv poplava u maju. Na pitanje koji međunarodni partner najviše pomaže u obnovi i saniranju posledica poplava, najveći broj građana – 35 odsto – rekao je da je to EU. Istraživanje je pokazalo i da građani centralnozapadne i jugoistočne Srbije češće navode pomoć EU u rešavanju posledica poplava.

Sredinom maja, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, Evropska unija odmah je ponudila pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite i izdvojila iz svog budžeta 80 miliona evra bespovratne pomoći za projekte obnove u opštinama pogođenim poplavama. Od te sume 30 miliona evra preusmereno je iz IPA fondova i već se koristi kroz program obnove, dok će 50 miliona biti na raspolaganju početkom 2015. godine.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.241 punoletnog ispitanika, intervjuom „licem u lice“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.