ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Активности Општинског одбора Савеза удружења бораца Паланке

 

IMG_0917Општински одбор Савеза  удружења бораца Паланка, у присуству председника Републичког одбора СУБНОР-а, професора др Миодрага Зечевића, академика Првослава Марковића и заменика председника Општине и истовремено председника  Општинског одбора СПС Петра Јелића, сумирао је активности током 2013. и донео план рада у новој години. Годишњи извештај о раду поднео је председник Општинског одбора борачке организације Миодраг Лазић. Он је хронолошким  редом побројао активности у 2013. години, истакавши да су обележени сви значајнији догађаји из националне и завичајне историје. Изнео је, са видним жаљењем, да због недостатка средстава, први пут није посећен Меморијални комплекс Сутјеска.

Чланове Општинског одбора Савеза удружења бораца у 2014. години упознао је секретар Војислав Јевђенијевић, истакавши да су активности усклађене с програмом рада Републичког одбора. Током 2014. обележаваће се исти датуми и догађаји као и у протеклим годинама, али са све мањом финансијском подршком.

Учесницима скупа, у име локалне самоуправе, обратио се и  заменик председника Општине Петар Јелић, подвукавши да се сваке године на одговарајући начин обележавају важни датуми народноослободилачке борбе и веома поштују њене тековине. Локална самоуправа – додао је – због познатих тешкоћа није могла да помогне борачку организацију одговарујућом свотом новца, али је имала активно учешће у њеним активностима.

-Ви сте, иако сте били ограничени финансијским средствима, добро радили – оценио је професор др Миодраг Зечевић. Треба бити упоран и изразити захвалност људима који поштују народноослободилачку борбу. Локална самоуправа, на основу закона, обавезна је да финансира и ове активности. Колико ће пара  бити одвојено свакако да зависи и од разумевања људи који су  на власти. Ми имамо огромну имовину, која је нама узета, а у  коју убрајамо и најмање 200 станова. Већина је продата, а да СУБНОР није добио ни динар! У Београду чак председници кућних савета издају наше станове и лепо  се трошкаре. Има и прилично донација и пословних објеката у целој Србији, али морамо засукати  рукаве и повратити их. Ако у томе успемо, неће бити потребно да икога молимо за паре.

Професор др Миодраг  Зечевић указао је на потребу да се мора више повести рачуна о социјално – здравственој заштити бораца и инвалида, посебно старих и незбринутих, а потом се осврнуо и на средства јавног информисања:

– Свака час локалним средствима информисања са којима немамо проблеме, али имамо са централним: Радио-телевизијом Србије, „Политиком“, „Блицом“, „Вечерњим  новостима“… У њима преовлађују снаге које се боре против нас и залажу за рехабилитацију фашистичке прошлости и оних који су сарађивали са окупатором. Наша организација има свој портал. За  годину и по дана имамо преко 400.000 „посета“. Нема земље која не преузима неки проценат нашег портала. Пет пута су нас већ обарали: два пута из СПО, исто толико пута Шиптари, а једанпут и међународна организација „Анонимус“ из Бразила. Они су нам скинули бар 50.000 „посета“.

Професор Зечевић је подвукао да борачка организација не може бити део друштвеног живота Србије и оно што јесте ако не прошири своју активност. То мора урадити и њен део у Паланци кроз проширење активности кроз приступ информацијама. То је  начин да се види како СУБНОР делује и зашта се залаже. Његово гласило „Борац“ излази шест пута годишње и малтене кошта сто динара само да се спакује и пошаље. То је мање од флаше пива.

– Увек  сам се лепо осећао међу вама – предочио је академик Првослав Марковић узимајући реч.- Благо народу док има оних који се сећају тешких тренутака и тешких времена. Тај народ неће умрети. С друге стране имамо забрињавајуће податке који кажу да у Србији шесторо дневно врши самоубиство, исто толико њих покушава да себи одузме живот, од којих четворо остаје са трајним инвалидитетом. Има нас још увек који безрезервно волимо овај народ и који знамо да нема смисла да се домаћин хвали било чиме ако чељади нема. Такође, нема ни одговорних људи ако не брину о својим потомцима.

Академик Марковић је подсетио да је формирана Академија за заштиту и унапређење демографског, душевног и духовног развоја народа Србије. Разлога за ту иницијативу је било много.

– Прво је источни део Србије постао, а сада и овај део овде, претећи одумирајући простор – упозорио  је академик.- Зато смо се одлучили да и овде формирамо Одбор академије, јер имамо сјајне људе који могу да одговоре њеним задацима. Надам се да ће СУБНОР као најодговорнији и најзрелији део овог народа разумети ову активност и борити се за његов опастанак. И то нам је јако значајан задатак. Чланске карте добили су, поред осталих, професор др Миодраг Зечевић,  академик Првослав Марковић и Петар Јелић. Истовремено је професору Зечевићу уручена књига новинара и публицисте Николе Владисављевића о одликовањима и одликованима.

Д.Јанојлић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *