Aktivnosti Udruženja žena „Femina“: SEMINAR O ZASTUPANJU ŽENA PRED POVERENIKOM ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI

PZR&Femina_22.3.2014 (9)Jednodnevni seminar na temu „Zastupanje žena pred nezavisnom institucijom Poverenika za zaštitu ravnopravnosti“ održan je 22.3.2014. godine u Smederevskoj Palanci u organizaciji UŽ „Femina“ iz ovog grada. Seminar je održan u okviru projekta „Novim znanjima do poboljšanja socijalnih usluga za žene“ koji finansira Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike. Seminar je bio namenjen volonterkama UŽ „Femina“ kako bi stekle nova znanja i veštine i time proširile dijapazon usluga za koje žene mogu da im se obrate.

Na ovom seminaru predstavljeni su mandat i aktivnosti institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Predstavnice stručne službe Poverenika Marija Zarić i Danijela Stojimenov, govorile su o pravnom statusu institucije, nadležnostima i dosadašnjim rezultatima rada. Polaznicama seminara, predstavljene su situacije u kojima se mogu obratiti Povereniku i način na koji to mogu da učine. Posebno je bilo reči o primerima diskriminacije žena i postupanju Poverenika u tim slučajevima. Takođe, na seminaru je govorila i Aleksandra Nestorov, predstavnica Mreže „Žene protiv nasilja“, koalicije specijalističkih ženskih nevladinih organizacija koje pružaju individualnu podršku ženama. Ona je govorila o aktivnostima i iskustvima Mreže vezanih za podnošenje pritužbi Poverenici za zaštitu ravnopravnosti na diskriminaciju žena prilikom zapošljavanja.

Nakon praktičnih vežbi za pisanje pritužbi Povereniku, polaznice seminara identifikovale su „on line“ obrazac za zapošljavanje koji sadrži diskriminatorna pitanja i tim povodom Povereniku podnele pritužbu zbog diskriminacije u sferi rada i zapošljavanja.

Dobrila Katić

Ana Stojanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.