U MEŠ „Goša“ održan treći „Festival nauke“

DSC05651U velikom amfiteatru škole „Goša“, posle prigodnog kulturno-umetničkog programa, brojne goste među kojima su bili predstavnici Centra za promociju nauke, Školske uprave Požarevac, direktori, nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije palanačke i susednih opština i gradova, pozdravio je Vladan Starčević, direktor škole.

Svečani skup, zatim je pozdravila direktorka Centra za promociju nauke, Aleksandra Drecun, istakavši da je Školski festival nauke u školi „Goša“ jedna od najznačajnijih manifestacija te vrste u našoj zemlji.

-Ovo je naš omiljeni školski festival, koji uveliko nadilazi školske festivale i predstavlja ne samo gradski događaj, nego manifestaciju od regionalnog značaja – istakla je Drecun.

Direktorka centra je naglasila da su za uspešnu organizaciju Festivala i ove godine najviše zaslužne profesorice škole „Goša“, Sanja Rajić i Aleksandra Ivanović. U ime Ministarstva prosvete, ovogodišnji festival je otvorila Vesna Zdravković, načelnik Školske uprave Požarevac.

DSC05671Na trećem Školskom festivalu nauke i ove godine biće predstavljene naučne inovacije i edukativni programi. Centar za promociju nauke je u fiskulturnoj sali instalirao ogromni planetarijum, u kome se u „3D“ animaciji popularno predstavljaju astronomske tajne, kao i oglede iz savremene fizike, koji su prošle godine pobudili posebnu pažnju posetilaca. Beogradski institut „Mihajlo Pupin“ predstavio je nao-robota, a Institut za genetiku DNK analizu, kojoj mogu da se na licu mesta podvrgnu posetioci festivala. Fakultet za fizičku hemiju u Beogradu predstavio je zanimljive eksperimente iz fizike i hemije, a Mašinski fakultet u Beogradu inovacije iz oblasti preciznog merenja, na pristupačan i zanimljiv način. Na Festivalu su predstavljeni i eksperimenti i dostignuća Elektronskog fakulteta u Nišu, i Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i Novom Sadu, a svoje radove predstaviće učenici i nastavnici škole domaćina.

 

V.Đ.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.