ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

У МЕШ „Гоша“ одржан трећи „Фестивал науке“

DSC05651У великом амфитеатру школе „Гоша“, после пригодног културно-уметничког програма, бројне госте међу којима су били представници Центра за промоцију науке, Школске управе Пожаревац, директори, наставници и ученици основних и средњих школа са територије паланачке и суседних општина и градова, поздравио је Владан Старчевић, директор школе.

Свечани скуп, затим је поздравила директорка Центра за промоцију науке, Александра Дрецун, истакавши да је Школски фестивал науке у школи „Гоша“ једна од најзначајнијих манифестација те врсте у нашој земљи.

-Ово је наш омиљени школски фестивал, који увелико надилази школске фестивале и представља не само градски догађај, него манифестацију од регионалног значаја – истакла је Дрецун.

Директорка центра је нагласила да су за успешну организацију Фестивала и ове године највише заслужне професорице школе „Гоша“, Сања Рајић и Александра Ивановић. У име Министарства просвете, овогодишњи фестивал је отворила Весна Здравковић, начелник Школске управе Пожаревац.

DSC05671На трећем Школском фестивалу науке и ове године биће представљене научне иновације и едукативни програми. Центар за промоцију науке је у фискултурној сали инсталирао огромни планетаријум, у коме се у „3D“ анимацији популарно представљају астрономске тајне, као и огледе из савремене физике, који су прошле године побудили посебну пажњу посетилаца. Београдски институт „Михајло Пупин“ представио је нао-робота, а Институт за генетику ДНК анализу, којој могу да се на лицу места подвргну посетиоци фестивала. Факултет за физичку хемију у Београду представио је занимљиве експерименте из физике и хемије, а Машински факултет у Београду иновације из области прецизног мерења, на приступачан и занимљив начин. На Фестивалу су представљени и експерименти и достигнућа Електронског факултета у Нишу, и Факултета инжењерских наука у Крагујевцу и Новом Саду, а своје радове представиће ученици и наставници школе домаћина.

 

В.Ђ.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *