ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Анатомија неиздавања књиге познатог аутора или…

palanka-1943…ПАРА ВРТИ ГДЕ БУРГИЈА НЕЋЕ!

Априла 2014. године обављени су разговори представника тек основане Земљорадничке задруге „Агро-вага“ и паланачког публицисте Николе Владисављевића да се штампа књига „Јасенички биографски речник“, по угледу на Српски биографски речник Матице српске у Новом Саду. После постизања сагласности, Никола Владисављевић је тражио да један од издавача буде Културно-просветна заједница Србије, а „Агро-вага“ је тражила да назив књиге буде „Обележили су време-Јасенички биографски речник“. Тако је и одлучено.

„Агро-Вага“ и КПЗ Србије потписали су споразум 15. јула 2014. године, по коме је Културно-просветна заједница Србије сагласна да са Земљорадничком задругом „Агро-вага“ заједнички изда књигу Николе Владисављевића под називом „Обележили су време“ поводом 995. година постојања Смедеревске Паланке у тиражу од 1.000 примерака.

Према члану 2, тог споразума, Културно-просветна заједница Србије је сагласна да покровитељ књиге буде Општина Смедеревска Паланка.

По члану 3, „Агро-вага“ прихвата све трошкове уређења, штампе и пласмана књиге са обавезом да 10 примерака уступи Културно-просветној заједници без накнаде.

Коначно, Културно-просветна заједница Србије и „Агро-вага“ су сагласни да сви остварени приходи по основу пласмана остају као редовни приход „Агро-Вага“.

Надаље је све текло по договору и на предлог аутора је сачињен списак од око 1.200 личности из богате историје Доње Јасенице и биографије су сређене према правилима за писање овакве врсте књига.

У међувремену „Агро-вага“ је ступила у пословни контакт са паланачком Штампаријом „Дигитал дизајн“ и договорено је да „преломљени“ текст буде однет на рецензију у КПЗ Србије, што је и урађено. „Агро-вага“ и Штампарија „Дигитал дизајн“ су се сагласили да се послови убрзају и књига буде штампана новембра 2014. године, због обавеза Штампарије за неке друге новогодишње пласмане својих производа.

У међувремену, Општина Смедеревска Паланка је као покровитељ издвојила на рачун „Агро-ваге“ позамашну суму новца за штампање књиге.

Рукопис „преломљене“ књиге је рецензиран од проф. др Милића Матовића, КПЗ Србије је уврстила књигу у свој Издавачки план за 2014. годину под редним бројем 97 и остала је још у обавези да књигу представи, заједно са осталим књигама из Србије на заједничкој промоцији у Београду.

Све је ишло „као по лоју“, али су из „Агро-ваге“, после „прелома“ књиге и после рецензије захтевали од аутора да са списка урађених биографија највиђенијих Доњојасеничана буде изостављен већи број личности, а да на њихово место „упадну“ неки њихови предлози, који никако нису улазили у критеријуме договорене за штампање књиге.

Аутор се с тим није сложио, а „Агро-вага“ је реаговала тако што се одрекла услуга аутора Николе Владисављевића и она преузела штампање књиге коју би ауторски потписала  група аутора!

Ево и објашњења зашто овај текст има наслов „Пара врти где бургија неће“.

Зато што је „Агро-вага“ захтевала да се из предвиђеног списка избаце неке веома заслужне личности из историје Доње Јасенице, а да се празнина попуни личностима које су они предложили, а ван су већине критеријума, осим што су „дали паре“ да се о њима пише.

Није јасно зашто су појединци давали паре када је Општина Смедеревска Паланка издвојила средства за књигу Николе Владисављевића, а не за књигу групе аутора која је  сачињена тек почетком ове године, а књига је требало да изађе из штампе још у новембру прошле године.

Очигледно да за „Агро-Вагу“ није важно ко је колико допринео уздизању Доње Јасенице, већ је битно да у књигу о најзначајнијим личностима буду увршћени они који су „дали паре“.

Но и поред свега наведеног, књига Николе Владисављевића је у штампи, биће готова до 28. априла 2015. године, а промоција ће се одржати у Народном позоришту у Београду.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *