Anatomija neizdavanja knjige poznatog autora ili…

palanka-1943…PARA VRTI GDE BURGIJA NEĆE!

Aprila 2014. godine obavljeni su razgovori predstavnika tek osnovane Zemljoradničke zadruge „Agro-vaga“ i palanačkog publiciste Nikole Vladisavljevića da se štampa knjiga „Jasenički biografski rečnik“, po ugledu na Srpski biografski rečnik Matice srpske u Novom Sadu. Posle postizanja saglasnosti, Nikola Vladisavljević je tražio da jedan od izdavača bude Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a „Agro-vaga“ je tražila da naziv knjige bude „Obeležili su vreme-Jasenički biografski rečnik“. Tako je i odlučeno.

„Agro-Vaga“ i KPZ Srbije potpisali su sporazum 15. jula 2014. godine, po kome je Kulturno-prosvetna zajednica Srbije saglasna da sa Zemljoradničkom zadrugom „Agro-vaga“ zajednički izda knjigu Nikole Vladisavljevića pod nazivom „Obeležili su vreme“ povodom 995. godina postojanja Smederevske Palanke u tiražu od 1.000 primeraka.

Prema članu 2, tog sporazuma, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije je saglasna da pokrovitelj knjige bude Opština Smederevska Palanka.

Po članu 3, „Agro-vaga“ prihvata sve troškove uređenja, štampe i plasmana knjige sa obavezom da 10 primeraka ustupi Kulturno-prosvetnoj zajednici bez naknade.

Konačno, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i „Agro-vaga“ su saglasni da svi ostvareni prihodi po osnovu plasmana ostaju kao redovni prihod „Agro-Vaga“.

Nadalje je sve teklo po dogovoru i na predlog autora je sačinjen spisak od oko 1.200 ličnosti iz bogate istorije Donje Jasenice i biografije su sređene prema pravilima za pisanje ovakve vrste knjiga.

U međuvremenu „Agro-vaga“ je stupila u poslovni kontakt sa palanačkom Štamparijom „Digital dizajn“ i dogovoreno je da „prelomljeni“ tekst bude odnet na recenziju u KPZ Srbije, što je i urađeno. „Agro-vaga“ i Štamparija „Digital dizajn“ su se saglasili da se poslovi ubrzaju i knjiga bude štampana novembra 2014. godine, zbog obaveza Štamparije za neke druge novogodišnje plasmane svojih proizvoda.

U međuvremenu, Opština Smederevska Palanka je kao pokrovitelj izdvojila na račun „Agro-vage“ pozamašnu sumu novca za štampanje knjige.

Rukopis „prelomljene“ knjige je recenziran od prof. dr Milića Matovića, KPZ Srbije je uvrstila knjigu u svoj Izdavački plan za 2014. godinu pod rednim brojem 97 i ostala je još u obavezi da knjigu predstavi, zajedno sa ostalim knjigama iz Srbije na zajedničkoj promociji u Beogradu.

Sve je išlo „kao po loju“, ali su iz „Agro-vage“, posle „preloma“ knjige i posle recenzije zahtevali od autora da sa spiska urađenih biografija najviđenijih Donjojaseničana bude izostavljen veći broj ličnosti, a da na njihovo mesto „upadnu“ neki njihovi predlozi, koji nikako nisu ulazili u kriterijume dogovorene za štampanje knjige.

Autor se s tim nije složio, a „Agro-vaga“ je reagovala tako što se odrekla usluga autora Nikole Vladisavljevića i ona preuzela štampanje knjige koju bi autorski potpisala  grupa autora!

Evo i objašnjenja zašto ovaj tekst ima naslov „Para vrti gde burgija neće“.

Zato što je „Agro-vaga“ zahtevala da se iz predviđenog spiska izbace neke veoma zaslužne ličnosti iz istorije Donje Jasenice, a da se praznina popuni ličnostima koje su oni predložili, a van su većine kriterijuma, osim što su „dali pare“ da se o njima piše.

Nije jasno zašto su pojedinci davali pare kada je Opština Smederevska Palanka izdvojila sredstva za knjigu Nikole Vladisavljevića, a ne za knjigu grupe autora koja je  sačinjena tek početkom ove godine, a knjiga je trebalo da izađe iz štampe još u novembru prošle godine.

Očigledno da za „Agro-Vagu“ nije važno ko je koliko doprineo uzdizanju Donje Jasenice, već je bitno da u knjigu o najznačajnijim ličnostima budu uvršćeni oni koji su „dali pare“.

No i pored svega navedenog, knjiga Nikole Vladisavljevića je u štampi, biće gotova do 28. aprila 2015. godine, a promocija će se održati u Narodnom pozorištu u Beogradu.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.