ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

БОЛНИЦИ ДАРОВАН АПАРАТ ЗА МЕРЕЊЕ ОШТЕЋЕЊА СЛУХА КОД БЕБА

IMG_9961Оштећен слух негативно се одражава на когнитивне функције, а едукација и социјална интеграција такве особе је знатно отежана. Зато је важно да се овакви поремећаји дијагностикују што пре – рекао је в.д. директора Опште болнице „Стефан Високи“, примајући скрининг-апарат за дијагностиковање оштећења слуха код беба.

Циљ хуманитарне акције „Срце за децу“ је да се свим породилиштима у Србији обезбеде апарати за дијагностиковање оштећења слуха код беба. Представници Блиц фондације и меидијског промотера поменуте акције, Радио телеизије Србије, данас су посетили Болницу „Стефан Високи“, и ово савремено дијагностичко средство уручили педијатријској служби породилишта.

Весна Дедић, познато ТВ лице, и Јелена Оташевић, менаџер за корпоративне односе у компанији Ringer Axel Springer, предале су апарат,  в.д. директору Опште болнице „Стефан Високи“ – др Николи Ристићу, и др Срђану Ћирковићу, начелнику Службе педијатрије са одсеком неонатологије.

IMG_9967

– На око 1000 порођаја имамо троје-четворо деце са оштећењем слуха, разнородно узрокованих, од урођених аномалија и синдрома, па до инфекција. Оваква оштећења треба што је могуће пре дијагностиковати, и самим тим омогућити рано лечење и рехабилитацију. Оштећен слух негативно се одражава на когнитивне функције, а едукација и социјална интеграција такве особе је знатно отежана. Зато је важно да се овакви поремећаји дијагностикују што пре – објаснио је др Ристић,  захваљујући организаторима и донаторима на вредном поклону, а Министарству здравља на подршци ове  акције,  која ће омогућити дијагностиковање поремећаја слуха већ у породилишту.

Јелена Оташевић, представник „Блиц фондације“, подсетила је да је на усмереност фондација активностима које треба да побољшају живот и здравље деце, и да је до сада збринуто 400 малишана, који су имали егзистенцијалне, материјалне или здравствене проблеме:

– Тако смо покренули и ову акцију,  „Срце за децу“, у циљу опремања 56 породилишта апратима за скрининг слуха код беба – истакла је Јелена Оташевић, и додала да је паланачко породилиште четрдест и друго по реду коме је уручен овај апарат.

IMG_9951

У име РТС-а, Медијског партнера акције „Срце за децу“, Весна Дедић, популарни новинар и водитељ емисије „Балканском улицом“, говорила је о прикупљању средстава за реализацију ове акције путем емисије „Телетон“, у којој су учествовале многе јавне личности: – Када се све сабере и одузме у животу, једино што смо дужни и за шта ћемо одговарати пред Богом и пред светом је наш однос према деци“, рекла је позната ТВ новинарка.

– У име беба које су рођене и које ће се рађати у овом продилишту, у име њихових родитеља, захваљујем Блиц фондацији, РТС-у, и свим донаторима који су омогућили да и ми добијемо овај савремени апарат – рекао је, на крају конференције за штампу, др Срђан Ћирковић, педијатар-неонатолог Опште болнице „Стефан Високи“.

После свечаног уручивања апарата, безболном и нимало непријатном скринингу подвргнута је једна беба, код које нису утврђени никакви поремећаји слушних функција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *