ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Да ли ће радници ФШВ прекинути штрајк? ИСПЛАТА ЗАРАДА ОД МАЈА 2015. ДО ДАНАС И ДАЉЕ НЕИЗВЕСНА

Радници Фабрике шинских возила, у четвртак, 27. јула, одлучују о томе да ли ће наставити штрајк, или ће прихватити предлог Агенције за мирно решавање спорова, односно директора ове фабрике – који подразумева да се заостале зараде исплаћују из нове производње, од реализације будућих пословних аранжмана.

Горан Кнежевић, министар привреде у Влади Србије изјавио је после састанка са представницима Штрајкачког одбора, да је у интересу Србије да се радници у Гоши врате на посао и да се настави производња, али да Влада једино може да помогне репрограмом постојећих дугова те фабрике према држави, и да све зависи од договора њених запослених и власника.

Министар привреде је поновио да до сада није било контаката Владе и власника ФШВ, иако су Влада и ресорно министарство у више наврата покушавали да се сретну са власницима.

Власници фабрике, наиме дугују око 512 милиона динара за порезе и доприносе, а  предлог Министарства је да се тај друг репрограмира. Међутим, према Кнежевићевим речима, такав начин исплате дуга према Фонду за развој и Пореској управи могућ је тек по окончању штрајка, и пружању гаранција власника да могу да испоруче робу добављачима.

Гоша је добар бренд, али све зависи од тога да ли ће радници и власници да се договоре. Они морају да испуњавају своје обавезе, и тек онда ће држава ући у репрограм потраживања, рекао је Кнежевић, и додао да држава осим наведеног више ништа не може да учини.

Председник Штрајкачког одбора радника Фабрике шинских возила, Милан Вујичић изјавио је после састанка са министром привреде да је понуда Владе изузетно коректна за раднике, а да сада све зависи од генералног директора фабрике, односно да ли ће и када заостале плате бити исплаћене радницима:

– Све зависи од финансијске инјекције, све остало смо договорили. Чак и око репрграма дуговања за социјално и пензијско. Ако се обистини све, биће то повољно за нашу фирму, каже Вујичић:

– После овог договора са Кнежевићем можемо да прекинемо штрајк, али та одлука зависи и од тога колико ће генерални директор понудити да се плати новца радницима, истакао је Вујичић.

Радници Гоше су већ готово четири месеца у штрајку због неисплаћених зарада, а траже и уплату пореза и доприноса, као и повезивање стажа. Штрајку је приступило 250 радника, од 360 запослених, а главни захтев Штрајкачког одбора је да се радницима исплате зараде од маја 2015, у просеку око 600.000 динара по раднику.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *