Da li će radnici FŠV prekinuti štrajk? ISPLATA ZARADA OD MAJA 2015. DO DANAS I DALjE NEIZVESNA

Radnici Fabrike šinskih vozila, u četvrtak, 27. jula, odlučuju o tome da li će nastaviti štrajk, ili će prihvatiti predlog Agencije za mirno rešavanje sporova, odnosno direktora ove fabrike – koji podrazumeva da se zaostale zarade isplaćuju iz nove proizvodnje, od realizacije budućih poslovnih aranžmana.

Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije izjavio je posle sastanka sa predstavnicima Štrajkačkog odbora, da je u interesu Srbije da se radnici u Goši vrate na posao i da se nastavi proizvodnja, ali da Vlada jedino može da pomogne reprogramom postojećih dugova te fabrike prema državi, i da sve zavisi od dogovora njenih zaposlenih i vlasnika.

Ministar privrede je ponovio da do sada nije bilo kontakata Vlade i vlasnika FŠV, iako su Vlada i resorno ministarstvo u više navrata pokušavali da se sretnu sa vlasnicima.

Vlasnici fabrike, naime duguju oko 512 miliona dinara za poreze i doprinose, a  predlog Ministarstva je da se taj drug reprogramira. Međutim, prema Kneževićevim rečima, takav način isplate duga prema Fondu za razvoj i Poreskoj upravi moguć je tek po okončanju štrajka, i pružanju garancija vlasnika da mogu da isporuče robu dobavljačima.

Goša je dobar brend, ali sve zavisi od toga da li će radnici i vlasnici da se dogovore. Oni moraju da ispunjavaju svoje obaveze, i tek onda će država ući u reprogram potraživanja, rekao je Knežević, i dodao da država osim navedenog više ništa ne može da učini.

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila, Milan Vujičić izjavio je posle sastanka sa ministrom privrede da je ponuda Vlade izuzetno korektna za radnike, a da sada sve zavisi od generalnog direktora fabrike, odnosno da li će i kada zaostale plate biti isplaćene radnicima:

– Sve zavisi od finansijske injekcije, sve ostalo smo dogovorili. Čak i oko reprgrama dugovanja za socijalno i penzijsko. Ako se obistini sve, biće to povoljno za našu firmu, kaže Vujičić:

– Posle ovog dogovora sa Kneževićem možemo da prekinemo štrajk, ali ta odluka zavisi i od toga koliko će generalni direktor ponuditi da se plati novca radnicima, istakao je Vujičić.

Radnici Goše su već gotovo četiri meseca u štrajku zbog neisplaćenih zarada, a traže i uplatu poreza i doprinosa, kao i povezivanje staža. Štrajku je pristupilo 250 radnika, od 360 zaposlenih, a glavni zahtev Štrajkačkog odbora je da se radnicima isplate zarade od maja 2015, u proseku oko 600.000 dinara po radniku.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *