ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Образовање

САОПШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ ИНСТИТУТА „ГОША“

У Центру за обуку Института Гоша, у Смедеревској Паланци, 28.07.2017.године са почетком у 11 часова биће одржана свечана додела Сертификата младима који су успешно завршили обуку за завариваче, и то за три конвенционална поступка.

На свечаној додели сертификата присутне ће поздравити и уручити сертификате:

  • Мирко Личина, директор Института Гоша
  • Ивана Симоновић, испред пројекта Подстицање запошљавања младих

Пројекат Подстицање запошљавања младих (GIZ YEP), се спроводи у оквиру Немачко-српске развојне сарадње у сарадњи са Министарством омладине и спорта као партнером, и има за циљ да незапосленим младим људима узраста од 18 до 35 година помогне да се позиционирају на тржишту рада и да препознају, креирају и искористе могућности за њихово укључивање у свет рада. Незапослени млади из целе Србије имају шансу да учествују у стручним обукама које пројекат пружа, и у којима стичу знања и вештине са којима могу лакше да пронађу свој пут до запослења. У сарадњи са Институтом Гоша тим пројекта који води Даница Белић, организовао је обуку за 32 млада полазника како би овладали вештинама заваривања и добили међународно признат Сертификат. Обука је трајала скоро четири месеца и реализована је од стране стручног тима Института Гоша.

Млади су ову прилику коју је Пројекат пружио препознали и изразили огромно интересовање за похађање обуке, за коју су се у великом броју пријавили, потврђујући тиме да су свесни потреба тржишта рада и професија које су дефицитарне и које им могу олакшати пут до запослења. Осим тога, показано је велико интересовање од стране многобројних компанија за запошљанање обучених кандидата у Институту Гоша, што је отворило пут за наставак сарадње и припрему следећих група, које ће се такође обучавати за три конвенционална поступка заваривања: MIG-MAG, ручно електролучно заваривање, и TIG.

У сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), која у Србији спроводи пројекте које финансира Влада Савезне Републике Немачке, Институт Гоша је реализовао следеће пројекте:

  • У 2015. години је реализовао курс Методе заваривања – теоријска и практична настава за потребе наставника у седам школа у Србији. Курс је похађао 21 наставник
  • У 2016. години је реализовао и семинаре из области заваривања за 18 наставника из школа на територији Републике Србије.
  • Од септембра до децембра 2016. реализован је Пројекат обуке 12 кандидата из Сремског, Јужнобанатског, Нишког и Јабаланичог округа, за три конвенционална поступка заваривања.

Поред наведених пројеката Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ обезбедила је Институту Гоша и значајну опрему у Центру

за обуку заваривача, чиме је Институту Гоша омогућено да истовремено обучава већи број полазника.

У наредном периоду очекује се наставак успешне сарадње са ГИЗ-ом имајући у виду изузетно ангажовање тима сарадника на челу са координатором програма за за одрживи развој у Србији, господином Хајнц – Дитер Харберсом (Heinz-Dieter Harbers).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *