ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Дан Еуромеланома 12. мај: ЗАКАЖИТЕ БЕСПЛАТАН ПРЕГЛЕД КОЖЕ У ПАЛАНАЧКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

ztrУдружење Дерматовенеролога Србије и Еуромеланома Европе упозоравају на чињеницу да рак коже има један од најбржих пораста учесталости у Европи, али да га је могуће дијагностиковати у раној фази, јер је једини карцином који се може открити прегледом голим оком. Најчешћи је код особа старијих од 50 година, као и код особа које се пролонгирано или интензивно излажу сунцу. Једна од шест оваквих особа ће развити рак коже током живота.

Данас постоји мноштво тракица различитих боја, које људи носе као знак подршке одређеним угроженим или оболелим групацијама људи, а црна ће од ове године постати знак подршке особама оболелим од рака коже.

Ношењем црне тракице даје се подршка оболелим од рака коже, раном дијагностиковању и њиховом излечењу. Кампању организује Удружење дерматовенеролога Србије у сарадњи са „Euromelanoma Europe“ и Европским удружењем за дерматолошку онкологију (EADO), а под покровитељством Европске академије за дерматологију и венереологију (EADV) и Министарства здравља Републике Србије. Партнер кампање је „Eucerin“, бренд медицинске козметике компаније „Beiersdorf doo“.

3565796_origКампања је усмерена на едукацију, свим промотивним алатима помаже људима да науче шта и како да гледају, како би свако могао да препозна потенцијални рак коже. Повећана учесталост рака коже истиче да су редовни прегледи коже есенцијални у смањивању ризика од рака. Еуромеланома препоручује да свако прегледа целу кожу на сваких три месеца и идентификује сумњиве промене, нове лезије или оне које се мењају.

У случају сумње, прва станица за пацијенте би требало да буде лекар опште праксе или дерматолог. Рак коже може да се прошири на друге органе стварајући озбиљне здравствене проблеме. Због тога је рано лечење кључно. Европска кампања против рака коже – Еуромеланома 2014. обележава се у понедељак, 12. маја.

Тог дана су организовани бесплатни скрининг прегледи у 21 граду широм Србије, у државним клиникама и болницама, као и у приватним дерматолошким ординацијама.

Градови у којима ће се вршити прегледи су: Београд, Пожаревац, Смедерево, Смедеревска Паланка, Нови Сад, Сремска Митровица, Зрењанин, Кикинда, Вршац, Суботица, Сента, Зајечар, Ниш, Прокупље, Лесковац, Власотинце, Ужице, Крагујевац, Ваљево, Ћуприја и Параћин.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *