Dan Euromelanoma 12. maj: ZAKAŽITE BESPLATAN PREGLED KOŽE U PALANAČKOM DOMU ZDRAVLJA

ztrUdruženje Dermatovenerologa Srbije i Euromelanoma Evrope upozoravaju na činjenicu da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi, ali da ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi, jer je jedini karcinom koji se može otkriti pregledom golim okom. Najčešći je kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod osoba koje se prolongirano ili intenzivno izlažu suncu. Jedna od šest ovakvih osoba će razviti rak kože tokom života.

Danas postoji mnoštvo trakica različitih boja, koje ljudi nose kao znak podrške određenim ugroženim ili obolelim grupacijama ljudi, a crna će od ove godine postati znak podrške osobama obolelim od raka kože.

Nošenjem crne trakice daje se podrška obolelim od raka kože, ranom dijagnostikovanju i njihovom izlečenju. Kampanju organizuje Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa „Euromelanoma Europe“ i Evropskim udruženjem za dermatološku onkologiju (EADO), a pod pokroviteljstvom Evropske akademije za dermatologiju i venereologiju (EADV) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Partner kampanje je „Eucerin“, brend medicinske kozmetike kompanije „Beiersdorf doo“.

3565796_origKampanja je usmerena na edukaciju, svim promotivnim alatima pomaže ljudima da nauče šta i kako da gledaju, kako bi svako mogao da prepozna potencijalni rak kože. Povećana učestalost raka kože ističe da su redovni pregledi kože esencijalni u smanjivanju rizika od raka. Euromelanoma preporučuje da svako pregleda celu kožu na svakih tri meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju.

U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. Rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno. Evropska kampanja protiv raka kože – Euromelanoma 2014. obeležava se u ponedeljak, 12. maja.

Tog dana su organizovani besplatni skrining pregledi u 21 gradu širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama.

Gradovi u kojima će se vršiti pregledi su: Beograd, Požarevac, Smederevo, Smederevska Palanka, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Subotica, Senta, Zaječar, Niš, Prokuplje, Leskovac, Vlasotince, Užice, Kragujevac, Valjevo, Ćuprija i Paraćin.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.