ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоОбразовање

Национални сајам ученичког предузетништва: МЛАДИ ЗА ПРИМЕР

SAS_7638На Националном сајму ученичког предузетништва који је одржан у Крагујевцу, средњошколци организовани у 40 ученичких компанија из 12 школа, представили су у четвртак своја „предузећа“ и производе, који су резултат једногодишњег учења и праксе у оквиру програма „Ученичко предузетништво“.

Да млади имају пуно идеја и потребну енергију да их спроведу у дело, некако је очекивана и опште позната ствар. Са 16 или 18 година, још увек све личи на забаву и игру, а ни ентузијазам не мањка. Међутим, ученици који су презентовали своје компаније показали су да поседују и смисао за бизнис, и то у свим његовим аспектима. Потрудили су се да своје штандове уреде на најбољи могући начин, били су предусретљиви и вешто објашњавали зашто је њихов производ изузетан, стрпљиво су одговарали на питања, али су имали и спремне цене на које, након свега што сте чули, нисте могли да ставите приговор. За разлику од старијих, ови млади људи имају још један, веома важан квалитет – развијену еколошку свест.

SAS_7640Тако су Оливера, Јована, Душан, Драган и Александар из Гимназије „Сава Шумановић“ из Шида, припремили разноврсну храну од органски произведеног воћа и поврћа и без конзерванса. Ајвар, кечап, пекмезе, слатка, сокове од зове, парадајза и комбухе, не само да су сами скували, већ су и неопходне састојке одгајили на сопственој земљи у околини Шида. Кажу да им није било тешко да се баве органском производњом, напротив, будно су мотрили на развој биљака и као озбиљни пољопривредници страховали од временских услова, штеточина и биљних болести.

– Друговима је мало било чудно то чиме се бавимо, али су ипак реаговали позитивно. Уложили смо пуно труда, али исплати се. Ево, људи се већ распитују, али ћемо моћи да продајемо наше производе тек када прође жири – рекао нам је Душан на самом почетку сајма.

Њихови школски другари основали су компанију „Екодекор“, која се бави израдом декоративних елемената за уређење дома. Петочлани тим је дизајнирао и направио вазе од прегорелих сијалица, лустере од канапа, рамове за слике, све употребљиво и од разградљивих материјала.

Параћинску Технолошку школу представљала је компанија „Кристал козметикс“. Ученице ове школе одлучиле су да праве производе за улепшавање на бази козјег млека. Мирисни сапуни од невена, рузмарина, коријандера, са бојама ваниле, чоколаде, наранџе, кивија, све је припремљено од природних састојака и без хемијских додатака.

– Једино смо козје млеко наручили – каже Зорана Танасковић и додаје да су њиховим радом сви у школи одушевљени. Ускоро ће своје производе представити и на школском сајму, а наруџбина већ има, како од другарица, тако и од наставника.

Политехничка школа у Крагујевцу имала је нешто другачији асортиман производа. Тим ученика ове школе израђује делове на ЦНЦ машини, који имају употребну вредност у индустрији, грађевинарству, а неки и у свакодневном животу.

SAS_7666– Можемо да радимо на ЦНЦ стругу или ЦНЦ глодалици разне делове који се користе за мостове, затим, угломере за машинску индустрију, али и украсе за ограде, справе за крцање ораха и лешника, за скидање коре са дрвета – стручно објашњава Никола и истиче да производе раде по наруџбини. Довољно је само да се јавите Политехничкој школи, а вредни ђаци ће вам, уз помоћ наставника, направити све што желите, по прихватљивој цени.

Екипа из Економско-трговинске школе Краљево са поносом је изнела на штанд разне врсте колача – мињоне, руске капе, кикирики коцке, рум кугле, чоколадни мус, капри… Пословно друштво „Слатко ћоше“, како су назвали своју компанију, има и контакт телефон и мејл адресу, главног посластичара Жарка, помоћницу Сару и декоратера Јелену, што говори да имају озбиљне пословне планове. За сада, колаче праве за себе и друштво, али кажу да има и заинтересованих купаца, тако да не искључују могућност да се посластичарством баве и у будућности. Њихови слаткиши су такође спремљени без конзерванса, од органских састојака.

И предузеће „Ратлук Зека“, Угоститељско-туристичке школе у Чајетини, имало је штанд сладак колико и девојке које су виспрено убеђивале пролазнике да ратлуке као њихове, никад нису пробали. Сања, Ана, Тијана и остале девојке су, уз помоћ другова са куварског смера, у школској кухињи направиле разне врсте ратлука са специфичним укусима. За ову прилику су донеле ратлуке од сувог грожђа и рума, а остало су „пробали“ школски другови и другарице, те су једва успеле да сачувају нешто и за сајам.

Туристички техничари из Трговинско-угоститељске школе „Тоза Драговић“ у Крагујевцу искористили су знање стечено у школи и направили туристичку агенцију за лица са посебним потребама.

– Организујемо једнодневне излете по Србији са специјалним водичем, који познаје знаковни језик. Разликујемо се од осталих туристичких агенција зато што ниједна до сада није организовала таква путовања, а циљ нам је да повежемо лица са посебним потребама са осталим људима, зато што су некако одвојени од свих – каже Бојана.

Друга компанија из ове школе бави се органском производњом зачинског биља и поврћа. Унија за пољопривреду Србије им даје сертификат о органској производњи и савете како да саде, и анализира земљиште и семена. Нина Гавриловић каже да су ученици сами бринули о пластенику у Корићанима, на земљишту њене баке.

– За сад ништа не продајемо, само узгајамо и покушавамо да проширимо производњу, ако будемо успели онда ћемо и да продајемо. Хоћу да се бавим тиме и даље, уз факултет, ако будем могла све да постигнем. Мислим да је то добра комбинација.

SAS_7649Група која се зове „Роботикс“, из Електротехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду, бави се прављењем аутоматизованих машинских система који служе за обављање одређених послова, који би иначе за човека били сувише тешки или рутински и напорни.

– Њихова цена јесте висока на почетку, али они се временом сами исплате, зато што могу да раде три смене без престанка, што би иначе морала да раде три радника. Ради на принципу струје и компресованог ваздуха, што значи да минимално загађује околину. Ово што смо донели је машина за сортирање, која помоћу сензора разликује предмете и разврстава их на одређено место – објаснио је Иван Вујовић и обећао нам да ће се сви потрудити да постану велики научници, након што заврше Електротехнички факултет.

Посебно интересовање посетилаца изазвали су и производи ученика школе „Вукашин Марковић“ у Крагујевцу. Прелепе столичице за децу, огледала са постољем, кутије за накит и што-шта друго, урадили су средњошколци, њих 26, на практичној настави за столаре. Од новца са продајних изложби купују материјал за даљу производњу.

– Ученици су презадовољни, учествују заједно с нама на продајним изложбама и то је њихов крајњи успех, да продају производе и да онда одемо да купимо нови материјал – рекао нам је Драган Мијајловић, наставник практичне наставе за столаре у средњој школи.

На крају сајма, проглашени су и победници у три категорије. У категорији „Најбољи бизнис план“ прво место је припало компанији „Green tourist info“, Електротехничке школе „Никола Тесла“ у Београду, друга је компанија „RED“ из исте школе, а трећа „Climate control“ Техничке школе у Пироту.

„Најбољи штанд/имиџ/лого“ имала је компанија „Herba health“ Технолошке школе у Параћину, друго место је освојила „Покондирена тиква“, ТУШ „Тоза Драговић“ у  Крагујевцу, док су трећепласирани „Еко декор“, предузеће ученика Гимназије „Сава Шумановић“ у Шиду.

У категорији „Најбољи/најиновативнији производ/услуга“ бриљирали су „Robotics“, будући научници Електротехничке школе „Михајло Пупин“ у Новом Саду, а друго и треће место је припало колегама из београдске Електротехничке школе „Никола Тесла“, односно компанијама „RED“ и „Fazer“.

Прва три места у свакој категорији награђена су новчаним наградама, а најбоља компанија у укупном пласману „Green tourist info“, учествоваће на Међународном летњем кампу ученичког предузетништва, од 21. до 26. јуна у Сутомору.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *