SUBNOR Smederevske Palanke obeležio 9. maj – Dan pobede: NAJSUROVIJI RAT U ISTORIJI ČOVEČANSTVA

IMG_0007Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata obeležio je 9. maj – Dan pobede. Svečanost je održana pred spomenikom narodnih heroja Donje Jasenice: Radmile Šišković, Dragoslava Đorđevića Goše i Ivana Mukera. Svečanost je počela tradicionalnim polaganjem venaca što su učinile delegacije Opštine, Opštinske boračke organizacije, Socijalističke partije Srbije, Opštinske organizacije penzionera i Rezervnih vojnih starešina.

Nakon tog čina prigodnim govorom okupljenima se obratio inženjer Miodrag Lazić, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, koji je na samom početku kazao da je Drugi svetski rat po broju žrtava bio najsuroviji rat u istoriji čovečanstva. Izneo je i podatak da se vodio na ogromnom prostranstvu, odnosno na teritoriji 40 država koje zahvataju 22 miliona kvadratnih kilometara. U ratnim sukobima učestvovalo je milijardu i 700  miliona ljudi, više od 80 odsto svetskog stanovništva. Život je izgubilo blizu 50 miliona ljudi, od toga skoro 19 miliona vojnika i 31 milion civila. U fašističkim logorima stradalo je 12 i po miliona ljudi.

IMG_0018-Masovno se ginuo i na frontovima i u pozadini – kazao je Lazić.- Stradanje civilnog stanovništva bilo je najveće u istoriji čovečanstva. Jugoslavija je, pored Sovjetskog Saveza i Poljske, pretrpela najveća materijalna razaranja, a šteta se ceni na 46,9 milijardi dolara. Ulaskom jedinica Crvene armije u Poljsku i iskrcavanjem saveznika u Normandiji, započele su završne bore za završetak Drugog svetskog rata. Među vojskama, koje su stezale obruč oko nacističke Nemačke bile su i jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Savezničke vojske srele su se u sred Nemačke na reci Elbi 25. aprila.

2 (2)Nemačka balkanska grupacija, sa ostacima ustaša, domobrana i četnika, položila je oružje između Zagreba, Maribora, Dravograda i Zidanog Mosta. Tu je okončan rat za oslobođenje Jugoslavije. U tom času Jugoslovenska armija imala je 17 partizanskih odreda i 242 brigade u sastavu 57 pešadijskih divizija koje su sačinjavale sedam  korpusa i četiri armije s preko 800 hiljada boraca i starešina. Jugoslavija je u Drugom svetskom ratu izgubila milion i 700 hiljada stanovnika.

D. Janojlić

SPOMENICI I LIČNOSTI ZAVIČAJNE ISTORIJE

Posle polaganja venaca održana je sednica Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata na kojoj je podržana ideja predsednika Miodraga Lazića o pisanju knjige o spomenicima  i ličnostima zavičajne istorije. Pisanje je povereno Dragoljubu Janojliću, a  knjiga bi trebalo da izađe iz štampe do 10. oktobra – Dana oslobođenja Smederevske Palanke u Drugom svetskom ratu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.