ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

СУБНОР Смедеревске Паланке обележио 9. мај – Дан победе: НАЈСУРОВИЈИ РАТ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА

IMG_0007Савез удружења бораца народноослободилачког рата обележио је 9. мај – Дан победе. Свечаност је одржана пред спомеником народних хероја Доње Јасенице: Радмиле Шишковић, Драгослава Ђорђевића Гоше и Ивана Мукера. Свечаност је почела традиционалним полагањем венаца што су учиниле делегације Општине, Општинске борачке организације, Социјалистичке партије Србије, Општинске организације пензионера и Резервних војних старешина.

Након тог чина пригодним говором окупљенима се обратио инжењер Миодраг Лазић, председник Савеза удружења бораца народноослободилачког рата, који је на самом почетку казао да је Други светски рат по броју жртава био најсуровији рат у историји човечанства. Изнео је и податак да се водио на огромном пространству, односно на територији 40 држава које захватају 22 милиона квадратних километара. У ратним сукобима учествовало је милијарду и 700  милиона људи, више од 80 одсто светског становништва. Живот је изгубило близу 50 милиона људи, од тога скоро 19 милиона војника и 31 милион цивила. У фашистичким логорима страдало је 12 и по милиона људи.

IMG_0018-Масовно се гинуо и на фронтовима и у позадини – казао је Лазић.- Страдање цивилног становништва било је највеће у историји човечанства. Југославија је, поред Совјетског Савеза и Пољске, претрпела највећа материјална разарања, а штета се цени на 46,9 милијарди долара. Уласком јединица Црвене армије у Пољску и искрцавањем савезника у Нормандији, започеле су завршне боре за завршетак Другог светског рата. Међу војскама, које су стезале обруч око нацистичке Немачке биле су и јединице Народноослободилачке војске Југославије. Савезничке војске среле су се у сред Немачке на реци Елби 25. априла.

2 (2)Немачка балканска групација, са остацима усташа, домобрана и четника, положила је оружје између Загреба, Марибора, Дравограда и Зиданог Моста. Ту је окончан рат за ослобођење Југославије. У том часу Југословенска армија имала је 17 партизанских одреда и 242 бригаде у саставу 57 пешадијских дивизија које су сачињавале седам  корпуса и четири армије с преко 800 хиљада бораца и старешина. Југославија је у Другом светском рату изгубила милион и 700 хиљада становника.

Д. Јанојлић

СПОМЕНИЦИ И ЛИЧНОСТИ ЗАВИЧАЈНЕ ИСТОРИЈЕ

После полагања венаца одржана је седница Општинског одбора Савеза удружења бораца народноослободилачког рата на којој је подржана идеја председника Миодрага Лазића о писању књиге о споменицима  и личностима завичајне историје. Писање је поверено Драгољубу Јанојлићу, а  књига би требало да изађе из штампе до 10. октобра – Дана ослобођења Смедеревске Паланке у Другом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *