ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Дан Европе и Дан победе над фашизмом

Nobel PeaceПре 64 године, непосредно после Другог светског рата, у време када је још владало дубоко неповерење између вековних непријатеља Француске и Немачке, француски шеф дипломатије Робер Шуман је објавио документ који ће остати запамћен као „Шуманова декларација“, у којем је предложио формирање неке врсте европске федерације као средства за очување мира.

Декларација је била предлог бившим непријатељима: Француској и Немачкој, да успоставе организацију која ће заједнички управљати њиховим индустријама угља и челика, да се рат у Европи никада не би поновио. Предлог је довео до стварања Европске заједнице за угаљ и челик, претходнице Европске економске зајднице, односно данашње ЕУ.

Шуманов план се данас сматра зачетком процеса европских интеграција, а Шуман оцем данашње Европске уније.

Иницијативи за креирање Европске заједнице за угаљ и челик прикључиле су се, поред Француске и Немачке, и Италија, Белгија, Данска и Холандија.

Годину дана касније, 18. априла 1951. године, потписан је Париски уговор, којим је основана прва од три европске заједнице. Касније је, Римским уговором из 1957. године, основана Европска економска заједница, а потписивањем Мастрихтског уговора 1992. године настала је Европска унија.

Европски савет је 1985. године одлучио да се дан објављивања декларације, 9. мај, обележава као Дан Европе, не само у ЕУ, већ и широм света.

Поводом Дана Европе, председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо присуствоваће у Варшави обележавању 10 година од великог проширења Европске уније када су чланице постале и бивше комунистичке земље.

Председник Европског парламента Мартин Шулц поручио је поводом Дана Европе, да је уједињена Европа данас светионик мира и наде.

Подсећајући да Европа ове године обележава две значајне годишњице: сто година од избијања Првог светског рата и 10 година од историјског проширења 2004. године, Шулц је истакао да ова два јубилеја представљају снажан подсетник на то колико је интеграција Европе променила европски континент на боље.

Дошло је до поновног уједињења Европе и помирења људи, ширења слобода и владавине права, учвршћивање демократије, плурализма и толеранције, навео је Шулц у саопштењу.

-Довољно је само да се погледају најближи европски суседи па да се схвати у којој мери се Европа још увек сматра светиоником мира, просперитета и наде – истакао је Шулц.

Ипак, у последњих пет година „криза“ је реч која се најчешће доводи у везу са Европом, упозорио је Шулц и додао да су неки Европљани почели да гледају на ЕУ као на извор мучења, а не наде, претње а не уточишта.

-Дан Европе не сме да буде само прослава достигнућа из прошлости, већ мора да буде тренутак за размишљање, прилика да се поново открију дух солидарности и визија које леже у средишту европског пројекта – поручио је Шулц и додао да Европа остаје најбоље оруђе за решавање изазова и претњи 21. века.

Делегација ЕУ и ЕУ инфо центар, заједно с партнерима, припремили су поводом 9. маја програм „Европа отворено“, који ће бити одржан у Београду, Новом Саду, Нишу, Суботици, Зрењанину и другим градовима Србије.

Поред изложбе карикатура и стрипа „Митови и предрасуде – како ми видимо Европу, а како Европа види нас“ и Европског филмског фестивала, биће одржане трибине и дебате о различитим аспектима процеса приступања Србије ЕУ, сусрети највиших представника Делегације ЕУ у Србији са грађанима, представницима цивилног друштва и младима.

Програм је почео у среду, 7. маја, а трајаће и у јуну пошто ће током та два месеца бити одржани дани Отворених врата ЕУ, када амбасаде држава чланица традиционално отварају врата посетиоцима.

antifasizam-_660x330Данас се обележава и Дан победе над фашизмом јер је тог дана 1945. године Немачка капитулирала, чиме је у Европи завршен Други светски рат.

Уз највише војне почасти, са Савске терасе Београдске тврђаве јуче у 17 часова извршена је почасна артиљеријска паљба којом је у Србији симболично почело обележавање празника Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *