ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Дан планете Земље

avpНа конференцији УНЕСЦО -а 1969. године Џон Меконел први је пут представио идеју обележавања Дана Земље и исте је године дизајнирана Застава Земље.

Дан планете Земље службено се обележава од 1992. године када је током Конференције Уједињених Нација о животној средини и развоју у Рио де Жанеиру на којој је учествовао велики број представника влада и невладиних организација усклађен дугорочни програм за унапређење одрживог развоја.

На предлог боливијске владе 2009. године Скупштина Уједињених нација је 22. април прогласила међународним Даном планете Земље.

УН позивају све људе света да током наредне две године учествују у кампањи Зелени градови.

Ваздух који удишемо, вода коју пијемо и земља из које расте наша храна чине део деликатног глобалног екосистема који је све више под притиском људских активности. Од сече тропских шума до смањења риба у океанима, од несташице пијаће воде до убрзаног смањења разноликости биљног и животињског света и све загађенијег ваздуха и мора у многим деловима света – све то је дело људских руку.

Сагоревање фосилних горива је главни узрок климатских промена које све више прете да угрозе просперитет и стабилност у свим регионима. Зато су светски лидери обећали да ће 2015. године постићи глобални споразум о клими.

Предузимање мера у области климатских промена пружа вишеструке могућности да обновимо однос са планетом Земљом и побољшамо живот људи, нарочито најсиромашнијих и најрањивијих.

Одржива енергија за све може побољшати здравствено, имовинско стање и пружити више могућности за милијарде људи, исто као и пољопривреда која води рачуна о клими, ефикаснији градови и заштићеније шуме.

Дигните глас у име ове планете која је наш једини дом. Водимо бригу о мајци Земљи да би она могла да настави да брине о нама као што је радила миленијумима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *