Dan planete Zemlje

avpNa konferenciji UNESCO -a 1969. godine Džon Mekonel prvi je put predstavio ideju obeležavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje.

Dan planete Zemlje službeno se obeležava od 1992. godine kada je tokom Konferencije Ujedinjenih Nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dugoročni program za unapređenje održivog razvoja.

Na predlog bolivijske vlade 2009. godine Skupština Ujedinjenih nacija je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

UN pozivaju sve ljude sveta da tokom naredne dve godine učestvuju u kampanji Zeleni gradovi.

Vazduh koji udišemo, voda koju pijemo i zemlja iz koje raste naša hrana čine deo delikatnog globalnog ekosistema koji je sve više pod pritiskom ljudskih aktivnosti. Od seče tropskih šuma do smanjenja riba u okeanima, od nestašice pijaće vode do ubrzanog smanjenja raznolikosti biljnog i životinjskog sveta i sve zagađenijeg vazduha i mora u mnogim delovima sveta – sve to je delo ljudskih ruku.

Sagorevanje fosilnih goriva je glavni uzrok klimatskih promena koje sve više prete da ugroze prosperitet i stabilnost u svim regionima. Zato su svetski lideri obećali da će 2015. godine postići globalni sporazum o klimi.

Preduzimanje mera u oblasti klimatskih promena pruža višestruke mogućnosti da obnovimo odnos sa planetom Zemljom i poboljšamo život ljudi, naročito najsiromašnijih i najranjivijih.

Održiva energija za sve može poboljšati zdravstveno, imovinsko stanje i pružiti više mogućnosti za milijarde ljudi, isto kao i poljoprivreda koja vodi računa o klimi, efikasniji gradovi i zaštićenije šume.

Dignite glas u ime ove planete koja je naš jedini dom. Vodimo brigu o majci Zemlji da bi ona mogla da nastavi da brine o nama kao što je radila milenijumima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.