Izložba crteža Danijele Marković u Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“: PRVO GOSTOVANJE U SRBIJI

IMG_0734-Crno beli crtež čini snažan, jasan i kontrastan svet u kome tražim sebe – objašnjava svoje stvaralaštvo umetnica sa Cetinja

 

U Memorijalnoj galeriji „Dušan Starčević“ u Smederevskoj Palanci priređena je izložba crteža cetinjske umetnice Danijele Marković. Ovo je prvo predstavljanje njenog stvaralaštva likovnoj publici Srbije. Izloženi su crteži manjih formata, urađeni u tehnici tuš i pero u periodu od 2010. do ove godine, a u sklopu projekta „Memorija duše“. Crteži predstavljaju jednu celinu kao sećanja na ono što je čovekovo biće  bilo pre dolaska na svet, kako navodi ova umetnica, ali i kao njegova stalna borba za opstankom i harmonijom.

-Ovo je serija crteža kroz koju razmatram  dualizam o čoveku: o svetu kosmičkog i harmoničnog, na suprot onom ništavnom i haotičnom – naglašava Danijela Marković.- Ona istovremeno govori o borbi između svetlosti i tame, bića i nebića. Crtež se kroz crno-beli svet javlja u postojanju iznad ovog sveta, nekad i sad. Jer, svetlost i  tama su dva večna ogledala, u jednom čovek vidi svoj odraz, dok tama razjedinjuje, pa je otuda čovek i duhovno i materijalno nastrojen. Crno-beli crtež, čini jedan snažan, jasan i kontrastan svet u kome tražim sebe i ono što sam nekad bila, što sam sada i što ću nadalje biti.

IMG_0732Crteže iz projekta „Memorija duše“ izlagala je u Galeriji „Velimir A.  Leković“ u Baru i „Sue Ruderu“ u Herceg Novom. Ovaj ciklus čini skoro 350 radova. Njene samostalne izložbe bile su još u Podgorici, Tivtu i Kotoru. Planira da se predstavi i likovnoj publici Sarajeva.

Ova umetnica rođena je na Cetinju. Diplomirala je na FLU na Cetinju 2006. u  klasi profesora  Branislava Sekulića , a magistrirala 2011. godine. Dobitnica je više nagrada kao što su Godišnja nagrada za crtež, Novembarska nagrada Cetinja, Nagrada Atlas grupe, Nagrada Univerziteta za najboljeg studenta i dr.

 

D. J.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.