ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Култура

Изложба цртежа Данијеле Марковић у Меморијалној галерији „Душан Старчевић“: ПРВО ГОСТОВАЊЕ У СРБИЈИ

IMG_0734-Црно бели цртеж чини снажан, јасан и контрастан свет у коме тражим себе – објашњава своје стваралаштво уметница са Цетиња

 

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци приређена је изложба цртежа цетињске уметнице Данијеле Марковић. Ово је прво представљање њеног стваралаштва ликовној публици Србије. Изложени су цртежи мањих формата, урађени у техници туш и перо у периоду од 2010. до ове године, а у склопу пројекта „Меморија душе“. Цртежи представљају једну целину као сећања на оно што је човеково биће  било пре доласка на свет, како наводи ова уметница, али и као његова стална борба за опстанком и хармонијом.

-Ово је серија цртежа кроз коју разматрам  дуализам о човеку: о свету космичког и хармоничног, на супрот оном ништавном и хаотичном – наглашава Данијела Марковић.- Она истовремено говори о борби између светлости и таме, бића и небића. Цртеж се кроз црно-бели свет јавља у постојању изнад овог света, некад и сад. Јер, светлост и  тама су два вечна огледала, у једном човек види свој одраз, док тама разједињује, па је отуда човек и духовно и материјално настројен. Црно-бели цртеж, чини један снажан, јасан и контрастан свет у коме тражим себе и оно што сам некад била, што сам сада и што ћу надаље бити.

IMG_0732Цртеже из пројекта „Меморија душе“ излагала је у Галерији „Велимир А.  Лековић“ у Бару и „Суе Рудеру“ у Херцег Новом. Овај циклус чини скоро 350 радова. Њене самосталне изложбе биле су још у Подгорици, Тивту и Котору. Планира да се представи и ликовној публици Сарајева.

Ова уметница рођена је на Цетињу. Дипломирала је на ФЛУ на Цетињу 2006. у  класи професора  Бранислава Секулића , а магистрирала 2011. године. Добитница је више награда као што су Годишња награда за цртеж, Новембарска награда Цетиња, Награда Атлас групе, Награда Универзитета за најбољег студента и др.

 

Д. Ј.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *