Danas je Svetski dan muzike  

Decji hor RTS-aVeć nekoliko godina više od stotinu zemalja proslavlja Svetski dan muzike, među njima je i Srbija u kojoj prednjači Beograd po bogatstvu i raznovrsnosti programa, sviraju izvođači na brojnim instrumentima, peva se u horovima ili solo, u koncertnim salama ali i trgovima, ulicama, parkovima.

Opština Savski venac ovogodišnju manifestaciju povodom Svetskog dana muzike posvetila je deci bez roditeljskog staranja, njeni gosti biće deca bez roditeljskog staranja ustanove Drinka Pavlović za koju su pripremili bogat program.

Predvođeni profesionalnim muzičarima iz Beogradske filharmonije, muzička povorka će krenuti u DKC Majdan-a gde će biti održan kraći koncert, a potom svi zajedno nastavljaju do bašte kuće Kralja Petra Prvog, gde će se do večernjih sati nastaviti interesantan muzički program.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd koji okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, priključiće se proslavi Svetskog dana muzike koncertom na otvorenom, na platou ispred Kulturnog centra Beograda.

Pod dirigentskom upravom Nevene Ivanović, mali pevači izvešće muzički kolaž, sastavljen od kompozicija različitog žanra. Program je podeljen na segmente: klasični, dečji, folklorni i zabavni momenat a koncert počinje u 19 časova.

Mladi beogradski pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, poznati LP Duo, sviraće takođe na otvorenom u centru Beogradu, ispred UK Parobrod, na raskrsnici ulica Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove.

Metropolitan Opera OrchestraU Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine održaće se multimedijalni događaj posvećen 200 godišnjici Riharda Vagnera, biće izložba fotografija, sviraće se Vagnerova muzika i razgovarati o njoj.

Povodom obeležavanja Svetskog dana muzike u Narodnoj biblioteci Srbije biće održana dva koncerta – večeras koncert kamernog trija: Bojan Pešić (oboa), Igor Lazić, (horna) i Dejan Subotić (klavir) a sutra koncert tango kvarteta Libercyatro.

Na letnjoj sceni kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu najavljen je spektakl Alberta Lopesa i njegove prateće grupe koji sjedinjuje gitarsko umeće, flamenko pevanje i ples.

Svetski dan muzike biće obeležen uz rege muziku na Savi, na splavu Shlep koncertima Hornsman Coyotea i Darke sa Balkan Music Box Riddimom.

Na Svetski dan muzike biće otvoren ovogodišnji Belef, svečanom procesijom uličnih zabavljača, žonglera i akrobata na Trgu republike u 20 časova.

Svečano otvaranje 45. Kalemegdanskih sutona je kao i prethodnih godina na Svetski dan muzike. Na koncertu u Galeriji ULUS-a u Knez Mihailovoj ulici nastupiće mladi umetnici Lenka Petrović, harfa i Višnja Jović, horna.

Narodno pozorište pridružilo se obeležavanju Svetskog dana muzike a tim povodom barokna opera Henrija Persla Didona i Enej biće premijereno izvedena na Velikoj sceni.

U okviru osmog Festivala rane muzike Perslovu operu izvešće Barokni orkestar na istorijskim instrumentima, solisti i hor Barokne akademije koja se od 9. juna održava pod umetničkim vođstvom Marijane Mijanović i Predraga Goste.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.