ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

ДруштвоКултура

Данас је Светски дан музике  

Decji hor RTS-aВећ неколико година више од стотину земаља прославља Светски дан музике, међу њима је и Србија у којој предњачи Београд по богатству и разноврсности програма, свирају извођачи на бројним инструментима, пева се у хоровима или соло, у концертним салама али и трговима, улицама, парковима.

Општина Савски венац овогодишњу манифестацију поводом Светског дана музике посветила је деци без родитељског старања, њени гости биће деца без родитељског старања установе Дринка Павловић за коју су припремили богат програм.

Предвођени професионалним музичарима из Београдске филхармоније, музичка поворка ће кренути у ДКЦ Мајдан-а где ће бити одржан краћи концерт, а потом сви заједно настављају до баште куће Краља Петра Првог, где ће се до вечерњих сати наставити интересантан музички програм.

Хор Дечјег културног центра Београд који окупља талентовану децу предшколског и основношколског узраста, прикључиће се прослави Светског дана музике концертом на отвореном, на платоу испред Културног центра Београда.

Под диригентском управом Невене Ивановић, мали певачи извешће музички колаж, састављен од композиција различитог жанра. Програм је подељен на сегменте: класични, дечји, фолклорни и забавни моменат а концерт почиње у 19 часова.

Млади београдски пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић, познати ЛП Дуо, свираће такође на отвореном у центру Београду, испред УК Пароброд, на раскрсници улица Капетан Мишине и Господар Јевремове.

Metropolitan Opera OrchestraУ Музичкој галерији Коларчеве задужбине одржаће се мултимедијални догађај посвећен 200 годишњици Рихарда Вагнера, биће изложба фотографија, свираће се Вагнерова музика и разговарати о њој.

Поводом обележавања Светског дана музике у Народној библиотеци Србије биће одржана два концерта – вечерас концерт камерног трија: Бојан Пешић (обоа), Игор Лазић, (хорна) и Дејан Суботић (клавир) а сутра концерт танго квартета Libercyatro.

На летњој сцени клуба BitefArtCafe на Калемегдану најављен је спектакл Алберта Лопеса и његове пратеће групе који сједињује гитарско умеће, фламенко певање и плес.

Светски дан музике биће обележен уз реге музику на Сави, на сплаву Shlep концертима Hornsman Coyotea и Дарке са Balkan Music Box Riddimom.

На Светски дан музике биће отворен овогодишњи Белеф, свечаном процесијом уличних забављача, жонглера и акробата на Тргу републике у 20 часова.

Свечано отварање 45. Калемегданских сутона је као и претходних година на Светски дан музике. На концерту у Галерији УЛУС-а у Кнез Михаиловој улици наступиће млади уметници Ленка Петровић, харфа и Вишња Јовић, хорна.

Народно позориште придружило се обележавању Светског дана музике а тим поводом барокна опера Хенрија Персла Дидона и Енеј биће премијерено изведена на Великој сцени.

У оквиру осмог Фестивала ране музике Перслову оперу извешће Барокни оркестар на историјским инструментима, солисти и хор Барокне академије која се од 9. јуна одржава под уметничким вођством Маријане Мијановић и Предрага Госте.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *