ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Деловање Самосталног синдиката Смед. Паланке и Велике Плане у периоду од 2010. до 2014. године: ПРИВАТИЗАЦИЈА ПО МЕРИ ДОМАЋИХ И СТРАНИХ КАПИТАЛИСТА  

Fabrika Gosa-У извештајном периоду није забележен ни један позитиван показатељ привредне активности, а сваки пети грађанин нашао се на ивици сиромаштва

 

Божидар Тодоровић, у својству председника Већа, потписао је извештај о активностима Самосталног синдиката  Смедеревске Паланке и Велике Плане у периоду од 2010. до 2014. године. То раздобље карактеристично је по веома израженим проблемима  на плану привређивања, запослености и услова рада и живота. Констатује се, и поред уверавања актуелне власти, да у том раздобљу није остварен ни један показатељ позитивне привредне активности. Индустријска производња је у перманентном опадању, смањује се број запослених, расте број лица на евиденцији Националне службе запошљавања, увећава спољни дуг земље који води ка банкротству. Изостала је стратегија привредног и друштвеног развоја и спроведена једна од најбржих приватизација по мери домаћих и страних капиталиста.

Донети су закони и прописи у интересу власника капитала, док власнике рада само симболично штите и препуштају себи самима са девизом „да је сваки човек ковач своје среће“. Законска решења се не примењују у пракси, радно-правна заштита је неефикасна, корупција цвета на свим нивоима, изостаје социјални дијалог и игноришу ставови и захтеви синдиката. Куповна моћ становништва је у сталном опадању, а домаћа валута  у вртоглавом суноврату. Замрзавање зарада и пензија, скок цена и најављено отпуштање у јавном сектору, стечај и ликвидација предузећа у реструктурирању, још више ће угрозити стандард оних који још раде и осталих категорија становништва.

Из године у годину се повећава број сиромашних људи и породица, расте број народних кухиња и њених корисника, повећава број уживалаца социјалне помоћи и других накнада, а сваки пети грађанин је на ивици сиромаштва. Бројни штрајкови и протести у протеклом периоду указали су на велико незадовољство и револт запослених укупном економском и социјалном политиком. Они су показали и на неспремност синдикалног чланства да се масовније одазове на позиве за протесте, али и немоћ синдиката да мотивише и мобилише чланство за овај вид синдикалне борбе. Изостала је и солидарност гранских синдиката, па је све то навело Централу да тражи нови метод деловања.

Реструктурирање, стечај па и ликвидације довели су до драстичног смањења броја запослених, а тиме и   синдикалног чланства на територији општина Смед. Паланка и Велика Плана. Синдикална чланарина само у прошлој години смањена је за скоро 15 одсто, али и приход од продаје огрева, а уз то није наплаћена ни закупнина синдикалних просторија, чиме је озбиљно доведено у питање функционисање синдиката. И док је у Великој Плани доста успешно радио Социјално-економски савет, у Смедеревској Паланци, и поред више покушаја, па и конституисања – није деловао, па су се нерешена питања стално умножавала.

Оглушујући се о примедбе и предлоге синдиката, као социјалног партнера, Скупштина је без јавне расправе усвајала законе. Због тога је синдикална централа организовала протест у Београду, који није добио потребну масовност, тако да није обезбеђена критична маса, која би приморала власт да повуче спорна решења, пре свега кад је реч о Закону о раду.

Концем прошле године организовани су и спроведени избори у синдикалним организацијама и гранским одборима. У највећем броју синдикалних организација поверење је указано досадашњим председницима из разлога што су они углавном едуковани за рад у синдикату и упознати с његовим проблемима. У извештајном периоду успешно су деловали Повереништво и четири међуопштинска одбора. У наредном периоду синдикат ће морати  да се трансформише сходно променама у друштву, да се постигне веће јединство и централизација у планирању и вођењу активности, да се унапређује социјални дијалог, значајније пружа радно-правна заштита чланству и помоћ синдикалним организацијама, као и да се више користе штрајкови као видови синдикалне борбе.

Д. Јанојлић

ЗАКАЗАНА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА

 За 28. јануар заказана је конститутивна седница Већа Савеза самосталног синдиката за општине Смедеревска Паланка и Велика Плана. Изборна скупштина бираће председника Већа, секретара, члана Већа Савеза синдиката Србије, два делегата Конгреса Савеза синдиката Србије, именовати повереника синдиката за Велику Плану и предложити кандидате за више функције у Савезу.

Изборна скупштина биће одржана у „Гоши“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *