ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Држава финансира медије са 2,46 милијарде динара

novine-mediji-stampa_660x330Укупна издвајања за финансирање медија у овој години предвиђена буџетима градова и општина, укључујући и средства предвиђена конкурсима Министарства културе и информисања и покрајинског Секретаријата за културу и информисање, износе 2,46 милијарде динара или 20,5 милиона евра. У ову суму није урачунато издвајање из буџета за јавне сервисе РТС и РТВ, Танјуг, Међународни Радио Србија, Филмске новости, ЈП Панорама и ЈП ТВ Мост из Звечана.

Министарство културе и информисања кроз четири конкурса издваја укупно 164 милиона динара за медијске пројекте, а покрајина Војводина издваја 441 милион динара за шест конкурса. У тај износ урачунато је и 72 милиона динара финансијске подршке покрајине РТ Војводине.

Локалне самоуправе издвајају укупно 1,85 милијарди динара за суфинансирање медија, и то за пројектно суфинансирање 931 милиона динара и за субвенционисање јавних информативних предузећа, која треба да буду приватизована до половине ове године, 923 милиона динара. У просеку, градови и општине издвајају 1,1 одсто буџета за локалне и регионалне медије.

Највише новца у односу на буџет издваја Општина Бујановац – 3.9 одсто за субвенционисање медија у свом власништву, док за пројектно суфинансирање највише издваја Општина Нови Бечеј 2.75 одсто.

Укупно 21 општина од укупно 162 јединице локалне самоуправе издваја више од два одсто буџета, како је УНС апеловао, док исто толико општина не издваја ни динара за финансирање медија.

У Општини Смедеревска Паланка за суфинансирање медија у 2015. години издвојено је два одсто буџетских средстава.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *