Država finansira medije sa 2,46 milijarde dinara

novine-mediji-stampa_660x330Ukupna izdvajanja za finansiranje medija u ovoj godini predviđena budžetima gradova i opština, uključujući i sredstva predviđena konkursima Ministarstva kulture i informisanja i pokrajinskog Sekretarijata za kulturu i informisanje, iznose 2,46 milijarde dinara ili 20,5 miliona evra. U ovu sumu nije uračunato izdvajanje iz budžeta za javne servise RTS i RTV, Tanjug, Međunarodni Radio Srbija, Filmske novosti, JP Panorama i JP TV Most iz Zvečana.

Ministarstvo kulture i informisanja kroz četiri konkursa izdvaja ukupno 164 miliona dinara za medijske projekte, a pokrajina Vojvodina izdvaja 441 milion dinara za šest konkursa. U taj iznos uračunato je i 72 miliona dinara finansijske podrške pokrajine RT Vojvodine.

Lokalne samouprave izdvajaju ukupno 1,85 milijardi dinara za sufinansiranje medija, i to za projektno sufinansiranje 931 miliona dinara i za subvencionisanje javnih informativnih preduzeća, koja treba da budu privatizovana do polovine ove godine, 923 miliona dinara. U proseku, gradovi i opštine izdvajaju 1,1 odsto budžeta za lokalne i regionalne medije.

Najviše novca u odnosu na budžet izdvaja Opština Bujanovac – 3.9 odsto za subvencionisanje medija u svom vlasništvu, dok za projektno sufinansiranje najviše izdvaja Opština Novi Bečej 2.75 odsto.

Ukupno 21 opština od ukupno 162 jedinice lokalne samouprave izdvaja više od dva odsto budžeta, kako je UNS apelovao, dok isto toliko opština ne izdvaja ni dinara za finansiranje medija.

U Opštini Smederevska Palanka za sufinansiranje medija u 2015. godini izdvojeno je dva odsto budžetskih sredstava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.