ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Државни секретар Берислав Векић: ГРАЂАНИ КОЈИ ОСЕЋАЈУ СИМПТОМЕ СЛИЧНЕ КОРОНА ВИРУСУ МОГУ ДА ПРОВЕРЕ ЗДРАВСТВЕНО СТАЊЕ У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Државни секретар Министарства здравља Владе Републике Србије Берислав Векић изјавио је да грађани који осећају симптоме сличне корона вирусу од данас могу у домовима здравља да провере своје здравствено стање.

Векић је објаснио да ће грађанима у објектима који су намењени само за пацијенте са симптомима коронавируса бити урађена дијагностика, мерење температуре, крвна слика, рендген, да ће добити мишљење лекара, усмерења да ли ће ићи у самоизолацију и савет шта даље да предузму.

Државни секретар је рекао да од данас више нема потребе да се зове број телефона који је Министарство отворило у циљу борбе бротив корона вируса и да сви који осете тегобе и симптоме треба да оду у најближи Дом здравља, где ће бити прегледани.

Он је навео да је уочено да се грађани касно јављају на преглед и да тек трећег или четвртог дана од када су постали фебрилни позивају телефоне, што компликује њихову клиничку слику и даљи ток лечења.

С друге стране, како је указао, потребно је да се смањи пријем ка секундарном и терцијарном нивоу, како би наши инфектолози на Инфективној клиници и клиникама Драгиша Мишовић и у Земуну имали више времена да се посвете тежим случајевима.

Векић је рекао да ће домови здравља радити од 7 до 22 часа, уз напомену да неће бити проблема око доласка и повратка након 17 часова јер ће пацијенти имати неопходну документацију за кретање током полицијског часа.

Након 22 часа грађани могу да оду на Инфективну клинику или у болнице општег типа, додао је државни секретар.

Он је истакао да се у привременој болници на Сајму тренутно налази 49 пацијената, од којих је 39 мушкараца и 10 особа женског пола са лакшом клиничком сликом.

У свакој од три смене је 10 лекара и 25 сестара, који се боре за сваки живот, закључио је Векић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *