ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Грађанска иницијатива Панчево: ПРОМОЦИЈА „АРГЕНТИНСКОГ РОМАНА“ ДРАГА ПИЛСЕЛА

Argentinski romanГрађанска акција Панчево организоваће промоцију аутобиографије „Аргентински  роман“ хрватског новинара и публицисте, грађанског активисте и борца за људска права Драга Пилсела, у Панчеву, у Дворани „Аполо“ Дома омладине Панчево (Максима Горког 6), у уторак, 7. априла 2015. године, од 20 сати.

Панчевке и Панчевци ће имати прилику да чују од Драга Пилсела, рођеног у Аргентини у емигрантској екстремно националистичкој хрватској породици, у којој је у детињству и младости одгајан у усташком духу, како је током година прешао пут од десничара, фашисте и антисемите до изразитог антифашисте, левичара, заговорника помирења међу народима бивше Југославије и бранитеља дискриминисаних, угњетених, обесправљених и сиромашних. Пилсел ће говорити о томе који су догађаји, лична искуства и сазнања и околности утицале на ове драматичне промене у његовом животу. Он је овом књигом хтео, како сам каже „пробудити срце, моје и ваше“ и поручити да је „промјена у особној парадигми могућа и нужна“. Пилсел често коментарише и политичке и друштвене феномене у Хрватској и региону.

Промоцију књиге „Аргентински роман“ и разговор са аутором Драгом Пилселом, Грађанска акција Панчево организује у сарадњи са Домом омладине Панчево, уз помоћ издавачке куће „Профил“ и уз подршку предузећа „Бедем превоз“ из Панчева.

 

О аутору:

Драго Пилсел је рођен 1962. године у Буенос Аиресу, а детињство је провео у Патагонији. Новинарством се почео бавити 1979. године. Студирао је машинство, књижевност, латиноамеричку политичку мисао и новинарство (у Аргентини и Бразилу), а философију и теологију у Аргентини и Хрватској. У Хрватску се преселио у мају 1989. године као припадник фрањевачког реда. Дипломирао је и магистрирао на Еванђеоском теолошком факултету  у Осијеку. Богословију је напустио крајем октобра 1991. године, након погибије, односно нестанка млађег брата, припадника ИВ бригаде Збора народне гарде, да би тада и сам приступио тој јединици и био одликован. Један је од оснивача Хрватског хелсиншког одбора, потпредседник Савјета Савеза антифашиста Републике Хрватске, члан је хрватског П.Е.Н. центра и Коалиције за РЕКОМ. Октобра 2013. године је покренуо портал www.аутограф.хр на коме пише и уређује текстове. Сарађује са многим медијима у Хрватској, региону и шире. Живи и ради у Загребу.

 

Критичари о „Аргентинском роману“:

„Књига није ни класична аутобиографија, а нису ни мемоари, него је ријеч о ауторефлексији и то је оно што је за хрватско друштво и културу драгоцјено јер је изузетно усамљено и стоји против онога што је масовно расположење и ‘дух нације’, који је предуго и пречесто био тај да се одсуство толеранције и разумијевања за друге сматра јединим обрасцем хрватског патриотизма“ – Миљенко Јерговић

„Ово је узбудљива књига о људском и моралном сазревању и одважном одбацивању мржње и предрасуда за које сте били наслеђем ‘предестинирани’“ – Теофил Панчић

One thought on “Грађанска иницијатива Панчево: ПРОМОЦИЈА „АРГЕНТИНСКОГ РОМАНА“ ДРАГА ПИЛСЕЛА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *