HARAMBAŠA – ANDREJA STANOJEVIĆ

20070804-glibovac-dsg-68Znatno skromnije nego prethodnih godina,isključivo sredstvima donatora i članova Zemljoradničko-turističkog udruženja, 6. avgusta održani su Glavaševi dani, manifestacija u čijem je središtu hajdučki višeboj.

– Dani Stanoja Glavaša, uprkos svemu. Dvanaesti po redu. Uspeli smo da ovo organizujemo uz veliku pomoć sponzora, i to onih koji nam pomažu od osnivanja ove naše manifestacije, koja neguje tradicije našeg naroda. I ove godine, iako traje samo jedan dan, naša se manifestacija sastoji od tri celine. Prva je hajdučki višeboj. To su stara sportska takmičenja, od skoka u dalj, bacanja kamena s ramena, skoka u vis, iz mesta, borbe na gredi, nadvlačenje klipka i tako dalje. U drugom, kulturnom delu programa gosti su nam Književni klub 21, i dramska sekcija naše osnovne škole, koja nosi Glavaševo ime. Treći deo je zabavni program, a u njemu ove godine učestvuju četiri kulturno-umetnička društva: KUD „Stanoje Glavaš“ iz Glibovca, KUD iz Novog Sela, KUD iz Velike Krsne i Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Palanke – kaže Milan Tomić, predsednik Udruženja.

Ove godine bilo je nešto manje takmičara u hajdučkom višeboju, ali je zato bilo više kandidata za titulu mladog harambaše. U konkurenciji od preko trideset takmičara, treće mesto osvojio je Aleksandar Topalović, drugi je Stefan Stojanović, dok je titulu mladog harambaše poneo Lazar Đurđević.

U takmičenju za titutlu harambaše, treće mesto osvojio je Marko Petrović, drugo Aleksandar Ćurković, dok je za harambašu proglešen Andreja Stanojević.

Posetioci Glaveševih dana i ove godine mogli su da uživaju u proizvodima domaće radinosti, krofnama, pasulju, mekikama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *