ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

ХАРАМБАША – АНДРЕЈА СТАНОЈЕВИЋ

20070804-glibovac-dsg-68Знатно скромније него претходних година,искључиво средствима донатора и чланова Земљорадничко-туристичког удружења, 6. августа одржани су Главашеви дани, манифестација у чијем је средишту хајдучки вишебој.

– Дани Станоја Главаша, упркос свему. Дванаести по реду. Успели смо да ово организујемо уз велику помоћ спонзора, и то оних који нам помажу од оснивања ове наше манифестације, која негује традиције нашег народа. И ове године, иако траје само један дан, наша се манифестација састоји од три целине. Прва је хајдучки вишебој. То су стара спортска такмичења, од скока у даљ, бацања камена с рамена, скока у вис, из места, борбе на греди, надвлачење клипка и тако даље. У другом, културном делу програма гости су нам Књижевни клуб 21, и драмска секција наше основне школе, која носи Главашево име. Трећи део је забавни програм, а у њему ове године учествују четири културно-уметничка друштва: КУД „Станоје Главаш“ из Глибовца, КУД из Новог Села, КУД из Велике Крсне и Културно-уметничко друштво „Абрашевић“ из Паланке – каже Милан Томић, председник Удружења.

Ове године било је нешто мање такмичара у хајдучком вишебоју, али је зато било више кандидата за титулу младог харамбаше. У конкуренцији од преко тридесет такмичара, треће место освојио је Александар Топаловић, други је Стефан Стојановић, док је титулу младог харамбаше понео Лазар Ђурђевић.

У такмичењу за титутлу харамбаше, треће место освојио је Марко Петровић, друго Александар Ћурковић, док је за харамбашу проглешен Андреја Станојевић.

Посетиоци Главешевих дана и ове године могли су да уживају у производима домаће радиности, крофнама, пасуљу, мекикама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *