ПАЛАНАЧКЕ независне варошке новине

Први број изашао је 8. децембра 2006. Директор и уредник Дејан Црномарковић

Друштво

Како је недавно смењена власт у Смедеревској Паланци поткупљивала одборнике: НОВЧАНИК ПУН ПОДРШКЕ

-Највише, око 364.000 динара, профитирао одборник Миољуб Радовановић, а одмах за њим и одборник Павле Јозић који је „зарадио“ скоро 332.000

 

Према документима до којих смо дошли бивши општински функционери у Смедеревској Паланци на челу са председником Општине Петром Милићем, који су недавно смењени од стране својих партијских колега, оштетили су буџет и новац грађана, између осталог, трошили и да би обезбедили подршку одборника своје партије. Уговорима о делу, за различите услуге, сада већ бивши председник Општине плаћао је верност појединих одборника, а било је и случајева покривања путних трошкова и дневница за путовања на Копаоник, исплате незаконских хонорара или фиктивног запошљавања у јавним предузећима и то у време забране коју је препоручила Влада Републике Србије.

Како сазнајемо, очекује се и да буду поднете кривичне пријаве против одговорних лица због ненаменског и противзаконитог трошења средстава из општинског буџета.

Најгабаритнији је свакако „Уговор о обављању стручних услуга и других послова“ који је председник Милић закључио са одборником СНС-а Миољубом Радовановићем, којим је општински буџет оштећен за 363.901 динара. Овим уговором Радовановић је, иако је као одборник у сукобу интереса, ангажован да, по налогу председника Општине, као саветник за потребе наручиоца обавља послове контроле пословања јавних предузећа и установа чији је оснивач јединица локалне самоуправе, затим послове подстицања предузетничке активности и смањења запослености, послове реализације програма ревитализације јавних предузећа и установа, послове координације између Општине и надлежних министарстава и друге послове, по потреби, и уз претходни договор обе уговорне стране. По овом уговору, који је закључен на период од четири године, Радовановићу је исплаћивано месечно по 50.000 динара, што бруто износи 90.975,25 динара.

-У овом случају ради се о класичном сукобу интереса и незаконитом трошењу новца пореских обвезника. Када су од стране правника упозорени да крше закон, после четири месеца раскинули су уговор и Радовановића запослили у Центар за развој спорта на место заменика директора. Занимљиво је да тај документ о раскидању уговора чак није ни званично заведен. Иначе, Радовановић је повезан са још неколико случајева у којима је оштећен општински буџет и за то још увек прикупљамо документацију  – каже наш саговорник из одборничке групе Српске напредне странке који је гласао за смену општинског руководства.

Следећи случај, али преко уговора о ауторском хонорару за режирање позоришне представе у Градском аматерском позоришту и то аутору без значајнијег искуства, је исплата 331.326 динара у бруто износу одборнику Павлу Јозићу. Новац је у више месечних рата исплаћиван преко Културног центра у чијем саставу је и Градско аматерско позориште. Према том уговору одборник Јозић ће режирати позоришну представу под називом „Пазарни дан“, према истоименом позоришном комаду аутора Александра Поповића, вршиће избор музике и костима, даће идејни предлог за израду сценографије и дизајнираће позоришни плакат и други рекламни материјал за потребе рекламирања представе.

-Овај случај је стварно велика брука свих који су учествовали у таквом разбацивању општинског новца и то у време када је председник Општине свако своје обраћање грађанима започињао речима да нема пара и да је буџет у великим проблемима. Овде имамо случај за историју да човек који нема никакву репутацију добија хонорар као да је афирмисани редитељ у професионалном позоришту. Вероватно је са овим хонораром постао један од плаћенијих позоришних редитеља у Србији – истиче наш саговорник.

Према нашем извору занимљиви су и случајеви одборнице Биљане Васиљевић, познате и по томе што је у изборној кампањи „отварала“ кошаркашко игралиште на трави, чији је глас за бившу власт обезбеђен запошљавањем у ЈКП „Пијаце и зеленило“, затим одборника Срећка Вујовића који је и поред тога што је у пензији запослен на радно место заменика директора у истом јавном предузећу а није се либио да у предузеће доведе и блиског рођака, и одборнице Снежане Петровић, која је, такође, запослена у ЈКП „Пијаце и зеленило“, али фиктивно јер уопште није долазила на посао.

-Одборница Петровић је све време проводила у општини и на посао није одлазила, али је узимала нелегалне позајмице у износу од 40.000 динара. После Крстовданског вашара јој је исплаћено 39.000 динара, вишеструко више него осталим радницима, а познато је и да је о трошку општине боравила на Копаонику – прича наш саговорник који не жели да открије идентитет због страха од физичког напада, јер таквих случајева, уз наношење физичких повреда, је већ било.

Према речима нашег саговорника, све ово и још случајева за које се прикупља документација, уз јако лош учинак у периоду од седам месеци на власти, били су разлози за смену владајуће гарнитуре у Смедеревској Паланци, која се догодила на седници Скупштине општине која је одржана 16. децембра прошле године. Већина одборника владајуће коалиције СНС-Трећа Србија-ПС-ПУПС, њих 21, уз подршку одборника Социјалистичке партије Србије, ДСС, СПО, Нове Србије и ГГ „Домаћински“ изабрали су тада и ново општинско руководство и за председника Општине изабрали члана СНС-а Топлицу Пинторовића, а за његовог заменика изабрана је Милица Деспотовић из исте странке. На чело Скупштине општине дошао је Никола Вучен, такође са изборне листе СНС-а, испред коалиционог партнера Треће Србије.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *